Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Σαντορίνης

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Θήρας, παρουσίασε το Σάββατο 11 Μαίου του 2013 «Ελληνικό Πρωινό της Σαντορίνης», στους χώρους του Αρχοντικού Μαρκεζίνη, στην Μεσαριά.

Στόχος της εκδήλωσης, ήταν η έναρξη εφαρμογής στην πράξη του «Τοπικού Συμφώνου Ελληνικού Πρωινού στην Σαντορίνη», το οποίο όπως είναι ήδη γνωστό, αποσκοπεί αφενός στη γνωριμία των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τις γεύσεις του κάθε τόπου, και αφετέρου στη διασύνδεση του τουριστικού με τον πρωτογενή τομέα, ώστε τα οφέλη που προσπορίζεται ο πρώτος, να διαχέονται στον δεύτερο και γενικότερα στην τοπική κοινωνία.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μπουφές με το «Ελληνικό Πρωινό Σαντορίνης», υπήρξε παράλληλη έκθεση των τοπικών προϊόντων του νησιού που μπορούν να το υποστηρίξουν, ενώ πραγματοποιήθηκαν και ομιλίες με θέμα «Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού Σαντορίνης» και κεντρικό ομιλητή τον υπεύθυνο του project για όλη τη χώρα και μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργο Πίττα.
Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένα όλα τα ξενοδοχεία, μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, από τα οποία ανταποκρίθηκαν τα περισσότερα, καθώς και μονάδες εστίασης που προσφέρουν πρωινό.
Οι εκπρόσωποί τους που παρευρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σπουδαιότητα που έχει η ένταξη του «Ελληνικού Πρωινού Σαντορίνης» στις επιχειρήσεις τους, αλλά και να λάβουν διευκρινιστικές απαντήσεις σε απορίες και ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.
Εκτός από τους επαγγελματίες του τουρισμού, την έκθεση επισκέφθηκε και αρκετός κόσμος που είχε την δυνατότητα να ενημερωθεί για το “Σαντορινιό πρωινό” και παράλληλα να πραγματοποιήσει γευσιγνωστικές δοκιμές των προϊόντων που το υποστηρίζουν, μιας και στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετές τοπικές επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, συμμετέχοντας ενεργά με τοποθετήσεις στις εργασίες της ημερίδας, ο δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, η αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Λίτσα Φτακλάκη, ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. κ. Γιώργος Τσακίρης, ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Γιώργος Πίττας, η Δρ. Ράνια Πηλίδου υπεύθυνη μάρκετινγκ του Ελληνικού Πρωινού και επιστημονικός συνεργάτης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας κ. Μανώλης Καραμολέγκος, ο διευθυντής της Santo Wines κ. Ματθαίος Δημόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Σαντορίνης κ. Βασίλης Ζαχαράκης, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Σελήνη κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης, η διατροφολόγος κ. Ελευθερία Αλεφραγκή καθώς και μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης.
Τα εδέσματα που παρουσιάσθηκαν ήταν δημιουργίες νέων σεφ των ξενοδοχείων της Σαντορίνης καθώς και των εστιατορίων Νυχτέρι του Βασίλη Ζαχαράκη και Σελήνη του Γιώργου Χατζηγιαννάκη.
Μεταξύ των εδεσμάτων που παρουσιάστηκαν ήταν:- τα σάντουιτς με ντοματοκεφτέ και φάβα του Γ. Χατζηγιαννάκη,- τα ντόπια λουκάνικα με φάβα και αυγό του Βασίλη Ζαχαράκη,- οι παναρισμένες ελιές γεμισμένες με φάβα και το κουφέτο αμύγδαλο απο τον Χαράλαμπο Ρούσσο,- οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί από τον Ματέκα Βασίλη,- η μελιτζανοσαλάτα με Σαντορινιά άσπρη μελιτζάνα από την Λίλα Κωνσταντινίδη,- η στραπατζάδα από τον Σιέμο Θωμά,- το σφουγγάτο από τον Πλακιώτη Ιωάννη,- τα “ντόπια” αυγά κοκκινιστά με πελτέ κατασκευασμένο από την τοπική μικρόκαρπη τομάτα, με κρόκο Σαντορίνης (ο οποίος έχει μια ιστορία πέντε χιλιάδων χρόνων στο νησί, κάτι το οποίο πιστοποιείται και από τις τοιχογραφίες που βρέθηκαν στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου),- το σφουγγάτο με αυγά,-οι βιολογικές μελιτζάνες και πατάτες της Σαντορίνης,- η ψητή άσπρη μελιτζάνα με πελτέ τριπλής συμπύκνωσης Σαντορίνης,- η φάβα Σαντορίνης σε πολλές παραλλαγές πέρα από την κλασική συνταγή που σερβίρεται με ντόπιο κρεμμύδι,- οι κολοκυθοκορφάδες κοκκινιστοί με πελτέ τομάτας,- οι σαλάτες με ντοματάκι,- το κατσούνι (είναι η ονομασία του ιδιαίτερου στα χαρακτηριστικά και την γεύση του τοπικού αγγουριού)- η κάπαρη (καπαρόφυλλα και καπαρόκουμπα)- οι πίττες με χόρτα από το νησί,- τα αρτοσκευάσματα χειροποίητα με φτιαγμένα με τοπικά υλικά,- το παξιμάδι με μέλι Σαντορίνης,- η πάστα φλώρα με γλυκό σταφύλι από τις ποικιλίες του νησιού,- η πουτίγκα με τοπικά υλικά (π.χ. με βισάντο).