Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Τυρόπιτα από τη Ρόδο

500 γρ. φύλλο κρούστας
500 γρ. φέτα τριμμένη
400 γρ. παραδοσιακό κασέρι τριμμένο
1 φλιτζάνι γιαούρτι
3 αυγά
1 ποτήρι γάλα (μπορεί να είναι μισό ποτήρι γάλα και μισό ποτήρι σόδα αναψυκτικό)
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
Λίγο βούτυρο

Τυρόπιτα από τη Ρόδο

Αρχικά ετοιμάζετε τη γέμιση χτυπώντας τα αυγά με το γιαούρτι και στη συνέχεια προσθέτετε τα τυριά. Τα αλατοπιπερώνετε και έπειτα προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C. Κατόπιν, λιώνετε το βούτυρο (2 κουταλιές της σούπας) και το προσθέτετε σε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο. Αφού ξεπαγώσετε τα φύλλα, σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία τους, τα στρώνετε σε λαδωμένο ταψί, λαδώνοντάς τα, με ένα πινέλο βουτυγμένο στο μείγμα με το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Αφού στρώσετε τα κάτω φύλλα, αδειάζετε και στρώνετε τη γέμιση. Έπειτα, συμπληρώνετε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα (8 φύλλα κάτω και 7 φύλλα πάνω).

Ακολούθως, κόβετε με ψαλίδι ή μαχαίρι όσα φύλλα περισσεύουν και κλείνετε την πίτα, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζετε ως κάτω την πίτα με μαχαίρι σαν να κόβετε τα κομμάτια και την αλείφετε με ένα χτυπημένο αυγό. Κατόπιν, προσθέτετε το ποτήρι με το γάλα και πασπαλίζετε με σουσάμι.

Τυρόπιτα από τη Ρόδο

Σκεπάζετε την πίτα και την βάζετε στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες. Έπειτα, την ψήνετε για μία ώρα στους 180C.

Beta version