Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Μεσσηνίας

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) και η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας παρουσίασαν το «Ελληνικό Πρωινό της Μεσσηνίας» την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016, στο πλαίσιο των εργασιών του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, στο ξενοδοχείο Elite City Resort.Η παρουσίαση του Μεσσηνιακού Πρωινού στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, αποτελώντας το 32ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού σε όλη την Ελλάδα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας κ.Δημήτριος Καραλής, ο οποίος χαιρέτισε τη διοργάνωση και την μεγάλη συμμετοχή των παρευρισκόμενων, επισημαίνοντας την μεγάλη σημασία της γαστρονομίας στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού της περιοχής. Παρευρέθησαν μέλη του ΔΣ της Ένωσης, πολλά μέλη της ξενοδόχοι, δημοσιογράφοι των ΜΜΕ Αθηνών και Μεσσηνίας αλλά και ομιλητές και κοινό που παρακολούθησε το Σχολείο Τουρισμού της Καλαμάτας που γινόταν στον ίδιο χώρο. Στην παρουσίαση μίλησε ο επικεφαλής του Ελληνικού Πρωινού και μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ κ.Γιώργος Πίττας, ο οποίος περιέγραψε τις διαδικασίες ένταξης των ξενοδοχείων στο πρόγραμμα και έκανε ένα μικρό απολογισμό της δράσης του Ελληνικού Πρωινού. Στη συνέχεια ανέπτυξε τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει κάθε τόπος για να αναπτυχθεί γαστρονομικά και περιέγραψε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Μεσσηνία (τοπία, προϊόντα, παραγωγοί, εστίαση, τοπική κουζίνα, τουρισμός, πολιτισμός) να εξελιχθεί σ’ έναν σπουδαίο γαστρονομικό προορισμό.

Ο σεφ του ξενοδοχείου Εlite City Resort κ.Στέλιος Mπαρμπέας -που έστησε και παρουσίασε σε έναν μπουφέ τα προϊόντα και τα εδέσματα που περιλαμβάνει το πρότυπο Ελληνικό Πρωινό Μεσσηνίας – έκανε μια επιτόπου επίδειξη της τραβηχτής πίτας παρουσιάζοντας τις τρεις εκδοχές της, τη μία με μέλι και καρυδιά, τη δεύτερη με σφέλα και μέλι και την τρίτη με πετιμέζι.

Από το Μεσσηνιακό Πρωινό ξεχώρισαν οι σπιτικές μαρμελάδες (πορτοκάλι, λεμόνι, φραγκόσυκο), τα ροφήματα με πρωταγωνιστή το τσάι Ταϋγέτου, οι ξηροί καρποί όπως σταφίδα Κορινθίας, σουλτανίνα, φιστίκια αραχίδες, κάστανα, καρύδια, τα ελιόψωμα και τα σταφιδόψωμα, τα παστέλια, τα λουκούμια τα παξιμάδια με ντομάτα, σφέλα και λάδι (ντάκοι) και τα περίφημα λαλάγγια της Μεσσηνίας. Από τα αλλαντικά κυριάρχησαν το σύγκλινο και τα λουκάνικα και από τα παραδοσιακά τυριά η σφέλα.