Τάρτα με δαμάσκηνα Σκοπέλου

Συστατικά

200 γρ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. παγωμένο βούτυρο
50 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
75 γρ. ζάχαρη άχνη
Ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. κανέλα
1 αυγό
500 γρ. δαμάσκηνα Σκοπέλου

Προετοιμασία

Αφού κοσκινίσετε καλά το αλεύρι, το ανακατεύετε μαζί με το αλάτι και το (κομμένο σε κυβάκια) κρύο βούτυρο. Δουλεύετε το μείγμα, αρχικά με τα χέρια για να πάει παντού το βούτυρο μέχρι να θυμίζει χοντρά ψίχουλα. Παράλληλα, προσθέτετε στο μείγμα την αμυγδαλόψιχα που έχετε προηγουμένως αλέσει στο μπλέντερ, καθώς και την άχνη, το ξύσμα και την κανέλα.

Αφού ανακατέψετε, ρίχνετε και το αυγό και ομογενοποιείτε πολύ καλά τα υλικά. Έπειτα, καλύπτετε το μείγμα με μεμβράνη κι αφήνετε το μπολ στο ψυγείο για 1 ώρα.

Πλένετε καλά τα δαμάσκηνα και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Κόβετε τα φρούτα σε λεπτές φέτες (ή αν θέλετε σε κομμάτια), βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και βουτυρώνετε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (χωρίς την τρύπα στη μέση) ή ένα πυρέξ. Κατόπιν, μετεφέρετε τη ζύμη στη φόρμα και διακοσμείτε την επιφάνεια με τις φέτες των δαμάσκηνων, πατώντας τα ελαφρά με τα δάχτυλα στο μείγμα.

Εκτέλεση

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα τοιχώματα και τα δαμάσκηνα να είναι μαλακά. Στη συνέχεια, αφήνετε να πέσει λίγο η θερμοκρασία και ξεφορμάρετε.

Beta version