Σύγκλινο Μάνης (Πελοπόννησος)

Το σύγκλινο Μάνης είναι χοιρινό κρέας που παστώνεται και καπνίζεται με ξύλα και αρωματικά φυτά. Στη συνέχεια παίρνει βράση στα χαρανιά (καζάνια) με κρασί, πορτοκάλια και μπαχαρικά. Συντηρείται όλο το χρόνο μέσα σε λαήνια (μεγάλες πήλινες στάμνες) μέσα σε ελαιόλαδο. Με μόνο μέσο διατήρησης το παρθένο ελαιόλαδο ή την γλίνα (το λίπος του χοίρου), το σύγκλινο είναι μια εξαιρετική τροφή απίθανης γεύσης. Σκέτο, κρύο ή ζεσταμένο, σαν μεζές για κρασί ή ούζο, σε ομελέτες, όσπρια, σάλτσες ζυμαρικών, τραχανά ή χυλοπίτες. Ο χειμώνας στην Μάνη τα παλιά χρόνια ήταν πεντανόστιμος!

Κορινθιακή Σταφίδα ΠΟΠ

Τον Αύγουστο του 1925 ιδρύεται ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός (Α.Σ.Ο.) για την προστασία της καλλιέργειας και εμπορίας της Κορινθιακής Σταφίδας και παίζει κυρίαρχο ρόλο στη σταφίδα. Οι κύριες κατηγορίες της, οι οποίες διακρίνονται ανάλογα με την ποιότητά τους, είναι, κατά σειρά προτεραιότητας η “Vostizza”, η “Gulf” και η “Provincial”. Η ποιότητα “Βοστίτσα” έχει καταχωρηθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1993 και θεωρείται ως η ανώτερη ποιότητα Κορινθιακής σταφίδας και ξεχωρίζει για το υπέροχο άρωμα και την μοναδική γεύση της.