Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Μήλου

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Σωματείο Ξενοδόχων Μήλου παρουσίασαν, την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 στο ξενοδοχείο «Γαλήνη», το «Ελληνικό Πρωινό της Μήλου», το οποίο αποτελεί το 38ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικό Πρωινό.H παρουσίαση του Ελληνικού πρωινού της Μήλου συνδέθηκε με το πρόγραμμα «Delicious Milos-A trip to taste», στοχεύοντας στην ανάδειξη της γαστρονομικής κληρονομιάς του νησιού.

Το Ελληνικό Πρωινό της Μήλου παρουσίασε ο κ.Γιώργος Πίττας, μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», ο οποίος ανέλυσε πόσο σημαντικό είναι ένα ξενοδοχείο να παρέχει για πρωινό αγνά τοπικά προϊόντα σε τοπικές συνταγές που οι τουρίστες θα εκτιμήσουν και θα απολαύσουν, δίνοντας έτσι… πόντους τόσο στην επιχείρηση, όσο και στην εκάστοτε περιοχή..Η πρωτοβουλία της εκδήλωσης ανήκει σε δύο επαγγελματίες, του Βασίλη Παπακινού, ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Αλευρόμυλος» και της Ειρήνης Ψαθά, ιδιοκτήτρια της ταβέρνας «Ο χαμός», όνειρο των οποίων η ανάδειξη της Μηλέικης κουζίνας.Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι μισοί ξενοδόχοι του νησιού, ο Δήμαρχος του νησιού κ.Γεράσιμος Δαμουλάκης και εκπρόσωποι των καταστημάτων εστίασης.

Η παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Μήλου έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο «Γαλήνη» και αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς παρουσιάστηκαν περίπου τριάντα πιάτα που θα μπορούσαν να συνθέσουν το Μηλέικο Πρωινό, σε έναν τόπο που ήταν γνωστός μόνο για το γλυκό του κουφέτο (από την ντόπια λευκή κολοκύθα)!Σε μια ενότητα παρουσιάστηκαν τα μηλέικα τυράκια: το μανούρι, το ημίχλωρο ή μελίχλωρο, το μηλέικο, το σκοτύρι, την μυζήθρα και την ξινομυζήθρα. Μια δεύτερη ενότητα ήταν οι ζύμες, οι πίτες και τα χερίσια ζυμαρικά: Πιταράκια, γλυκά πιταράκια με μυζήθρα, πλακόπιτες, πλακόπιτες με τυρί, τηγανήτες, λυχναράκια λαδένια, γλυκός και αλμυρός μάτσης (ντόπιο ζυμαρικό σε σούπα), καλασούνες, κολοκυθόπιτα, λαδένια και μανουρόπιτα. Για την Πρωτομαγιά, μιας και η εκδήλωση έγινε παραμονή, είχαν ετοιμάσει μαγιοκούλουρα και μαγιάτικες πίτες με περίτεχνα σχέδια. Σ’ άλλες γωνιές διακρίναμε τις ομελέτες με αυγά (στραπατσάδα), με κολοκυθάκια, με μανούρι και από πλευράς γλυκών τα αμυγδαλωτά, τα ροφιόλια και τα αχλαδάκια, τα ξερά σύκα, τα παστέλια και φυσικά το επίτιμο γλυκό της Μήλου το κουφέτο (το γλυκό των γάμων από λευκή κολοκύθα και αμύγδαλο που χρησιμοποιείτο αντί του συμβατικού κουφέτου).