Καλτσούνια με μυζήθρα

250 γρ. μυζήθρα
1 αυγό
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. αλεύρι για να τραβήξει τα υγρά

Ανοίγετε ένα λεπτό φύλλο, το κόβετε σε στρογγυλούς δίσκους διαμέτρου 7-8 εκ., βάζετε ένα κουταλάκι γέμιση και διπλώνετε σε σχήμα μισοφέγγαρου.

Τα ψήνετε στον φούρνο ή τα τηγανίζετε με λίγο λάδι μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρονται ζεστά με μέλι.

Καρπουζένια Φολεγάνδρου

2 κιλά στραγγισμένη ψίχα καρπουζιού
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
800 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Λίγη κανέλλα και γαρίφαλο (τριμμένα)
1 βανίλια
Μισό ποτήρι του νερού μέλι
Λάδι για το ψήσιμο
Σουσάμι

Ξεκινώντας, ανακατεύτε την ψίχα από το καρπούζι με τα υπόλοιπα υλικά και το αλεύρι. Κατόπιν, λαδώνετε το ταψί και το πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι και στη συνέχεια απλώνετε το μείγμα, ρίχνοντας λίγο λάδι και πασπαλίζοντας με άφθονο σουσάμι.

Ψήνετε στον φούρνο για τουλάχιστον 3 ώρες μέχρι να ροδίσει, σε θερμοκρασία περίπου 180C. Όταν ροδίσει, τη βγάζετε και όσο είναι ζεστή, την περιχύνετε με τουλάχιστον μισό κιλό μέλι.

Κατουμάρι

2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κιλό ζάχαρη
Μπαχαρικά (κανέλα, μουσουκάρφι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο)
Μισό φλ. νερό
Περίπου 100 γρ. βούτυρο

Ζυμώνετε με λίγο αλάτι και ανοίγετε μια λεπτή πίτα. Έπειτα, την αλείφετε με ζεσταμένο βούτυρο. Στη συνέχεια κάνετε μια τρύπα στη μέση και αρχίζετε να τυλίγετε προς τα έξω, κόβετε και κάνετε ένα μακρύ σχοινί. Κατόπιν, παίρνετε τις δύο άκρες και αρχίζετε να τυλίγετε σε σπιράλ, με αντίθετη φορά. Ακολούθως, βάζετε το ένα πάνω στο άλλο και με το μπλάστρι το πατάτε και το ανοίγετε μέχρι ένα πιάτο.

Αφού το ψήσετε στον φούρνο, το ραντίζετε με ζάχαρη και καπνισμένο γαρίφαλο.

Κατουμάρι από το Καστελλόριζο

2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ζάχαρη
Μπαχαρικά

Ζυμώνετε με λίγο αλάτι και ανοίγετε μια λεπτή πίτα. Ζεσταίνετε όσο βούτυρο θέλετε και με αυτό αλείφετε την πίτα. Συνεχίζοντας, κάνετε μια τρύπα στη μέση και αρχίζετε να τυλίγετε προς τα έξω. Αφού το κόψετε, κάνετε ένα μακρύ σχοινί, παίρνετε την μία άκρη και την άλλη και αρχίζετε να τυλίγετε σε σπιράλ με αντίθετη φορά. Έπειτα, βάζετε το ένα πάνω στο άλλο και με το μπλάστρι το πατάτε και το ανοίγετε μέχρι ένα πιάτο.

Αφού το ψήσετε στον φούρνο, στους 180C για μισή ώρα, το ραντίζετε με ζάχαρη και κοπανισμένο γαρίφαλο.

Χαλβάς Σάμου

? φλ. τσαγιού ελαιόλαδο Σάμου
2 ½ φλ. σιμιγδάλι χονδρό
1 φλ. σταφίδες ψιλές χωρίς κουκούτσι
1 φλ. ασπρισμένα, καβουρντισμένα και κομμένα στη μέση αμύγδαλα

Για το σιρόπι

2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. νερό
2 φλ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
Ξύσμα φλούδας από 1 πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας

Ξεκινάτε ετοιμάζοντας σε μια κατσαρόλα το σιρόπι με τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα. Τα αφήνετε να βράσουν για 7 λεπτά και έπειτα σβήνετε τη φωτιά, βάζοντας, σε μια άλλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο. Ακολούθως, ρίχνετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά με ξύλινο κουτάλι για αρκετή ώρα μέχρι να παρατηρήσετε το σιμιγδάλι να ξανθαίνει (από αυτό εξαρτάται η επιτυχία του χαλβά). Όταν είναι έτοιμο, ρίχνετε μέσα το σιρόπι, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύοντας συνέχεια. Έπειτα, ρίχνετε τις σταφίδες και τα αμύγδαλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, πάντα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να σταθεί ο χαλβάς ελαφρά στο κουτάλι.

Κατεβάζετε τον χαλβά από τη φωτιά και τον βάζετε σε μία φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια. Αφού κρυώσει, τον σερβίρετε πασπαλισμένο με κανέλα.

Χαμάδες Κω με πορτοκάλι και σουσάμι

1 κιλό ελιές χαμάδες ή θρούμπες
100 γρ. σταφίδες ξανθιές
150 ml ΜΕΤΑΞΑ
50 ml νερό ζεστό
300 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού
120 γρ. φλοιό πορτοκαλιού κομμένο καρέ και ζεματισμένο
50 γρ. σουσάμι
600 γρ. θυμαρίσιο μέλι
1 κλαδάκι δεντρολίβανο

Μουσκεύετε τις σταφίδες με το ζεστό νερό και το Μetaxa για μισή ώρα και έπειτα τις στραγγίζετε κρατώντας τα υγρά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι καβουρδίζετε ελαφρά το σουσάμι και το σβήνετε με τον χυμό πορτοκαλιού και τα υγρά από τις σταφίδες, ενώ μετά προσθέτετε το μέλι και το δενδρολίβανο και τα βράζετε για 3 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζετε τις ελιές, τις ανακατεύετε και τις αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά.

Μόλις βράσουν, τις κατεβάζετε από τη φωτιά, τις αφήνετε να κρυώσουν και τις τοποθετείτε σε βάζο.

Εβραϊκό Κω (Αυγά με ντομάτα και κρεμμύδια)

8 αυγά
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε κυβάκια
? φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο
4 κ.σ. μαϊντανός
Αλάτι
Πιπέρι

Κόβετε τα κρεμμύδια σε φέτες και ξύνετε τη ντομάτα στον τριφτή. Τα βάζετε στο τηγάνι να ψηθούν, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι με λίγη ζάχαρη και όταν αυτά ψηθούν, χτυπάτε τα αυγά και τα ρίχνετε μέσα.

Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ψηθούν και τα αυγά.

Φρουτάλια

1 λουκάνικο (Φρουτάλια Άνδρου)
Λαρδί από την Φρουτάλια
1 μεγάλο κολοκύθι
1 πατάτα
4 μεγάλα αυγά (ελευθέρας βοσκής)

Αρχικά, τεμαχίζετε το λουκάνικο, το κολοκύθι και την πατάτα. Έπειτα, μπλανσάρετε το κολοκύθι και τις πατάτες σε λάδι. Στη συνέχεια, σοτάρετε στο λαρδί πρώτα το λουκάνικο και κατόπιν τα κολοκύθια και τις πατάτες.

Τα καρυκεύετε και μετά προσθέτετε τα αυγά, αφού πρώτα τα χτυπήσετε καλά. Έπειτα, με τη βοήθεια ενός πιάτου, γυρίζετε την ομελέτα.

Χαϊμαλιά Σκιάθου (τιγανήτες)

Για τη γέμιση

1 κιλό καρύδια
500 γρ. τριμμένη ψίχα (από 1 κιλό ψωμί)
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
1 κιλό ζάχαρη
Κανέλα
Μοσχοκάρυδο
Μπαχάρι
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια

Για το σιρόπι

2 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό μέλι

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι κοσκινισμένο για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι λάδι
1 κ.γ. αλάτι
2 ποτήρια νερό

Για το ζύμωμα

Νισεστές
Γαρίφαλα
Λάδι για το τηγάνισμα
Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Σε μία κατσαρόλα βάζετε το νερό και προσθέτετε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι αυτή να λειώσει. Μετά από 5 λεπτά βρασμού, σβήνετε τη φωτιά και ρίχνετε το μέλι και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και αυτό. Κατόπιν, σε μία μεγάλη λεκάνη βάζετε πρώτα την ψίχα και μετά το κονιάκ, φροντίζοντας να απλωθεί πάντου μέσα από το ανακάτεμα.

Έπειτα, προσθέτετε το πορτοκάλι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το κοπανισμένο καρύδι και μετά σιγά σιγά το σιρόπι, ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθεί από τη ψίχα. Την αφήνετε μερικές ώρες να «ξεκουραστεί» η γέμιση και να απορροφηθούν όλα τα υγρά και προχωράτε στη ζύμη.

Για τη ζύμη, βάζετε σε μία λεκάνη το κοσκινισμένο αλεύρι, ρίχνετε το αλάτι και βάζετε το μισό λάδι. Τρίβετε το αλεύρι με τα δάκτυλα και προσθέτετε πρώτα το υπόλοιπο λάδι και μετά, σιγά σιγά, τα 2 ποτήρια, ζυμώνοντας συγχρόνως με τα χέρια μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και λεία.

Κατόπιν, την παίρνετε και τη χωρίζετε σε 6 μπαλάκια. Παίρνετε ένα ένα μπαλάκι και το καλύπτετε με λίγο νισεστέ και παράλληλα ανοίγετε το φύλλο, το οποίο κόβετε σε λωρίδες. Στην άκρη κάθε λωρίδας, βάζετε μια κουταλιά γέμισης και τη διπλώνετε τριγωνικά 5 φορές. Κόβετε τη ζύμη μετά το πέμπτο δίπλωμα, πιέζετε τα τριγωνικά χαϊμαλιά στις άκρες και καρφιτσώνετε ένα γαρίφαλο. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν οι λωρίδες.

Βάζετε λάδι σε μία βαθιά κατσαρόλα και την αφήνετε να κάψει. Για να σιγουρευτείτε ότι το λάδι είναι έτοιμο, ρίχνετε ένα κομμάτι από τη ζύμη, η οπoία πρέπει να ροδίσει. Όταν είναι έτοιμο το λάδι αρχίζετε να τηγανίζετε βάζοντας τα χαϊμαλιά ένα ένα στο λάδι. Μόλις ροδίσουν, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Στο τέλος, παίρνετε ένα ένα χαϊμαλί και το πασπαλίζετε παντού μα ζάχαρη άχνη.

Μηλόπιτα

2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 φλ. τσαγιού βούτυρο
1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 αυγά
4 μήλα κομμένα σε κυβάκια
Μισό φλ. τσαγιού κονιάκ
Μισό φλ. τσαγιού γάλα
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλο

Αρχικά, χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη προκειμένου να αφρατέψουν. Έπειτα, προσθέτετε τα αυγά ένα ένα και ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια, ρίχνετε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτετε το κονιάκ, το γάλα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ανακατεύετε ώστε να προκύψει ένα απαλό μείγμα, ακριβώς όπως και το αντίστοιχο του κέικ.

Κατόπιν, προσθέτετε τα – κομμένα σε κυβάκια – μήλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα για λίγο ακόμη. Έπειτα, παίρνετε ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ., το οποίο αλείφετε με βούτυρο και πασπαλίζετε με αλεύρι.

Ρίχνετε μέσα στο ταψί το μείγμα και το ψήνετε στους 180C για 1 ώρα. Τελειώνοντας, βγάζετε τη μηλόπιτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά και τη σερβίρετε.

Κιτρινοκούλουρα

530 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. τυρί χλωρή Αστυπάλαιας ή ανθότυρο
8 γρ. μαγιά ξηρή
125 γρ. μαργαρίνη ή ελαιόλαδο
1 κ.σ. μέλι
200 ml. γάλα πλήρες
50 ml. σόδα αναψυκτικό
Μισό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
? κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. σαφράν
Μισό κ.γ. μπαχάρι σκόνη
Μισό κ.γ. πιπέρι λευκό
? κ.γ. γαρίφαλο
Μισό κ.γ. αλάτι.

Αρχικά ετοιμάζετε το προζύμι. Σε ένα μπώλ βάζετε την μαγιά με 80 ml χλιαρό νερό, μέλι και 50 γρ. αλεύρι. Τα ανακατεύετε καλά, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε για 30 λεπτά σε ζεστό σημείο. Ανακατεύετε και το σαφράν με τη σόδα και τα αφήνετε για 30 λεπτά στην άκρη. Έπειτα, κοσκινίζετε σε ένα μπώλ το αλεύρι, το μπέικιν παάουντερ, τη σόδα και το αλάτι και προσθέτετε τα μπαχαρικά, το προζύμι και το θρυμματισμένο τυρί. Κατόπιν, ακολουθούν η λιωμένη μαργαρίνη, η σόδα που προηγουμένως διαλύθηκε στο σαφράν και σταδιακά το γάλα. Ζυμώνετε καλά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πάρετε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια, ενώ αν χρειαστεί, βάζετε επιπλέον αλεύρι ή νερό. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα. Έπειτα, τη χωρίζετε, πλάθετε κουλουράκια στα σχήματα της αρεσκείας σας και τα αφήνετε σε ζεστό σημείο για 40 λεπτά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C, ψήνετε τα κιτρινοκούλουρα για 20-25 λεπτά στους 180C και μετά τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.

Ντοματοκεφτέδες

5 ώριμες και σφιχτές ντομάτες ή ντοματάκια Σαντορίνης
2 ξερά και ψιλοκομμένα κρεμμύδια
2 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
Μισό ματσάκι φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
1 κ.σ μπούκοβο (σποράκια καυτερής πιπεριάς)
1 αυγό χτυπημένο
1 φλ. πικάντικο κεφαλοτύρι τριμμένο
4-5 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αφού πλύνετε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβετε με το μαχαίρι και τις βάζετε σε μπολ. Μετά προσθέτετε τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα) και τα ανακατεύετε με κουτάλι για να μαραθούν από την ντομάτα. Έπειτα, προσθέτετε τα μυρωδικά, τη ρίγανη, το θυμάρι και τον δυόσμο, καθώς και το τυρί, το αυγό και το μπούκοβο και στη συνέχεια αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύοντας, προσθέτετε λίγο λίγο και το αλεύρι μέχρι να έχετε έναν αραιό χυμό.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και κουταλιά κουταλιά τηγανίζετε τους ντοματοκεφτάδες για περίπου 2 με 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Έπειτα, τους αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.

Σπανακοτυρόπιτα

Για την πίτα

2 σπιτικά φύλλα με ελαιόλαδο ή 2 έτοιμα φύλλα
Έτοιμη ζύμη κουρού
Ελαιόλαδο

Για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων

1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό) ελαφρώς χτυπημένο για το άλειμμα της πίτας

Για τη γέμιση

700 γρ. φρέσκο σπανάκι (καθαρισμένο και ψιλοκομμένο)
2 μέτρια πράσα (το λευκό μέρος) κομμένα σε λεπτές ροδέλες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
300 γρ. φέτα (κατά προτίμηση μαλακή) θρυμματισμένη ή φρέσκο ανθότυρο (για πιο ανάλαφρη γεύση)
2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά) ελαφρώς χτυπημένα
1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος χωρίς τα χονδρά κοτσάνια
Μισό φλ. (100 ml) ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για να ετοιμάσετε τη γέμιση, βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη, το σπανάκι, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το αλατοπίπερο. Έπειτα, τα τρίβετε για 1 λεπτό προκειμένου να αποβάλλουν τα υγρά τους και να μαραθούν. Αν τα υγρά είναι πολλά, τα βγάζετε από το σκεύος και στύβετε καλά τα χόρτα. Αφού τα αφήσετε στην άκρη για 30 λεπτά, κατόπιν προσθέτετε τη φέτα, τα αυγά, τον άνηθο και το ελαιόλαδο και κάνετε καλό ανακάτεμα.

Για να ετοιμάσετε την πίτα, αλείφετε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 30 -32 εκ.) με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και στρώνετε το φύλλο με τη μεγαλύτερη διάμετρο, αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν από τα τοιχώματα. Το αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο, απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στο φύλλο και τη σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο. Στη συνέχεια, πιάνετε τις άκρες του φύλλου που εξέχουν και τις στρίβετε προς τα μέσα για να γίνουν σαν κορδόνι γύρω από την πίτα. Αλείφετε την επιφάνεια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χαράζετε την πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους, χωρίς όμως να φτάσετε μέχρι κάτω. Κατόπιν, ραντίζετε με λίγες σταγόνες νερού.

Ψήνετε σε θερμοκρασία 180C, στο μεσαίο ράφι προθερμασμένου φούρνου, για χρονικό διάστημα 45 – 50 λεπτών.

Λαμπρόπιτα Αστυπαλίτικη

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι μαγιά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι
250 γρ. βούτυρο (ΒΙΤΑΜ)
2 κούπες γάλα χλιαρό (ή όσο πάρει)
1 κουταλιά γλυκάνισο
Μισό κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη (προαιρετικά)
1 κουταλιά κοφτή ζάχαρη (προαιρετικά)

Για τη γέμιση του τυριού

Λίγο παραπάνω από μισό κιλό χλωρή
1 κοφτό κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κοφτό κουταλάκι μπαχάρι
Αλάτι (αν είναι πολύ ανάλατη η χλωρή)
Μισό κουταλάκι πιπέρι
Μισό δράμι ζαφορά
2 αυγά χτυπημένα
3 κουταλιές γάλα
1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα για το άλειμμα
Άσπρο και μαύρο σουσάμι για το πασπάλισμα

Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί έως ότου δημιουργηθεί μια μία ζύμη που θα είναι μαλακή, αλλά δεν θα κολλάει στα χέρια και την αφήνετε να φουσκώσει (θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα). Στη συνέχεια, λιώνετε το τυρί με ένα πιρούνι μαζί με τις 3 κουταλιές γάλα, προσθέτετε τα χτυπημένα αυγά, τα μπαχαρικά, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζαφορά (αφού την έχετε βάλει με ένα τηγανάκι στη φωτιά για να μαραθεί και την έχετε τρίψει με το χέρι σας για να γίνει σκόνη). Κάνετε μια ομοιογενή μάζα και την αφήνετε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα. Όταν φουσκώσει η ζύμη, ανοίγετε μικρά μπαλάκια σε στρογγυλούς δίσκους, απλώνετε το τυρί και κλείνετε στα τέσσερα, ώστε η λαμπρόπιτα να αποκτήσει τετράγωνο σχήμα. Αφήνετε τις λαμπρόπιτες να φουσκώσουν στη λαμαρίνα και στο τέλος τις αλείφετε με το αυγό και το γάλα και τις πασπαλίζετε με το σουσάμι.

Τις ψήνετε στους 180C μέχρι να ροδίσουν (αυτή η διαδικασία κρατά από 20 μέχρι 35 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός και το πάχος τους).

Τυρόπιτα από τη Ρόδο

500 γρ. φύλλο κρούστας
500 γρ. φέτα τριμμένη
400 γρ. παραδοσιακό κασέρι τριμμένο
1 φλιτζάνι γιαούρτι
3 αυγά
1 ποτήρι γάλα (μπορεί να είναι μισό ποτήρι γάλα και μισό ποτήρι σόδα αναψυκτικό)
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
Λίγο βούτυρο

Αρχικά ετοιμάζετε τη γέμιση χτυπώντας τα αυγά με το γιαούρτι και στη συνέχεια προσθέτετε τα τυριά. Τα αλατοπιπερώνετε και έπειτα προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C. Κατόπιν, λιώνετε το βούτυρο (2 κουταλιές της σούπας) και το προσθέτετε σε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο. Αφού ξεπαγώσετε τα φύλλα, σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία τους, τα στρώνετε σε λαδωμένο ταψί, λαδώνοντάς τα, με ένα πινέλο βουτυγμένο στο μείγμα με το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Αφού στρώσετε τα κάτω φύλλα, αδειάζετε και στρώνετε τη γέμιση. Έπειτα, συμπληρώνετε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα (8 φύλλα κάτω και 7 φύλλα πάνω).

Ακολούθως, κόβετε με ψαλίδι ή μαχαίρι όσα φύλλα περισσεύουν και κλείνετε την πίτα, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζετε ως κάτω την πίτα με μαχαίρι σαν να κόβετε τα κομμάτια και την αλείφετε με ένα χτυπημένο αυγό. Κατόπιν, προσθέτετε το ποτήρι με το γάλα και πασπαλίζετε με σουσάμι.

Σκεπάζετε την πίτα και την βάζετε στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες. Έπειτα, την ψήνετε για μία ώρα στους 180C.

Τυρόπιτες Πάτμου

Για το φύλλο

1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο
Μισό ποτήρι ελαιόλαδο
1 φλ. του καφέ ζάχαρη
300 γρ. χλιαρό γάλα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.σ. ανθόνερο
Λίγη κανέλα

Για γέμιση

800 γρ. μυζήθρα Πάτμου
800 γρ. φρέσκο τυρί Πάτμου
16 αυγά

Ζυμώνετε όλα τα υλικά για να φτιάξετε τη ζύμη της τυρόπιτας. Μόλις τη ζυμώσετε, την αφήνετε λίγο να «ξεκουραστεί» και στη συνεχεία ανοίγετε ένα φύλλο πάχους 5 χιλιοστών, το οποίο στρώνετε σε ειδικές στρογγυλές φόρμες. Παράλληλα, τρίβετε ντόπια μυζήθρα 800 γρ. και 800 γρ. ντόπιο τυρί, τα οποία ανακατεύετε με 15 αυγά. Έπειτα, βάζετε 1 κουταλιά της σούπας ντόπιο σπιτικό ανθόνερο και λίγη κανέλα. Μετά, αφού στρώσετε το φύλλο, προσθέτετε τη γέμιση στις φόρμες.

Το ψήνετε για 50 λεπτά στους 200C.

Κουλούρια βουτύρου

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι βούτυρο
1 ½ ποτήρι ζάχαρη
6 κρόκοi αυγών Πάτμου
2 βανίλιες Μισό ποτήρι γάλα
2 κουταλάκια αμμωνία
Ξύσμα από λεμόνι

Αρχικά χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τους κρόκους και έπειτα ρίχνετε τη βανίλια. Κατόπιν, διαλύετε σε χλιαρό γάλα, πρώτα την αμμωνία και μετά το αλεύρι και τα ζυμώνετε όλα μαζί.

Για να ετοιμαστούν τα ψήνετε στους 170C για 30 λεπτά.

Ψητές ντομάτες με ανθότυρο Νάξου

Φρέσκιες ντομάτες
Ανθότυρο Νάξου
Ροδέλες ελιάς
Κάπαρη
Φρέσκια ρίγανη
Λάδι

Κόβετε τις ντομάτες σε φέτες και τις απλώνετε στο ταψί. Έπειτα, κόβετε το ανθότυρο σε μπαστουνάκι και το τοποθετείτε πάνω στις ντομάτες. Στη συνέχεια, βάζετε τις ροδέλες ελιάς, την κάπαρη και την τριμμένη ρίγανη.

Ρίχνετε πάνω από το ταψί ελαιόλαδο και ψήνετε στους 160C για 20 λεπτά.

Μπακλαβάς

1 κιλό αμυγδαλόψιχα
1 κιλό φύλλο κρούστας
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
400 γρ. βούτυρο φυτικό
2 κ.σ. κανέλα
Γαρίφαλα ολόκληρα

Για το σιρόπι

2 κιλά ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
Χυμός λεμονιού

Αρχικά ανακατεύετε τα κοπανισμένα αμύγδαλα με την κανέλα και την φρυγανιά. Λιώνετε το βούτυρο, με το οποίο αλείφετε το ταψί και αρχίζετε να στρώνετε τα φύλλα, αλείφοντάς τα και αυτά.

Κατόπιν, στρώνετε 5 φύλλα κρούστας. Πασπαλίζετε κάθε φύλλο με τη γέμιση και το σκεπάζετε με το επόμενο φύλλο. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι πρέπει να αλείψετε όλα τα φύλλα με βούτυρο. Αφού τελειώσει όλη η διαδικασία, τοποθετείτε 5 φύλλα χωρίς γέμιση. Αλείφετε το τελευταίο φύλλο και κόβετε τον μπακλαβά σε κομμάτια σχήματος ρόμβου. Πάνω σε κάθε κομμάτι, τοποθετείτε στη μέση ένα γαρίφαλο.

Ψήνετε τον μπακλαβά σε μέτριο φούρνο για περίπου 1 ώρα. Ετοιμάζετε το σιρόπι, προσέχοντας όμως να μην το δέσετε πολύ. Μόλις κρυώσει ο μπακλαβάς περιχύνετε το σιρόπι, ώστε να συνδυαστούν ο κρύος μπακλαβάς με το ζεστό σιρόπι.

Μπατζίνα με χλωρό κατσικίσιο τυρί

500 γρ. κατσικίσιο χλωρό τυρί Σκοπέλου
1 ποτήρι κατσικίσιο γάλα Σκοπέλου
1 κουταλιά αλάτι
1 ποτήρι ελαιόλαδο Σκοπέλου
500 γρ. καλαμποκάλευρο

Αρχικά ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Έπειτα, ρίχνετε το μισό ποτήρι λάδι στο ταψί από κάτω και με το υπόλοιπο λαδώνετε το μείγμα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη ζύμη, καθώς δεν πρέπει να γίνει σφιχτή.

Ψήνετε στους 180C για μισή ώρα.