Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Χαλκιδικής

Αυθεντικότητα, τοπική κουλτούρα και γεύσεις παράδοσης ζητούν οι επισκέπτες της Χαλκιδικής, όπερ και εγένετο! Το «Ελληνικό Πρωινό» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος που ταχύτατα καθιερώνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κερδίζει και τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής.

Το Σαββατοκύριακο 12-13 Μαΐου, η Χαλκιδική γέμισε άρωμα ελιάς. Με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γεύσης Ελιάς, που διοργανώθηκε στο Anthemus Sea Beach Resort, υπογράφηκε το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας μεταξύ των τοπικών αγροτών-παραγωγών, της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας «Ολύμπιος Ζευς», για την προώθηση του Ελληνικού Πρωινού.
Το διήμερο πλαισιώθηκε από μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων όπως: show-cooking, έκθεση ελαιοπαραγωγών και παραγωγών τοπικών προϊόντων, διαγωνισμό ελιάς και γευσιγνωσία, ημερίδα με θέμα: Εξαγωγές & Καινοτόμα προϊόντα», συζήτηση για το μέλλον του αγροτικού κόσμου και υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Λέσχης Αρχιμαγείρων και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής.Το ενδιαφέρον όμως επικεντρώθηκε στο Τοπικό Πρωινό της Χαλκιδικής που έφερε σε πολλούς παιδικές μνήμες. Τραχανάς, στραπατσάδα, μπουγάτσα – με τυρί!, ντόπια λουκάνικα και λαγάνες στον έναν μπουφέ, ποικιλία ντόπιων τυριών, μέλι Σιθωνίας, γλυκά κουταλιού και μπισκότα γεμιστά με λουκούμι στον άλλο. Ο ελληνικός καφές και τα ντόπια βότανα κρατούσαν την πρωτοκαθεδρία.
Ο κος Γιώργος Πίττας, που παρουσίασε τα πρώτα Τοπικά Σύμφωνα από τη Χίο, τη Μυτιλήνη, την Κω και τη Ρόδο, και έπειτα το Τοπικό Σύμφωνο Χαλκιδικής, σε συνεργασία με τον κ. Γρηγόρη Τάσσιο (Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής & του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής).
Το φεστιβάλ παρακολούθησαν οι: Διονύσης Ψωμιάδης – Αν. Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με συνεργάτες του, Ιωάννης Γιώργος – Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Δημήτριος Δημητρός – Αντιδήμαρχος Σιθωνίας, ο νεοεκλεγείς βουλευτής Χαλκιδικής Ευθύμιος Καρανάσιος και πολλοί επιχειρηματίες.
Το «Ελληνικό Πρωινό» της Χαλκιδικής, θα βρει πολλούς υποστηρικτές ανάμεσα στους ξενοδόχους που θεωρούν ότι η επιστροφή στην παράδοση είναι ο μόνος τρόπος αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και αντιμετώπισης της κρίσης στον τουρισμό.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ξινόγαλο, Γιαούρτι με μέλιΠαραδοσιακό κατσικίσιο τυρί Χαλκιδικής, Φέτα, ΚασέριΔιάφορα είδη άρτου (καρβέλι αγιορείτικο, κουλούρα, φρατζόλα πολύσπορο, φρατζόλα ολικής με προζύμι 2κιλο, χωριάτικο ορεινό 3κιλο)Κουλούρι Θεσσαλονίκης & ΣουσαμόπιταΛουκάνικα & ΤσιγαρίδιαΓιαπράκια (με παστό, τραχανά και λάχανο τουρσί)Ψιρούκια (ζυμαρικό)Φύλλα (χυλοπίτες)Τραχανάς σούπαΕλιές και ελαιόλαδο ΧαλκιδικήςΤοπικό μέλι (η Χαλκιδική είναι η μάνα της μελισσοκομίας. Παράγει το 32% του συνόλου της χώρας)Μπομπότα & Κατσιαμάκι (με καλαμποκίσιο αλεύρι και μέλι)Βρασμένο καλαμπόκι με μέλι, κάστανα και καρύδιαΜπουγάτσαΤσομπάνικο ρυζόγαλοΜαρμελάδες διάφορεςΛουκούμιαΔιάφοροι τύποι χαλβάΤοπικά φρούταΛικέρ με κράνα (μικροί κόκκινοι καρποί ενός θάμνου που λέγεται κράνα)Αφεψήματα (φλισκούνι, φασκόμηλο)