Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Χαλβάς Σάμου

? φλ. τσαγιού ελαιόλαδο Σάμου
2 ½ φλ. σιμιγδάλι χονδρό
1 φλ. σταφίδες ψιλές χωρίς κουκούτσι
1 φλ. ασπρισμένα, καβουρντισμένα και κομμένα στη μέση αμύγδαλα

Για το σιρόπι

2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. νερό
2 φλ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
Ξύσμα φλούδας από 1 πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας

Χαλβάς Σάμου

Ξεκινάτε ετοιμάζοντας σε μια κατσαρόλα το σιρόπι με τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα. Τα αφήνετε να βράσουν για 7 λεπτά και έπειτα σβήνετε τη φωτιά, βάζοντας, σε μια άλλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο. Ακολούθως, ρίχνετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά με ξύλινο κουτάλι για αρκετή ώρα μέχρι να παρατηρήσετε το σιμιγδάλι να ξανθαίνει (από αυτό εξαρτάται η επιτυχία του χαλβά). Όταν είναι έτοιμο, ρίχνετε μέσα το σιρόπι, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύοντας συνέχεια. Έπειτα, ρίχνετε τις σταφίδες και τα αμύγδαλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, πάντα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να σταθεί ο χαλβάς ελαφρά στο κουτάλι.

Χαλβάς Σάμου

Κατεβάζετε τον χαλβά από τη φωτιά και τον βάζετε σε μία φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια. Αφού κρυώσει, τον σερβίρετε πασπαλισμένο με κανέλα.