Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Βάρβαρα

1 κιλό σιτάρι
100 γρ. ρεβίθια
100 γρ. φασόλια
50 γρ. φακές
150 γρ. σταφίδες
1 μεγάλο ρόδι
250 γρ. σουσάμι
500 γρ. ταχίνι
200 γρ. καρύδια
Κανέλα τριμμένη
Λίγο ανθόνερο
Ζάχαρη ανάλογα με το πόσο γλυκά τα θέλουμε

Βάρβαρα

Βράζετε σε κατσαρόλα ή χύτρα το σιτάρι και τα όσπρια και όταν φτάσετε προς το τέλος του βρασμού, προσθέτετε τις σταφίδες. Δοκιμάζετε κατά διαστήματα ώστε τα όσπρια και το σιτάρι να βράσουν, αλλά να μην είναι πολτοποιημένα. Έπειτα, κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και καβουρδίζετε το σουσάμι. Αραιώνετε το ταχίνι με λίγο από το ζωμό του σιταριού και των οσπρίων και προσθέτετε το μισό σουσάμι. Στη συνέχεια βάζετε το αραιωμένο ταχίνι με το σουσάμι σε μπλέντερ και το δουλεύετε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Τότε, το ανακατεύετε με τα όσπρια και το σιτάρι, αφού πρώτα έχετε φροντίσει να τους αφαιρέσετε τα περιττά υγρά.

Βάρβαρα

Βάζετε το μείγμα ξανά στην φωτιά, μέσα σε καθαρή κατσαρόλα και του δίνετε μια ολιγόλεπτη βράση. Μετά το κατεβάζετε και το αρωματίζετε με το ανθόνερο. Το σερβίρετε σε μπολάκια προσθέτοντας ζάχαρη ανάλογα με το πόσο γλυκά τα θέλετε και τα πασπαλίζετε με τριμμένα καρύδια, καβουρδισμένο σησάμι, κανέλα και ρόδια.