Τσουκνιδόπιτα

Συστατικά

Για τη γέμιση
1,5 κιλό τσουκνίδες
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκόρδα φρέσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο μαύρο πιπέρι
1 λεμόνι (μόνο τον χυμό του)

Για τη ζύμη:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας νωπή μαγιά
2 1/2 κουταλιές της σούπας ξίδι
2 1/2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 φλυτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού σουσάμι

Προετοιμασία

Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και τη διαλυμένη μαγιά, την οποία έχετε διαλύσει σε χλιαρό νερό. Ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μαλακή ζύμη, την σκεπάζετε και την αφήνετε να «ξεκουραστεί». Καθαρίζετε τις τσουκνίδες, τις πλένετε, φορώντας γάντια πλαστικά, και τις βάζετε σε μια κατσαρόλα με αλάτι να βράσουν για 10 λεπτά. Κατόπιν, τις βγάζετε και τις σουρώνετε. Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα και το κρεμμύδι και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με λάδι να σοταριστούν. Προσθέτετε τις τσουκνίδες, το αλάτι και το πιπέρι και τα σοτάρετε όλα για 5 λεπτά. Χωρίζετε το ζυμάρι σε 2 τεμάχια, ανοίγετε ένα φύλλο και το βάζετε σε λαδωμένο ταψί πασπαλισμένο με σουσάμι. Αμέσως μετά, βάζετε τη γέμιση, ανοίγετε δεύτερο φύλλο, το οποίο είναι τόσο μικρότερο όσο χρειάζεται για να καλύψει την γέμιση, και γυρίζετε προς τα μέσα το φύλλο χωρίς να το πιέζετε. Λαδώνετε την πίτα και πασπαλίζετε με σουσάμι.

Εκτέλεση

Ψήνετε για 50 λεπτά στους 180 C. Όταν ψηθεί η πίτα την αφήνετε να κρυώσει, σηκώνετε με προσοχή το επάνω φύλλο και περιχύνετε με τον χυμό του λεμονιού.

Beta version