Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Ρόδου

Στο πλαίσιο της έκθεσης-συνάντησης “Τα τοπικά προϊόντα στο τραπέζι του επισκέπτη μας” παρουσιάστηκε στο Ρόδος Παλλάς το Σάββατο 7 Απριλίου 2012 το “Ελληνικό Πρωινό” της Ρόδου από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Την επιμέλεια της παρουσίασης του πρωινού είχε αναλάβει ο Νίκος Χριστοφόρου, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμεγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Στον μπουφέ παρουσιάστηκαν τοπικά προϊόντα, προϊόντα άλλων περιοχών του Νοτίου Αιγαίου και ενδιαφέρουσες τοπικές συνταγές. Πρωταγωνίστησαν το ροδίτικο μέλι, τα μελεκούνια, γιαούρτι με ροδίτικα γλυκά κουταλιού, ριζόγαλο, ματσόγαλο, ροδόκρεμα, πουγκιά, φανουρόπιτες, πιταρούδια, κατημέρια, σφογγάτο, καγιανάς, αυγοφέτες, απάκι, ντάκοι, σύκα με αμύγδαλα και σουσάμι, ο ντοματοπελτές Σαντορίνης και οι γραβιέρες Τήνου και Νάξου.
Ο εκπρόσωπος του ΞΕΕ Γιώργος Πίττας περιέγραψε τη φιλοσοφία, την οργάνωση, τις ευκαιρίες αλλά και τις δυσκολίες της συνεργασίας παραγωγών και ξενοδόχων και κατέληξε περιγράφοντας τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος. Τις ομιλίες και την έκθεση ετίμησαν ο Γιάννης Μαχαιρίδης Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Φώτης Χατζηδιάκος Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Δέσποινα Σώζου – Διακοσταυριανού Αντιπεριφερειάρχης τμήμα Τουρισμού, Στάθης Κουσουρνάς Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννης Πάππου Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Παναγιώτης Τοκούζης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων, Μανώλης Πιτροπάκης Πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, Γιώργος Ματσίγκος Πρόεδρος Συλλόγου Διευθυντών Ξεν/χειων Ρόδου, Γιάννης Κλούβας Πρόεδρος Σωματείου Εστιατορίων Ρόδου, Νίκος Χριστοφόρου Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, Άντα Καραγιάννη Μάρκετινγκ & Επικοινωνία Praxis Plus, ενώ τα επί μέρους περίπτερα επισκέφτηκαν, ξενοδόχοι, διευθυντές ξενοδοχείων, μάγειροι, νέοι παραγωγοί, εκπρόσωποι συνεταιρισμών και λοιποί ενδιαφερόμενοι.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΡΟΔΟΥ
Ντάκος, Ελίοψωμο, Εφτάζυμο με γλυκάνισο, Τηγανόψωμο, Κρεμμυδόψωμο, Επτάζυμο παξιμάδι, Σησαμωτά, Λαδοψύχια, Κριθαροκουλούρα, Κουλούρια ανεβατά, ΛαδοκούλουροΑνθότυρο, Γραβιέρα Ρόδου ή Νάξου, Γιδοτύρι, ΡυζόγαλοΑπάκι, Καπνιστά, Αλίπαστα ψάριαΜέλι, Μελεκούνι, Χαλβάς (Σιμιγδαλένιος ή Φαρσάλων)Μαρμελάδα Πορτοκάλι, Βερίκοκο, ΡοδάκινοΕλιές, Ελαιόλαδο, Τηγανιτές ελιές, ΕλαιόπασταΑυγά με ντομάτα, Αυγοφέτες, Αυγά με χόρταΧορτόπιτες, Χορτόπιτες, Τηγανιτά πουγκιά, ΤαχινόπιτεςΛουκούμια, Αμυγδαλωτά, Μουσταλευριά, Φανουρόπιτα, Βανίλια, ΜουχαλεπίΞεροτήγανα, Τακάκια, ΤηγανίτεςΡιτσέλι, ΜοσχοπούγγιαΓλυκό κολοκύθα, Καϊμάκι γάλακτος με ζάχαρηΦρέσκα φρούτα και λαχανικά – Σύκα και ΦραγκόσυκαΚουλούρια, Ταχινόσουπα, Τραχανάς, ΤσουβράςΓιαπράκιαΚολοκυθοκεφτέδεςΠιταρούδιαΚρεμμυδένιαΝτολμάδες με φακές σε φύλλα κυκλάμινουΠληγούριΦακόρυζοΔημητριακάΑλισφακιά ,Γλυφώνι, Σάψυχο, Φασκόμηλο, Χαμομήλι Ρόδου, Μέντα.Βυζαντινός ΚαφέςΑφρώδης Οίνος