Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Mυκόνου

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και η Ένωση Ξενοδόχων Μυκόνου σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου, το Σύλλογο Γυναικών Ανωμερίτισσες και τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου παρουσίασαν το Ελληνικό Πρωινό της Μυκόνου την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 στο ξενοδοχείο «Μύκονος Άδωνις» αποτελώντας το 29ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού σε όλη την Ελλάδα.
Στην παρουσίαση εκτέθηκαν πολλά Μυκονιάτικα προϊόντα και περί τα 60 παραδοσιακά ή σύγχρονα πιάτα και δημιουργικές συνταγές με ντόπια υλικά, που θα μπορούσαν ενδεικτικά να συμμετέχουν σε ένα πρωινό ενός Μυκονιάτικου Ξενοδοχείου. Παρουσία παραγωγών, ξενοδόχων, εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου και πολλών ενδιαφερομένων, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Μιχάλης Αποστόλου, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Μυκόνου, στη συμβολή της ώστε να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν και στη σημαντικότητα που έχει για τον τόπο η ανάδειξη των Μυκονιάτικων προϊόντων.
Δημιουργήθηκαν νέα προϊόντα, ειδικά για την εκδήλωση του Ελληνικού Πρωινού στη Μύκονο, όπως για παράδειγμα τα ταρτάκια μπουκίτσες μελόπιτας και τα εξαιρετικά μακαρόν με γέμιση μελόπιτας, το Croque Madame a la Mykoniene όπου το τηγανητό αβγό της κλασσικής συνταγής ξάπλωσε σε μια φέτα ζυμωτό ψωμί, φρέσκια ντομάτα και λούζα, τα αλμυρά κεϊκάκια τύπου μάφινς με λούζα, τυροβολιά και ντομάτα. Ανασυντάχθηκαν στην παρουσίαση και στη δομή τους παραδοσιακά πιάτα όπως το αβγό με σάλτσα ντομάτας. Πιάτα και παρασκευές της παράδοσης πήγαν ένα μικρό βήμα παραπέρα δημιουργώντας αίσθηση, όπως οι δίπλες με τυροβολιά και καρύδια, κρεμυδόπιτες και πιτάκια σε ατομικές μερίδες. Ειδικό βάρος έπεσε στα παραδοσιακά ροφήματα όπως τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ με ταχίνι, το φλεσκούνι, τον δυόσμο, το φασκόμηλο, τη λουΐζα, καθώς επίσης τη γαλαχτιά (είδος αριάν με τυροβολιά) και το κοκορόζουμο. Τέλος, πρωινό χωρίς αρτοσκευάσματα δεν γίνεται. Και εδώ οι Μυκονιάτες εντυπωσίασαν και όπως επανειλημμένα δήλωσε ο συντονιστής της παρουσίασης, έκαναν ένα βήμα πίσω για να βρεθούν δέκα βήματα μπροστά. Με στοιχεία που αντλήθηκαν πάλι από την Μυκονιάτικη παράδοση οι ντόπιοι φούρνοι ξανάφτιαξαν και παρουσίασαν τέσσερα αρτοσκευάσματα που είχαν για τρεις τουλάχιστον δεκαετίες εξαφανιστεί, όπως το πρωτοφούρνι, που είναι ένα απλό ψωμί τύπου λαγάνας, η κουβαρωτή, μεγάλο, βαρύ, ζυμωτό ψωμί από ανάμεικτα άλευρα με κυρίαρχο το κρίθινο, η παξιμαδοκουλούρα δηλαδή το επίσης ανάμεικτό ή κρίθινο ψωμί με τα χωρίσματα που προορίζεται για παξιμάδι. Αυτά, πλάι στον πούλο, στο πουλαράκι, στη φρατζόλα, τα καρβέλια της καθημερινότητάς, το ατομικού μεγέθους σταφιδοκουλούρι, τα σιμίτια με ταχίνι, τα παξιμάδια τύπου μόστρα, τα μοστράκια τοπικής παραγωγής και άλλα πολλά δημιούργησαν την αίσθηση μιας σύγχρονης και ευρωπαϊκών προδιαγραφών αρτοποιίας που μπορεί να καλύψει τις γευστικές απαιτήσεις του πλήθους των επισκεπτών του τόπου μας.Σημαντικό κομμάτι της ανακοίνωσης του προτύπου πρωινού της Μυκόνου, υπήρξε η πρωτότυπη ιδέα που οι Μυκονιάτες επεξεργάστηκαν συλλογικά και παρουσίασαν στην εκδήλωση, το «Πρωινό του Ξενύχτη»! Στηριζόμενοι στο γεγονός ότι στο νησί ένα μεγάλο πλήθος των επισκεπτών έρχονται με σκοπό την νυχτερινή διασκέδαση και συνήθως κοιμούνται αργά έχοντας μάλιστα πιεί αρκετό αλκοόλ και μη έχοντας τραφεί σωστά στη διάρκεια της νύχτας, το «πρωινό του ξενύχτη» μπορεί να αποτελέσει ένα ανεξάρτητο προϊόν που θα διατίθεται και θα προβάλλεται ιδιαίτερα σε κάθε ξενοδοχείο ήδη από το δωμάτιο του πελάτη. Ξεχώρισαν το κοκορόζουμο με λεμόνι και κριτσίνια κοπανιστής ή χυμός φρέσκων φρούτων ή γάλα ζεστό με μέλι, τα μοστράκια με τριμμένη ντομάτα, ξινότυρο και βασιλικό ή κουλούρι με σουσάμι και κυκλαδίτικες γραβιέρες, ο «ήλιος» αυγά τύπου καγιανάς με ντομάτα ή ομελέτα με μάραθο και κοπανιστή ή κοτόσουπα με τραχανά, το ρυζόγαλο ή τυροβολιά με μέλι και σουσάμι ή γιαούρτι Μυκόνου με φρέσκα ή ξερά φρούτα και ψημένα αμύγδαλα.

Το «Ελληνικό Πρωινό της Μυκόνου» παρουσίασε ο κ.Γιώργος Πίττας, Επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας και μέλος ΔΣ ΞΕΕ. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ.Δημήτρης Ρουσουνέλος. Πέρα από τις δομές της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου η διοργάνωση και προετοιμασία στηρίχτηκε σε ομάδα μαγείρων και ζαχαροπλαστών του νησιού, ανάμεσά τους οι: Παναγιώτης Μενάρδος, Γιάννης Γαβαλάς, Ειρήνη Ζουγανέλη, Γιώργος Ριζόπουλος, Νίκος Κουκιάσας, Μαργαρίτα Τσακιρίδη, Γεωργία Καλαντζή και στους πάντα πρόθυμους να προσφέρουν: Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου, Σύλλογο Γυναικών Ανωμερίτισσες και Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου. Η συλλογική επεξεργασία του Πρωινού του Ξενύχτη, που βασίστηκε σε ιδέα της Αντζελίνας Καλογεροπούλου (Two Minutes Angie), είχε σαν τελικό εισηγητή τον Γιώργο Ριζόπουλο.