Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Χαλβάς Ελούντας

1 φλ. χονδρό σιμιγδάλι
25 γρ. κουκουνάρια
1 ½ φλ. φρέσκο γάλα ή 1 ½ φλ. νερό (αν νηστεύετε)
65 γρ. φρέσκο βούτυρο ή 80 ml λάδι (κατά προτίμηση 40 ml ελαιόλαδο και 40 ml ηλιέλαιο)
Ξύσμα φλούδας από ένα (ακέρωτο) λεμόνι
? φλ. ζάχαρη
Κανέλα για το σερβίρισμα

Χαλβάς Ελούντας

Τοποθήστε το σιμιγδάλι και τα κουκουνάρια στο σκεύος και καβουρδίστε τα για 30 λεπτά σε θερμοκρασία 3/9, ανακατεύοντας τακτικά ωσότου πάρουν χρώμα. Το σιμιγδάλι μπορεί να αρπάξει πολύ εύκολα, ιδίως προς το τέλος του χρόνου που έχει ζεσταθεί το σκεύος καλά, γι’ αυτό και χρειάζεται τακτικό ανακάτεμα.

Αφήστε στην άκρη το σιμιγδάλι και ζεστάνετε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα (ή το νερό) με το ξύσμα λεμονιού, το φρέσκο βούτυρο (ή το λάδι) και τη ζάχαρη μέχρι να αρχίσει να βράζει. Μόλις πάρει βράση, αρχίστε να ρίχνετε σιγά σιγά το σιμιγδάλι μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε καλά μέχρι να απορροφηθεί όλο το γάλα από το σιμιγδάλι. Στη συνέχεια, σβήστε τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα με μια πετσέτα για 30 λεπτά, προκειμένου να απορροφηθούν οι υδρατμοί.

Χαλβάς Ελούντας

Μετά από μισή ώρα ανοίξτε το καπάκι και θρυμματίστε τον χαλβά με ένα πιρούνι. Σερβίρετε τον σιμιγδαλένιο χαλβά σε δίσκο με ένα κουτάλι κάνοντας γεμάτες κουταλιές και πασπαλίστε σε αυτόν τριμμένη κανέλα.

Beta version