Samothraki Beach

Το Samothraki Beach Apartments & Suites Hotel βρίσκεται στη νότια Σαμοθράκη, σ’έναν καταπράσινο λόφο μπροστά στις παραλίες Μακρυλιές και Λάκκωμα και κοντά σε όλα τα σημαντικά σημεία του νησιού.

Διαθέτει δίχωρα διαμερίσματα, πλήρως ανακαινισμένα και εξοπλισμένα με μικρή κουζίνα. Πρόσφατα προστέθηκαν σουίτες, μια πολυτελής βίλα, reception και lobby για πρωινό. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν κλιματισμό, δωρεάν Wi-fi, safebox και άλλες ανέσεις. Το συγκρότημα διαθέτει δύο πισίνες (μια παιδική), Snack Bar, υπαίθριο υδρομασάζ, γυμναστήριο, παιδική χαρά, λεωφοριάκι για δωρεάν μεταφορά από και προς το λιμάνι κλπ.

Rodopi Hotel

Το ξενοδοχείο Ροδόπη στεγάζεται σε ένα κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, στη δυτική είσοδο της Κομοτηνής, με μαγευτική θέα στην οροσειρά της Ροδόπης. Απέχει μόλις 1 χλμ. από το κέντρο της πόλης, αποτελώντας αγαπημένο σημείο συνάντησης επαγγελματιών και τουριστών, καθώς τα πλήρως ανακαινισμένα δωμάτια και οι σουίτες του παρέχουν άνετη και ευχάριστη διαμονή.

Επιπλέον παρέχονται ιδιόκτητος ελεγχόμενος χώρος στάθμευσης, μπαρ, καταπράσινος κήπος, εστιατόριο ειδικευμένο στις νοστιμιές της θρακιώτικης κουζίνας και μια ζεστή ατμόσφαιρα κατάλληλη για επαγγελματικές και ιδιωτικές συνάντησεις.

Σουσαμόπιτα

6 φύλλα κρούστας
1,5 κούπα σουσάμι αναποφλοίωτο
½ κούπα καρύδι
3 σταρένιες φρυγανιές τριμμένες
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
? κούπας ελαιόλαδο (ή ½ κούπα ελαιόλαδο και 2 γεμάτες κουταλιές βούτυρο γάλακτος)

Σιρόπι:
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
½ κούπα μέλι
2-3 ξυλάκια κανέλας
1 κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού

Ετοιμάζετε αρχικά το σουσάμι και το αφήνετε μέσα σε νερό για λίγη ώρα. Κατόπιν, το βάζετε σε σουρωτήρι λίγο-λίγο και το ξεπλένετε. Αφού στραγγίξει καλά, το απλώνετε σε ταψάκι στρωμένο με πετσέτα να τραβήξει λίγο ακόμη υγρασία. Τραβάτε την πετσέτα, βάζετε το ταψάκι στο φούρνο στους 160 βαθμούς να στεγνώσει εντελώς και να καβουρδιστεί και το αφήνετε να κρυώσει.
Στο μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι: βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από το μέλι, σε μία κατσαρόλα και τα βράζετε για 5 λεπτά. Μετράτε το χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός και χαμηλώνετε σε μέτρια θερμοκρασία. Αποσύρετε από το μάτι, προσθέτετε το μέλι, ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί και το αφήνετε και αυτό να κρυώσει.
Αμέσως μετά αλέθετε στο multi το σουσάμι, χωρίς να γίνει σκόνη. Προσθέτετε τα καρύδια αλεσμένα σαν ψίχουλα, τα μυρωδικά, τη φρυγανιά και τη ζάχαρη.
Χωρίζετε τα φύλλα σε 2 κομμάτια καθένα. Απλώνετε σε λαδωμένο ταψάκι 3 κομμάτια φύλλο λαδώνοντάς τα ένα-ένα και προσθέτουμε το ? της γέμισης. Συνεχίζετε απλώνοντας 2 κομμάτια φύλλου (λαδωμένα) – ? γέμισης, εναλλάξ. Στο τέλος στρώνετε τα 3 τελευταία φύλλα αλείφοντάς τα πάντα με ελαιόλαδο. Σπρώχνετε τα φύλλα που περισσεύουν στις άκρες του ταψιού προς τα μέσα και με κοφτερό μαχαίρι χαράζετε την πίτα σε «μπακλαβαδωτά» κομμάτια.
Βάζετε σε μπρίκι το υπόλοιπο ελαιόλαδο (και το βούτυρο αν προσθέσετε) μέχρι να κάψει. Περιχύνετε τη σουσαμόμιτα με το καυτό λάδι.

Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, για 60-70 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Όταν είναι έτοιμη τη σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι. Περιμένετε για 2 ώρες περίπου να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρετε.

Σαραγλί

Για τα φύλλα:
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1 κούπα νερό
αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
1 φλυτζάνι λάδι

Για τη γέμιση:
3 φλυτζάνια καρύδια χοντροκομμένα
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
3 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλλα
½ κ.γ. γαρύφαλλο

Για το σιρόπι :
3 φλυτζάνια ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας

Ξεκινάτε προετοιμάζοντας τα φύλλα. Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα φύλλα και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μία μαλακή, εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε 30 περίπου λεπτά να ξεκουραστεί. Αφού περάσουν τα 30 λεπτά, τη χωρίζετε σε 8 μπαλάκια στο μέγεθος μανταρινιού. Ανοίγετε τα μπαλάκια με τον πλάστη σε μέγεθος ενός πιάτου για φρούτο. Αναμειγνύετε σε ένα μπολάκι το ελαιόλαδο με την φυτίνη και τη μαργαρίνη. Βάζετε περίπου 1 κ.γ. από το μείγμα σε κάθε φυλλαράκι και το αλείφετε καλά με ένα πινέλο. Αλευρώνετε ελαφρά και ενώνετε ανά 2. Τα αφήνετε ξανά περίπου 30 λεπτά να ξεκουραστούν. Ανοίγετε ένα μεγάλο λεπτό φύλλο, το κόβετε στην μέση, το λαδώνετε καλά και ρίχνετε λίγη από την γέμιση. Τυλίγετε σε ρολό και κόβετε τις άκρες. Τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί όλα τα ρολά και κόβετε σε κομμάτια.

Για το σιρόπι αναμειγνύετε όλα τα υλικά και τα βράζετε για 5 λεπτά από την έναρξη του βρασμού. Έπειτα το αφήνετε να κρυώσει.

Λαδώνετε από πάνω και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 30 λεπτά. Μόλις βγει από το φούρνο και όσο είναι καυτό, ρίχνετε από πάνω το κρύο σιρόπι.

Τσουκνιδόπιτα

Για τη γέμιση
1,5 κιλό τσουκνίδες
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκόρδα φρέσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο μαύρο πιπέρι
1 λεμόνι (μόνο τον χυμό του)

Για τη ζύμη:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας νωπή μαγιά
2 1/2 κουταλιές της σούπας ξίδι
2 1/2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 φλυτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού σουσάμι

Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και τη διαλυμένη μαγιά, την οποία έχετε διαλύσει σε χλιαρό νερό. Ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μαλακή ζύμη, την σκεπάζετε και την αφήνετε να «ξεκουραστεί». Καθαρίζετε τις τσουκνίδες, τις πλένετε, φορώντας γάντια πλαστικά, και τις βάζετε σε μια κατσαρόλα με αλάτι να βράσουν για 10 λεπτά. Κατόπιν, τις βγάζετε και τις σουρώνετε. Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα και το κρεμμύδι και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με λάδι να σοταριστούν. Προσθέτετε τις τσουκνίδες, το αλάτι και το πιπέρι και τα σοτάρετε όλα για 5 λεπτά. Χωρίζετε το ζυμάρι σε 2 τεμάχια, ανοίγετε ένα φύλλο και το βάζετε σε λαδωμένο ταψί πασπαλισμένο με σουσάμι. Αμέσως μετά, βάζετε τη γέμιση, ανοίγετε δεύτερο φύλλο, το οποίο είναι τόσο μικρότερο όσο χρειάζεται για να καλύψει την γέμιση, και γυρίζετε προς τα μέσα το φύλλο χωρίς να το πιέζετε. Λαδώνετε την πίτα και πασπαλίζετε με σουσάμι.

Ψήνετε για 50 λεπτά στους 180 C. Όταν ψηθεί η πίτα την αφήνετε να κρυώσει, σηκώνετε με προσοχή το επάνω φύλλο και περιχύνετε με τον χυμό του λεμονιού.

Μηλίνα

μισή κολοκύθα
3 αβγά
1 κούπα καλαμποκέλαιο
λίγο αλεύρι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα
κανέλα, μπέικιν

Αρχικά κόβετε την κολοκύθα σε λεπτές φέτες. Κατόπιν, χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και προσθέτετε τη μισή κούπα λάδι και το γάλα. Συνεχίζετε το χτύπημα και προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν και την κανέλα μέχρι ο χυλός να αποκτήσει μια παχύρευστη υφή.
Αλείφετε ένα ταψί με λίγο λάδι και πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και κανέλα. Συνεχίζετε στρώνοντας δύο στρώσεις αλευρωμένες φέτες από κολοκύθι και πασπαλίζετε πάλι με ζάχαρη και κανέλα. Στρώνετε άλλες δύο στρώσεις με το κολοκύθι και ρίχνετε το χυλό από πάνω. Στο τέλος ραντίζετε με λίγο λάδι, ζάχαρη και κανέλα.

Ψήνετε στους 200 C για 40 λεπτά και σερβίρετε.

Λαλαγκίτες

750 γρ. χλιαρό νερό
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ.)
1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
2 κοφτά κ.γ. αλάτι

Σε βαθύ μπολ διαλύετε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη χρησιμοποιώντας τα 200γρ. από τα 750γρ. χλιαρό νερό με τη βοήθεια ενός σύρματος. Αφού λιώσει η μαγιά προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και το νερό εναλλάξ ανακατεύοντας. Τέλος σειρά έχει το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Το αποτέλεσμα είναι ένας χυλός ημίρρευστος. Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος του σπιτιού για μισή ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού περάσει η ώρα ξεσκεπάζετε το μπολ και «ξεφουσκώνετε» το χυλό ανακατεύοντάς τον.

Βάζετε να ζεσταθεί καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και αδειάζετε μια κουτάλα σούπας χυλό στο κέντρο του τηγανιού. Απλώνετε τον χυλό κάνοντας κυκλικές κινήσεις με το τηγάνι και στρώνετε και με την κάτω πλευρά ενός κουταλιού. Η λαλαγγίτα είναι έτοιμη για γύρισμα μετά από περίπου 1’. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμη όταν στεγνώσουν οι κηλίδες υγρασίας που υπήρχαν στην αρχή. Γυρίζετε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και ψήνουμε για άλλα 2’-3′.

Μηλόπιτα Θρακιώτικη

5 αυγά
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. ηλιέλαιο
2 πρέζες κανέλα
2 πρέζες βανίλια
45 γρ. μπέικιν πάουντερ
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 μέτρια ξινόμηλα (ψιλοκομμένα)
100 γρ. σταφίδες
100 γρ. καρύδια (χοντροκομμένα)

Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη στη γρήγορη ταχύτητα στο μίξερ για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και στη συνέχεια προσθέτετε το ηλιέλαιο, την κανέλα και τη βανίλια και ανακατεύετε με μια κουτάλα (όχι μίξερ) μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έπειτα, ρίχνετε το μπέικιν πάουντερ μέσα στο αλεύρι, το ανακατεύετε και στη συνέχεια το προσθέτετε στο μείγμα. Κατόπιν, αλευρώνετε ελαφρώς τις σταφίδες και τα καρύδια έτσι ώστε να μην κάτσουν στο κάτω μέρος του ταψιού και τα βάζετε και αυτά στο ίδιο μείγμα. Τέλος, βάζετε και τα μήλα, αφού πρώτα τα καθαρίσετε και τα ψιλοκόψετε.

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε το ταψί και το ψήνετε για 30 λεπτά στους 170C.

Niki Beach Hotel

Χτισμένο στην Καμαριώτισσα – το λιμάνι της Σαμοθράκης – και με θέα τα πεντακάθαρα νερά του Θρακικού Πελάγους που απέχουν λίγα βήματα από την αυλή του, το NIKI BEACH προσφέρεται για αποδράσεις από την ρουτίνα και το γκρίζο της πόλης.

Διαθέτει 34 δωμάτια και 3 σουίτες που παρέχουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις, συνδυασμένες με κλασικά έπιπλα και αντίκες που το διακοσμούν, ευρύχωρα σαλόνια, βεράντα, καλαίσθητους κήπους και πισίνα. Κάθε χρόνο στους χώρους του ξενοδοχείου φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Dadia Forest Inn

Μέσα στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου (σε μια έκταση 70 τ. χλμ. όπου ζουν σπάνια είδη πτηνών) και δίπλα στη Δαδιά, βρίσκεται το Οικοτουριστικό Ξενοδοχείο «Forest Inn». Ανακαινισμένο το 2015, διαθέτει 20 εξοπλισμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις δωμάτια, χώρο πρωινού, σαλόνι, δωρεάν Wi-Fi και καφετέρια.

Το ξενοδοχείο είναι φιλικό προς άτομα ΑΜΕΑ και δέχεται κατοικίδια κατόπιν συνεννόησης. Στον κήπο διοργανώνονται όλο τον χρόνο κοινωνικές εκδηλώσεις, γιορτές, μουσικές βραδιές, πάρτι και γευσιγνωσίες τοπικών προϊόντων.