Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Χανιώτικο μπουρέκι

1 ½ κιλό κολοκύθια μέτρια
1 κιλό πατάτες μέτριες
Αλάτι
Πιπέρι
1 ματσάκι δυόσμος
1 κιλό μυζήθρα
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ντομάτα (μεγάλη, ώριμη και περασμένη από τον τρίφτη)
4 κουταλιές αλεύρι

Υλικά για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1 φλ. ελαιόλαδο
Λίγη τσικουδιά
Νερό (όσο χρειαστεί για ένα μέτριο ζυμάρι)

Χανιώτικο μπουρέκι

Αρχικά, ζυμώνετε το φύλλο, ανακατεύοντας όλα τα στεγνά υλικά μαζί με τα υγρά και αφού δημιουργηθεί ένα ενιαίο μείγμα, το αφήνετε να «ξεκουραστεί». Κατόπιν, κόβετε τα κολοκύθια (σε φέτες μετρίου πάχους) και τις πατάτες (λίγο λεπτότερες), τις αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον δυόσμο, τη μυζήθρα και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας πολύ καλά.

Στη συνέχεια, ανοίγετε τη ζύμη κάνοντας δυο, μέτρια σε πάχος, φύλλα και λαδώνετε το ταψί. Απλώνετε το ένα φύλλο, το περιχύνετε με ελαιόλαδο και στρώνετε πρώτα τις πατάτες και μετά τα κολοκύθια, πάνω από τα οποία πασπαλίζετε με δυο κουταλιές αλεύρι. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και στο τέλος προσθέτετε τη ντομάτα και σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο. Βρέχετε τη ζύμη με λίγο νερό και πασπαλίζετε με άσπρο και μαύρο σουσάμι.

Χανιώτικο μπουρέκι

Ψήνετε στους 180C, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει (περίπου μισή ώρα). Το σερβίρετε λίγο αφότου το βγάλετε από τον φούρνο.

Beta version