Γαστρονομία

Όλα   Συνταγές   Προϊόντα  
Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Αλευριά Λέσβου

5 φλ. εκχύλισμα σύκου ή αλλιώς βραστά
1 φλ. αλεύρι προψημένο
Καρύδια
Κανέλα

Αλευριά Λέσβου

Βράζετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς το εκχύλισμα με το προψημένο αλεύρι για να μην κολλήσει. Όταν αρχίσει να πήζει – και ανάλογα με την γευστική σας διάθεση – προσθέτετε ζάχαρη – και το ανακατεύετε για λίγο ακόμη.

Αλευριά Λέσβου

Το σερβίρετε σε μπολ και το πασπαλίζετε με κοπανισμένα καρύδια και κανέλα.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Αμυγδαλωτά Μυκόνου

1 κιλό αμυγδαλόψιχα
Μισό κιλό ζάχαρη (χοντρή)
2 αυγά
3 κρόκοι
Ανθόνερο αδιάλυτο
Ζάχαρη άχνη

 

Αμυγδαλωτά Μυκόνου

Αρχικά αλέθετε την αμυγδαλόψιχα, με προσοχή για να μη γίνει αλοιφή, αλλά να γίνει λίγο αδρή (σαν τραχανάς). Έπειτα, σπάτε τα δύο αυγά και τα ρίχνετε σε μια λεκάνη, προσθέτοντας την αλεσμένη αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη και λίγες σταγόνες αδιάλυτο ανθόνερο. Στη συνέχεια, ζυμώνετε αρκετά το μείγμα για να δέσουν όλα τα υλικά. Πρέπει να προκύψει μια σφιχτή ζύμη, την οποία πλάθετε σχήμα μεγενθυμένου αμυγδάλου (στενόμακρα). Έπειτα, απλώνετε στο ταψί λαδόχαρτο και τοποθετείτε τα αμυγδαλωτά σε απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.

Αμυγδαλωτά Μυκόνου

Τα ψήνετε στους 200C για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφού ψηθούν, τα βγάζετε από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν για να ξεκολλήσουν χωρίς να σπάσουν. Κατόπιν, τα βουτάτε σε νερωμένο ανθόνερο και τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη. Στη συνέχεια, τοποθετείτε τα αμυγδαλωτά σε σχάρες, ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας και από κάτω, για να στεγνώσουν ομοιόμορφα. Την επόμενη μέρα τα πασπαλίζετε πάλι με άχνη ζάχαρη και αν θέλετε τα τυλίγετε ένα ένα σε διαφανή ζελατίνα για να διατηρηθούν καλύτερα.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Αμυγδαλωτά Ρόδου

500 γρ. ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα
1 κουταλιά σιμιγδάλι
2 κουταλιές μέλι
Μισή κ.σ. μαστίχα κοπανισμένη
1 κομμάτι κανέλα
Ανθόνερο
Ζάχαρη άχνη

Αμυγδαλωτά Ρόδου

Πρώτα βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και στη συνέχεια ρίχνετε τα ασπρισμένα και κοπανισμένα αμύγδαλα, το σιμιγδάλι, το μέλι και τη μαστίχα, προκειμένου να καβουρδιστούν. Αφού κρυώσουν, πλάθετε τα αμυγδαλωτά, βρέχοντας τα χέρια σας με το ανθόνερο, όπου έχετε βάλει και ένα κομμάτι κανέλας. Δίνετε στα αμυγδαλωτά σχήμα λουκουμιού και ακολούθως τα τοποθετείτε στο – πασπαλίσμένο με σιμιγδάλι – ταψί.

Αμυγδαλωτά Ρόδου

Τα ψήνετε για 10 λεπτά και όταν ετοιμαστούν, τα ραντίζετε με ανθόνερο και τα βάζετε δύο φορές σε ζάχαρη άχνη. Στη Ρόδο, τα αμυγδαλωτά σερβίρονται σε γάμους, αρραβώνες, καθώς και σε πολλές γιορτές.

Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Αμυγδαλωτά Ύδρας

Τα αμυγδαλωτά Ύδρας είναι ψητά, μπαίνουν στο φούρνο μορφοποιημένα σε αχλαδάκια και αφού ψηθούν ζαχαρώνονται με ζάχαρη πούντρα και στέφονται με ένα μοσχοκάρφι στην κορφή και μια κορδελίτσα φιόγκο έτοιμο για δώρο γιορτινό. Τα υλικά της συνταγής είναι όλα κι όλα τέσσερα. Τα αμύγδαλα, το ανθόνερο, το σιμιγδάλι και τέλος η ζάχαρη.

Αμυγδαλωτά Ύδρας

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Βάρβαρα

1 κιλό σιτάρι
100 γρ. ρεβίθια
100 γρ. φασόλια
50 γρ. φακές
150 γρ. σταφίδες
1 μεγάλο ρόδι
250 γρ. σουσάμι
500 γρ. ταχίνι
200 γρ. καρύδια
Κανέλα τριμμένη
Λίγο ανθόνερο
Ζάχαρη ανάλογα με το πόσο γλυκά τα θέλουμε

Βάρβαρα

Βράζετε σε κατσαρόλα ή χύτρα το σιτάρι και τα όσπρια και όταν φτάσετε προς το τέλος του βρασμού, προσθέτετε τις σταφίδες. Δοκιμάζετε κατά διαστήματα ώστε τα όσπρια και το σιτάρι να βράσουν, αλλά να μην είναι πολτοποιημένα. Έπειτα, κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και καβουρδίζετε το σουσάμι. Αραιώνετε το ταχίνι με λίγο από το ζωμό του σιταριού και των οσπρίων και προσθέτετε το μισό σουσάμι. Στη συνέχεια βάζετε το αραιωμένο ταχίνι με το σουσάμι σε μπλέντερ και το δουλεύετε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Τότε, το ανακατεύετε με τα όσπρια και το σιτάρι, αφού πρώτα έχετε φροντίσει να τους αφαιρέσετε τα περιττά υγρά.

Βάρβαρα

Βάζετε το μείγμα ξανά στην φωτιά, μέσα σε καθαρή κατσαρόλα και του δίνετε μια ολιγόλεπτη βράση. Μετά το κατεβάζετε και το αρωματίζετε με το ανθόνερο. Το σερβίρετε σε μπολάκια προσθέτοντας ζάχαρη ανάλογα με το πόσο γλυκά τα θέλετε και τα πασπαλίζετε με τριμμένα καρύδια, καβουρδισμένο σησάμι, κανέλα και ρόδια.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γαλατόπιτα Χιώτικη

2 λίτρα φρέσκο γάλα
2 ½ φλ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
2 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
Φλούδα λεμονιού
Μαστίχα Χίου
4 Αυγά
2 κ.σ. βούτυρο

Για το γαρνίρισμα

3 κ.σ. ζάχαρη
Μισό κ.γ. κανέλα

Γαλατόπιτα Χιώτικη

Αρχικά, βάζετε το γάλα να βράσει με το μισό φλιτζάνι ζάχαρη, το βούτυρο και τη φλούδα και μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνετε σιγά σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει, ενώ μόλις δέσει το μείγμα, το αποσύρετε από τη φωτιά. Κατόπιν, χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη μαστίχα σε σκόνη και τα ρίχνετε μέσα στο μείγμα, όσο αυτό είναι ακόμη ζεστό, ανακατεύοντας γρήγορα με σύρμα.

Έπειτα, αδειάζετε το μείγμα (αφού έχετε αφαιρέσει τη φλούδα) σε βουτυρωμένο ταψί 30 εκ.

Γαλατόπιτα Χιώτικη

Ψήνετε στους 170C, σε προθερμασμένο φούρνο, σε αντιστάσεις για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Μόλις ετοιμαστεί, το κόβετε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και το πασπαλίζετε με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα.

Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Γραβιέρα Νάξου – ΠΟΠ

Η γραβιέρα Νάξου είναι σκληρό τυρί, υποκίτρινο, με συμπαγή ελαστική μάζα, και αρκετές διάσπαρτες οπές, με λεπτή, εξευγενισμένη, γεμάτη και ευχάριστη γεύση βουτύρου και πρωτεϊνών γάλακτος και ελαφρά αρώματα προπιονικής ζύμωσης (καρυδιού και αμύγδαλου). Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια με επιδερμίδα λεπτή, ξηρή, η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλει στην ωρίμανση. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στο νησί της Νάξου, από γάλα αγελαδινό ή μίγματα αυτού με πρόβειο και κατσικίσιο, σε αναλογία των τελευταίων όχι μεγαλύτερη του 20% κ.β..

Γραβιέρα Νάξου – ΠΟΠ