Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Τήνου

Tο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) και ο Σύλλογος Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Τήνου παρουσίασαν το «Ελληνικό Πρωινό της Τήνου» την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 στο ξενοδοχείο «Κάβος» στον Άγιο Σώστη Τήνου, αποτελώντας το 22ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού σε όλη την Ελλάδα.

Το «Ελληνικό Πρωινό της Τήνου» παρουσίασε ο Επικεφαλής του Προγράμματος κ.Γιώργος Πίττας. Το τηνιακό πρωινό βασίζεται σε “υλικά μνήμης” για να γεννήσει δεδομένα” ανάμνησης”. Τα υλικά υπάρχουν. Σπαρμένα μέσα στους 12 μήνες του έτους. Στις γιορτές, στους γάμους, στα πανηγύρια, στις νηστείες και στην Αγία Καθημερινότητα.Με αυτές τις συντεταγμένες, η αγκινάρα, το τυρί, το μέλι, τα ξερά σύκα, το πετιμέζι, η ζαφορά, το λεμόνι, η λούζα, ο μαϊντανός, τα ρεβίθια, τα φασόλια παίρνουν το λόγο και δίνουν σάρκα και οστά στο πρωινό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η πλειοψηφία των ξενοδόχων του νησιού, αρκετοί επιχειρηματίες της εστίασης και της αναψυχής, ο Δήμαρχος, η Αντιδήμαρχος τουρισμού και τα μέλη της τουριστικής επιτροπής του Δήμου.
Παρευρέθηκαν ακόμα καταξιωμένοι επαγγελματίες από χώρο της εστίασης, όπως ο κ.Δημήτρης Ρουσουνέλος, ο κ.Γιώργος Χατζηγιαννάκης, η κ.Νικολέττα Φωσκόλου, ο κ.Αλέξανδρος Κουρής και οι δημοσιογράφοι κ.Ντένη Καλλιβωκά, κ.Θάλεια Τσιχλάκη, κ.Κική Τριανταφύλλη και κ.Νικολέττα Μακρυωνίτου.

Την παράσταση από τον μπουφέ του Τηνιακού Πρωινού έκλεψαν τα αμέλωτα φοινίκια, γιαούρτι με “δημητριακά”, τα “σπερνά” εμπλουτισμένα με βρώμη, σισάμι, ξηρούς καρπούς, κανέλα και σταφίδες, η κοπανιστή πάνω σε ψημένο ψωμί μέσα σε σουπίτσα καφέ- πετιμέζι, ελαιόλαδο, σισάμι και φιστίκι Αιγίνης, το τυράκι πέτρωμα με κουλούρι, ανεβατό και μέλι, η λούζα με το κυδωνόπαστο και τη ρόκα, η τυρόπιτα η τηνιακά (τσιμπητή ή σκεπαστή) αλμυρή με πέτρωμα, ανθότυρο και αυγά, το πρωτοφούρνι ή η φουσκωτή με γέμιση τυριού (αλμυρή και γλυκιά), τα ψαράκια (παραδοσιακό γλυκό με φύλλο και γέμιση με καρύδια και μυρωδικά) και η κρύα σούπα με γάλα και Μάς αρωματισμένη με μαστίχα και σερβιρισμένη με καβουρντισμένο αμύγδαλο.