Μοιραστείτε τη γαστρονομική κληρονομιά
της ελληνικής γης
μέσα από προϊόντα και συνταγές.

Λούζα Μυκόνου

Νησιά Αιγαίου

Λούζα Μυκόνου

Η λούζα Μυκόνου ένα από τα καλύτερα ελληνικά αλλαντικά, με υπέροχο ρουμπινί χρώμα και τις παραλλαγές της στη Σύρο, στην Άνδρο, στην Τήνο (ή το παρεμφερές απόχτι της Σαντορίνης), που θεωρείται πλέον η πεμπτουσία της γευστικής απόλαυσης και ο ιδανικός σύντροφος ενός στιβαρού κόκκινου κρασιού. Παραδοσιακό αλλαντικό των Κυκλάδων και ιδιαίτερα της Μυκόνου, της Τήνου, της Σύρου και της Άνδρου. Φτιάχνονται ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα, την περίοδο των χοιροσφαγίων.

Γραβιέρα Νάξου – ΠΟΠ

Νησιά Αιγαίου

Γραβιέρα Νάξου – ΠΟΠ

Η γραβιέρα Νάξου είναι σκληρό τυρί, υποκίτρινο, με συμπαγή ελαστική μάζα, και αρκετές διάσπαρτες οπές, με λεπτή, εξευγενισμένη, γεμάτη και ευχάριστη γεύση βουτύρου και πρωτεϊνών γάλακτος και ελαφρά αρώματα προπιονικής ζύμωσης (καρυδιού και αμύγδαλου). Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια με επιδερμίδα λεπτή, ξηρή, η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλει στην ωρίμανση. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στο νησί της Νάξου, από γάλα αγελαδινό ή μίγματα αυτού με πρόβειο και κατσικίσιο, σε αναλογία των τελευταίων όχι μεγαλύτερη του 20% κ.β..

Κοπανιστή Κυκλάδων – ΠΟΠ

Νησιά Αιγαίου

Κοπανιστή Κυκλάδων – ΠΟΠ

Η κοπανιστή Κυκλάδων είναι μαλακό λευκό τυρί άλμης χωρίς επιδερμίδα, αλμυρό, φυσικά πιπεράτο με έντονη πικάντικη γεύση. Χρώμα κρεμώδες λευκό έως υπόφαιο, ελαφρά ροζ και μάζα συνεκτική μικρών κόκκων. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στο Νομό Κυκλάδων, από γάλα αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο ή μίγματά τους. Στην κοπανιστή είναι έντονη η γεύση του αλατιού, ενώ η έντονα πικάντικη πιπεράτη καυτή γεύση της είναι αποτέλεσμα της δράσης των ενζύμων της μικροβιακής χλωρίδας που αναπτύσσεται στις συνθήκες παρασκευής της και δεν οφείλεται σε πρόσθετα πιπέρια όπως πολύς κόσμος νομίζει. Η παραξενιά της ωρίμανσης έγκειται στο ότι ο μεγαλύτερος εχθρός των τυριών, η ζέστη και ο ήλιος, εδώ γίνονται σύμμαχοι της ωρίμανσης, αναπτύσσοντας διάφορες ζύμες και μύκητες και ιδιαίτερα το πενικίλλιο.

Δαμάσκηνα Σκοπέλου

Νησιά Αιγαίου

Δαμάσκηνα Σκοπέλου

Τα δαμάσκηνα Σκοπέλου είναι φρούτα σαρκώδη σκούρου – μελανού χρώματος, μέτριου μεγέθους, έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση και είναι κατάλληλα για αποξήρανση. Το γένος του φυτού είναι η προύμνη της οικογένειας των αμυγδαλοειδών, της τάξης των ροδωδών. Τη δαμασκηνιά την καλλιεργούσαν αρχικά στην πόλη Δαμασκό, όπου πήρε και το όνομά της. Τα δαμάσκηνα είναι γνωστά από τον 1ο μ.Χ. αιώνα στον ελληνικό χώρο. Μνημονεύονται από τον Διοσκουρίδη και τον γαληνό αλλά και από διάφορους συγγραφείς δια μέσου των αιώνων. Τα δαμάσκηνα Σκοπέλου καταναλώνονται κυρίως αποξηραμένα και κατά δεύτερο νωπά.

Κτήμα Γρυπιώτη

History
Το Κτήμα Γρυπιώτη παράγει βιολογικά αποξηραμένα μαύρα δαμάσκηνα Σκοπέλου ή «γλυκά κορόμηλα», όπως ονομάζονται στη Σκόπελο και βιολογικά αποξηραμένα ξινά δαμάσκηνα Σκοπέλου ή «ξινά κορόμηλα».
Products

Το Κτήμα Γρυπιώτη παράγει βιολογικά αποξηραμένα μαύρα δαμάσκηνα Σκοπέλου ή «γλυκά κορόμηλα», όπως ονομάζονται στη Σκόπελο και βιολογικά αποξηραμένα ξινά δαμάσκηνα Σκοπέλου ή «ξινά κορόμηλα».

Facilities

Τα προϊόντα παράγονται στη Σκόπελο και διατίθενται σε όλη την Ελλάδα.

Awards

Το Κτήμα Γρυπιώτη διαθέτει πιστοποίηση για Βιολογικό προϊόν από την BIO HELLAS.

Other Products

Στα προϊόντα του Κτήματος περιλαμβάνεται, επίσης, γλυκό κουταλιού από μαύρο δαμάσκηνο Σκοπέλου, γλυκό κουταλιού από αυγάτο δαμάσκηνο Σκοπέλου και μαρμελάδες από δαμάσκηνα Σκοπέλου.

Λαδοτύρι Μυτιλήνης – ΠΟΠ

Νησιά Αιγαίου

Λαδοτύρι Μυτιλήνης – ΠΟΠ

Το λαδοτύρι Μυτιλήνης είναι σκληρό τυρί, λευκό έως λευκοκίτρινο, με μικρές οπές. Έχει ευχάριστη, αλμυρή γεύση και ευχάριστο άρωμα. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια με επιδερμίδα σκληρή, ξηρή. Οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι διατηρείται μέσα σε λάδι. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στην νήσο Λέσβο, από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με κατσικίσιο, σε αναλογία του τελευταίου όχι μεγαλύτερη του 30%.

Γαλακτοκομική Λέσβου ΑΒΕΕ

History
Η εταιρεία παράγει το Λαδοτύρι Μυτιλήνης (Π.Ο.Π.), γνωστό και με το όνομα «κεφαλάκι», το οποίο είναι το πιο φημισμένο τυρί του νησιού. Προέρχεται από την παραδοσιακή τεχνική συντήρησης μέσα σε ελαιόλαδο, το οποίο του δίνει τη μοναδική του γεύση.
Products

Η εταιρεία παράγει το Λαδοτύρι Μυτιλήνης (Π.Ο.Π.), γνωστό και με το όνομα «κεφαλάκι», το οποίο είναι το πιο φημισμένο τυρί του νησιού. Προέρχεται από την παραδοσιακή τεχνική συντήρησης μέσα σε ελαιόλαδο, το οποίο του δίνει τη μοναδική του γεύση.

Facilities

Τα προϊόντα της εταιρείας διατίθενται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και σε Κύπρο, Αμερική, Ολλανδία Γερμανία, Γαλλία, Ν. Αφρική και Σουηδία.

Awards

Η Γαλακτοκομική Λέσβου είναι πιστοποιημένη βάσει του διεθνούς προτύπου ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων EN ISO 22000:2005. Εποπτεύεται δε από τον αρμόδιο Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων AGROCERT. Έχει αποσπάσει δε το βραβείο Great Taste Award στη Γερμανία το 2014.

Other Products

Η Γαλακτοκομική Λέσβου παράγει, επίσης, γραβιέρα, βούτυρο, μυζήθρα ξερή, σκληρό τυρί Μυτιληνιό, καλουπάκι Λέσβου, κασέρι και πρόβεια φέτα.

Πάξα Χίου (είδος ντάκου)

Νησιά Αιγαίου

Πάξα Χίου (είδος ντάκου)

Η Πάξα Χίου (είδος ντάκου) είναι παξιμάδι ημίγλυκο σε σχήμα παραλληλεπίπεδου με άρωμα μαστίχας, με σκούρο κίτρινο χρώμα λόγω του κριθαρίσιου αλευριού. Ζυμώνεται κριθαρίσιο με σίτινο αλεύρι, πλάθεται όπως το ψωμί και ανακατεύεται με λίγη μαστίχα. Στη συνέχεια κατά το φούρνισμα, η ζύμη χαράσσεται σε κομμάτια παραλληλεπίπεδα, που αποχωρίζονται, όταν ψηθεί. Στην τελική φάση τα κομμάτια ψήνονται ξανά. Χρησιμοποιείται ως ψωμί ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες ή και ως βούτημα και προορίζεται κυρίως για την τοπική αγορά της Χίου.

Φιστίκι Αιγίνης – ΠΟΠ

Νησιά Αιγαίου

Φιστίκι Αιγίνης – ΠΟΠ

Η φιστικιά καλλιεργήθηκε στην Αίγινα από τα τέλη του 19ου αιώνα και από εκεί ξαπλώθηκε αρχικά στην Αττική και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το γεγονός πως η αιγινήτικη φιστικιά αξιοποιεί τα φτωχά, ασβεστώδη εδάφη του νησιού σε συνδυασμό με το ξηρό περιβάλλον του, την περιορισμένη άρδευση και τη γειτνίαση των δέντρων με τη θάλασσα προσδίδουν στο φιστίκι αυτό ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, εξαιρετική γεύση και άρωμα. Δίκαια χαρακτηρίζεται, λοιπόν, ως το καλύτερο φιστίκι διεθνώς. Από το 1997 το φιστίκι Αιγίνης είναι προϊόν ΠΟΠ.

Beta version