Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Μπουγάτσα με τυρί και σπιτική μπεσαμέλ

1 πακέτο φύλλο κρούστας
250 γρ. βούτυρο φρέσκο (100 γρ. για την μπεσαμέλ και 150 γρ. λιωμένο για τα φύλλα)
500 γρ. φέτα Μυτιλήνης
150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 κουτάκι σόδα των 330 ml

Για την μπεσαμέλ

4 ποτήρια γάλα
100 γρ. βούτυρο φρέσκο
100 γρ. αλεύρι
2 κρόκοι αυγών
Μοσχοκάρυδο (φρεσκοτριμμένο)
Αλάτι
Πιπέρι

Μπουγάτσα με τυρί και σπιτική μπεσαμέλ

Αρχικά ζεσταίνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, ενώ σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο, προσέχοντας να μην κάψει. Αμέσως ρίχνετε το αλεύρι και το ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα. Στη συνέχεια ρίχνετε σταδιακά το γάλα με μια κουτάλα και ανακατεύετε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και ρίχνετε την επόμενη κουτάλα γάλα, έτσι ώστε να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ, ενώ προσθέτετε άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Μόλις ετοιμάσετε την μπεσαμέλ, ρίχνετε μέσα της τα τυριά και ανακατεύετε, ενώ δοκιμάζετε αν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε τα αυγά και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια αφήνετε το μείγμα στην άκρη.

Σε ένα παραλληλόγραμμο βουτυρωμένο ταψάκι (διαστάσεων 30×35 εκ.) τοποθετείτε τσαλακωμένα τα μισά φύλλα του πακέτου, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και ρίχνετε την μπεσαμέλ χωρίς να πιέζετε τα φύλλα, με προσοχή για να μην πατικωθούν. Βάζετε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω τσαλακωμένα, εκτός από τα 2 τελευταία, που τα απλώνετε. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και την περιχύνετε με σόδα. Έπειτα, την αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά.

Μπουγάτσα με τυρί και σπιτική μπεσαμέλ

Τη βάζετε στον φούρνο και την ψήνετε στους 170C για 20 με 30 λεπτά.