Σαραγλί

Συστατικά

Για τα φύλλα:
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1 κούπα νερό
αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
1 φλυτζάνι λάδι

Για τη γέμιση:
3 φλυτζάνια καρύδια χοντροκομμένα
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
3 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλλα
½ κ.γ. γαρύφαλλο

Για το σιρόπι :
3 φλυτζάνια ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας

Προετοιμασία

Ξεκινάτε προετοιμάζοντας τα φύλλα. Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα φύλλα και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μία μαλακή, εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε 30 περίπου λεπτά να ξεκουραστεί. Αφού περάσουν τα 30 λεπτά, τη χωρίζετε σε 8 μπαλάκια στο μέγεθος μανταρινιού. Ανοίγετε τα μπαλάκια με τον πλάστη σε μέγεθος ενός πιάτου για φρούτο. Αναμειγνύετε σε ένα μπολάκι το ελαιόλαδο με την φυτίνη και τη μαργαρίνη. Βάζετε περίπου 1 κ.γ. από το μείγμα σε κάθε φυλλαράκι και το αλείφετε καλά με ένα πινέλο. Αλευρώνετε ελαφρά και ενώνετε ανά 2. Τα αφήνετε ξανά περίπου 30 λεπτά να ξεκουραστούν. Ανοίγετε ένα μεγάλο λεπτό φύλλο, το κόβετε στην μέση, το λαδώνετε καλά και ρίχνετε λίγη από την γέμιση. Τυλίγετε σε ρολό και κόβετε τις άκρες. Τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί όλα τα ρολά και κόβετε σε κομμάτια.

Για το σιρόπι αναμειγνύετε όλα τα υλικά και τα βράζετε για 5 λεπτά από την έναρξη του βρασμού. Έπειτα το αφήνετε να κρυώσει.

Εκτέλεση

Λαδώνετε από πάνω και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 30 λεπτά. Μόλις βγει από το φούρνο και όσο είναι καυτό, ρίχνετε από πάνω το κρύο σιρόπι.

Beta version