Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού του Πόρου

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και ο Εμπορικός Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου σε συνεργασία με το Δήμο Πόρου και τον Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων παρουσίασαν το «Ελληνικό Πρωινό του Πόρου» την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Συγγρού στον Πόρο.

Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» κ. Γιώργος Πίττας, ο οποίος ανέλυσε πόσο σημαντικό είναι ένα ξενοδοχείο να παρέχει για πρωινό αγνά τοπικά προϊόντα σε τοπικές συνταγές που οι τουρίστες θα εκτιμήσουν και θα απολαύσουν, δίνοντας έτσι… πόντους τόσο στην επιχείρηση, όσο και στο νησί μας.Ο κ.Δημήτρης Συξέρης, Πρόεδρος του Εμπορικού – Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου σε συνεργασία με τους αντίστοιχους προέδρους του Γαλατά και των Μεθάνων, κατόρθωσε να κινητοποιήσει όχι μόνο όλους τους παραγωγούς του Πόρου και της Τροιζηνίας, αλλά και μια σειρά ξενοδόχων και επαγγελματιών εστίασης που παρουσίασαν μεγάλο μέρος από τον γατρονομικό πλούτο της περιοχής. Η παρουσίαση του Ελληνικού Πόρου, μαζί με την τέλεση του πρώτου Σχολείου Πόρου – επέκταση του πετυχημένου Σχολείου Καλαμάτας και Ναυπλίου των αεικίνητων Ανδρέα Ζαγάκου και Κωνσταντίνου Ανδριανόπουλου- έδωσαν σε πλήθος επαγγελματιών και ξενοδόχων να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στον τομέα της ξενοδοχίας, του τουρισμού και του επισιτιστικού κλάδου.Οι ομιλίες και η ενημέρωση έλαβαν χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του επιβλητικού νεοκλασικού κτιρίου Συγγρού, ενώ η παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού έγινε στο φωτεινό προαύλιό του. Την εκδήλωση προλόγησαν η Ελένη Δημοπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Αττικής, ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης και ο Δήμαρχος Τροιζηνίας Μεθάνων.

Και τι δεν είχε ο δώδεκα μέτρων μπουφές του Ελληνικού Πρωινού του Πόρου! Μια τεράστια ποικιλία εδεσμάτων φτιαγμένων από μαγείρους και μαγείρισσες. Ποριώτικη λεμονομυζήθρα από κατσικίσιο ντόπιο γάλα, κέικ με λεμόνι Λεμονοδάσους, γαλατόπιτα, πορτοκαλόπιτα, κιούρλες (ποριώτικες τηγανήτες), ομελέτα σαγανάκι με τυρί Τραχειάς, μάραθο και μυρωδικά και τέλος σαλάτα εσπειδοειδών, όλα αυτά από την Κατερίνα Σακελλίου την μαγείρισσα που κάνει cooking lessons, ιδιοκτήτρια του ξενώνα Odyssey. O φούρνος Αγγελοπούλου παρουσίασε μια μεγάλα ποικιλία από ντόπια αρτοσκευάσματα μεταξύ των οποίων γλυκά βουτήματα με ελαιόλαδο και πορτοκάλι Τροιζηνίας, μουστοκούλουρα σταφίδας Καλλονής, παραδοσιακές δίπλες με μέλι Τροιζηνίας, κριθαρένια και σταρένια παξιμάδια Καλλονής, παξιμάδια με ελαιόλαδο Τροιζηνίας και ρίγανη ή θυμάρι Μεθάνων, κέικ με λεμόνι Λεμονοδάσους, βουτήματα γλυκά με ελαιόλαδο και λεμόνι ή πορτοκάλι. Η Σωτηρία Αρώνη παρουσίασε τις σύγχρονες τάσεις της γαστρονομίας της Ευρώπης και τοποθετήθηκε θεωρητικά αλλά και πρακτικά παρουσιάζοντας τις εξαιρετικές της σοκολάτες (αρμονία μπαχαρικών, μαστίχα-λεμόνι, μυρωμένος θάμνος, κόκκινο αμύγδαλο). Ο δυναμικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα» παρουσίασε εδέσματα μεταξύ των οποίων ομελέτα με σπαράγγια, αμυγδαλωτά Πόρου, ρυζόγαλο με τρίμματα λεμονιού και τα γλυκά του ζαχαροπλαστείου Δάγκλη. Από την παρουσίαση δεν θα έλειπαν και οι καρποί του λεμονοδάσους! Εδώ και δύο χρόνια το ζαχαροπλαστείο του Δημήτρη Βλάχου στο Γαλατά εκτός των μαρμελάδων παράγει έναν πεντανόστιμο φυσικό χυμό λεμονιού σε όμορφα μπουκάλια και τα διακινεί σ’ όλη την γύρω περιοχή. Προϊόντα και εδέσματα έστειλαν αρκετοί ξενοδόχοι και κέντρα εστίασης, όπως κέικ τυριού με τυρί Τραχειάς ή κέικ λεμονιού από το εστιατόρειο του Παντελή Κουνέλη – αντιπρόεδρου του Εμπορικού-Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου – και γλυκά κουταλιού από την Κατερίνα Κοντογιαννοπούλου. Όσον αφορά τα τοπικά προϊόντα, παρουσιάστηκαν τα λουκάνικα των Θέμη Πλατανίτη, Χρήστου Κούλη, Αικατερίνης Χαλίκηκαι Γιάννη Ρούσσου, ελαιόλαδο Τροιζηνίας ΠΟΠ από τον Γιώργο Κουτουζή, παραδοσιακό γιαούρτι πρόβειο με γάλα ντόπιο και παραδοσιακό ρυζόγαλο και τα περίφημα τυριά από την Τραχεία Αργολίδας. Δεν θα μπορούσε να λείπει και το μέλι Τροιζηνίας του Παναγιώτη Μπάκα, που παράγει 7 τύπους μελιού (ανθέων, ελάτης, ρεικιού κλπ) αλλά και συνδυασμούς μελιού και γύρης. Ξεχώρισαν ακόμα η κλασική πάστα φλώρα με μαρμελάδα σύκου και η πορτοκαλόπιτα από τα πορτοκάλια της Τροιζηνίας!