Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Το Ελληνικό Πρωινό στη 14η HORECA 2019

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σέρβιρε το Ελληνικό του Πρωινό στη 14η HORECA (8-11/2/2019) με μεγάλη επιτυχία παρουσία χιλιάδων επισκεπτών και το εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo γέμισε ακόμα μια χρονιά από γεύσεις και αρώματα Ελλάδος.

Οι επισκέπτες γεύτηκαν γνήσια ελληνικά προϊόντα και ταξίδεψαν τις αισθήσεις τους μέσα από διάφορες παρασκευές στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο του Ελληνικού Πρωινού.


Φέτος μέσα από μια εκτενή περιήγηση στη γαστρονομία της πατρίδας μας φάνηκε στην πράξη τι είναι το «Ελληνικό Πρωινό» και γιατί πρέπει να καθιερωθεί στα τραπέζια όλων των καταλυμάτων της χώρας, ανεξάρτητα από την κατηγορία τους. Για το λόγο αυτό, δόθηκε μια γενικότερη εικόνα των ελληνικών γευστικών μας θησαυρών και δεν παρουσιάστηκαν μεμονωμένες περιοχές, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης το περίπτερο του Ελληνικού Πρωινού τίμησαν με την παρουσία του ο κ.Γιώργος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης και η κ.Αγγελική Χονδροματίδου, Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ οι οποίοι συνομίλησαν με την Υπεύθυνη του Προγράμματος κ.Σίσσυ Αγγελοπούλου και τον Consultant Chef, περιηγήθηκαν και δοκίμασαν τα εδέσματα που τους προσέφεραν. Φυσικά, τις μαγειρικές δράσεις που έλαβαν χώρα παρακολούθησε  και ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ.Αλέξανδρος Βασιλικός και πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου και πολυβραβευμένου Chef κ. Μιχάλη Μάρθα, που μεταξύ άλλων έχει κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου πρεσβευτή σεφ της Ελλάδας (the Best Chef Ambassador for Greece 2016) και τον τίτλο του ενός εκ των καλυτέρων νέων σεφ της  Mediteranean Sea (San Pellegrino Young Chef 2015 και 2016), στο περίπτερο του Ελληνικού Πρωινού εκτελέστηκαν από τον ίδιο τον chef, αλλά και την ομάδα του, από τους κ.Θωμά Μπαρμπάκη, κ.Χαράλαμπο Ρεϊση και κ.Γιάννη Καράμαλη, παραδοσιακές συνταγές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως γλυκές και αλμυρές τηγανίτες, λουκουμάδες, παρασκευές αυγών με τοπικά τυριά και αλλαντικά κ.α. Σημαντική ήταν η παρουσία της κ.Ελπίδας Χαραμπίδου από το Elpida’s Little Corner, η οποία εντυπωσίασε με το άνοιγμα παραδοσιακού φύλλου και τις ξεχωριστές γεμίσεις για τις πίτες της.

Εκτός των live actions από την ομάδα του consultant chef, κ.Μιχάλη Μάρθα, εκτελέστηκαν και διάφορες ακόμα παρασκευές, όπως σούπα τραχανά και κριθαρώτο με καβουρμά από τον chef, κ.Στράτο Ιωσηφέλλη από τη Λέσβο, καθώς και μανταρινάτο με μαστίχα και γεμιστό ψωμί από χαρουπάλευρο και χαρουπόμελο με σύκα και παστελαριές από την κ.Άννα Καρυστιανού υπό την καθοδήγηση της δημοσιογράφου και παρουσιάστριας κ.Άννας Κλαδιά από τη Χίο.

Μετά από πρόσκληση της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας στο stage του Chef’s Club, η Υπεύθυνη του Προγράμματος, κ.Σίσσυ Αγγελοπούλου, ανέλυσε τη δομή και τη φιλοσοφία του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», έκανε απολογισμό της δράσης, ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα και παρουσίασε ένα από τα Πρότυπα Τοπικά Πρωινά, το βραβευμένο Πρότυπο Πρωινό της Φωκίδας από το Ξενοδοχείο «Γανυμήδης» στο Γαλαξίδι.

Παράλληλα με το πρόγραμμα των events, φιλοξενήθηκαν στο περίπτερο του Ελληνικού Πρωινού τοπικά προϊόντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κάλυμνος, η Ρόδος, η Κως, η Λέρος, η Νάξος, η Μύκονος, η Κρήτη, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Φωκίδα, η Ήπειρος, η Χαλκιδική κ.α., με σκοπό οι επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τις γεύσεις και τα αρώματα της πατρίδας μας. Συγκεκριμένα, είχαμε μαζί μας τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΣΒΟΥ με μεγάλη ποικιλία λεσβιακών προϊόντων και τον σύλλογο ΜΑΣΤΙΧΑ από τη Χίο, την ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΕΣΒΟΥ, το Τυροκομείο ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ από τη Νάξο, το τυροκομείο ΣΤΑΘΩΡΗΣ από τη Χαλκιδική, τον φούρνο ΤΑΛΙΑΣ με αρτοποιήματα από την Κάλυμνο, τους μελισσοπαραγωγούς ΚΟΠΑΝΕΖΟΣ, ΓΑΒΑΛΑΣ και ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ από την Κάλυμνο, το MESSOLONGI FIELDS με το ελαιόλαδο, τις πάστες και το χοντρό αλάτι,  το ζαχαροπλαστεία ΚΑΣΣΑΡΑΣ από την Κω, το ζαχαροπλαστείο LA MAISON, το ζαχαροπλαστείο ΒΟΥΡΟΣ από την Κάλυμνο, το ΗΔΙΣΤΟΝ με τα γλυκά κουταλιού και τις μαρμελάδες, την ΚΩΑΚΗ ΓΗ με το κρασοτύρι, τον ΜΑΡΑΚΑ με το λιαστό κρασί από την Κάλυμνο, τα κρεατοσκευάσματα ΣΕΛΑΧΑΣ από τη Λέσβο, τη Βιοτεχνία ΛΑΛΑΣ από τη Λέρο με τα αλίπαστα ψάρια, την PALLADA με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και ελιές, τον ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ με αρτοσκευάσματα και τον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ με σταφίδες απλές και με επικάλυψης από σοκολάτα υγείας και γάλακτος.

Σκοπός των δράσεων του Ελληνικού Πρωινού στη HO.RE.CA. 2019, πέρα από τη γευστική, αλλά και πολιτιστική γνωριμία του κοινού με τα παραδοσιακά προϊόντα και τις ελληνικές σπεσιαλιτέ, ήταν να ενημερωθούν οι ξενοδόχοι για το πρόγραμμα και να γίνει και η δίκη τους επιχείρηση, αν δεν είναι ακόμα, μέλος του προγράμματος “Ελληνικό Πρωινό”, προσφέροντας στους επισκέπτες του καταλύματός τους μία διαφορετική εμπειρία γαστρονομίας που θα συμβάλει σε μία γενικότερα διαφορετική εμπειρία φιλοξενίας.
Για τη φιλοσοφία του προγράμματος του Ελληνικού Πρωινού μπορείτε να παρακαλουθήσετε και τη συνέντευξη που παραχώρησε η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Σίσσυ Αγγελοπούλου στον REAL FM.