Θρούμπα Θάσου ΠΟΠ

Η Θρούμπα Θάσου ή Θασίτικη, αποτελεί άριστη ύλη για την παραγωγή αλατισμένης ελιάς. Η καλλιέργεια της ελιάς στο νησί της Θάσου είναι συνυφασμένη από αρχαιοτάτων χρόνων με την ιστορία του νησιού. Καταναλώνεται ως νωπή (ξηράλατη) επιτραπέζια ελιά.

Φράουλα Φλώρινας

Η φράουλα Φλώρινας είναι ένα αρωματικό φρούτο που λόγω του μικρού της μεγέθους, η ποικιλία αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη μεταφορά και συντήρηση. Οι ποικιλίες της είναι: Tiega, Gorello, Tuft, Toro και παλιές ελληνικές ποικιλίες. Η λέξη φράουλα ετυμολογικά προέρχεται από την ιταλική λέξη fragola (μεσαιωνικά: φράουλα) που σημαίνει άρωμα. Η ελληνική ονομασία “χαμοκέρασο” αναφέρεται στον Διοσκουρίδη ως χαμαικέρασος, μικρή πόα. Η γνήσια φράουλα (fragaria vesca) είναι αυτοφυής στην Ελλάδα και παράγει μικροσκοπικούς ευώδεις καρπούς.

Μανούρι Θεσσαλίας & Μακεδονίας ΠΟΠ

Είναι φρέσκο μαλακό τυρί με συμπαγή δομή, σχήματος κυλινδρικού χωρίς εξωτερικό περίβλημα και οπές, χρώματος λευκού με πλούσια, λιπαρή, δροσερή και γλυκιά γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα γάλακτος. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ με περιοχές παραγωγής την Θεσσαλία, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Το μανούρι, χαρακτηριστικός τύπος παχιάς μυζήθρας, παρασκευάζεται με θέρμανση πρόβειου ή κατσικίσιου τυρογάλακτος ή μίγματος αυτών, στο οποίο προστίθεται (πρόσγαλα) πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή η κρέμα τους.

Μπάτζος ΠΟΠ

Ημίσκληρο έως σκληρό λευκό τυρί άλμης, σε κομμάτια με διάσπαρτες τρύπες, με ευχάριστη υπόξινη, ελαφρά πικάντικη και πολύ αλμυρή γεύση. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, από γάλα πρόβειο (ελαφρά αποβουτυρωμένο), κατσικίσιο ή μίγματά τους.

Κεράσια Ροδοχωρίου ΠΟΠ

Τα κεράσια Ροδοχωρίου χαρακτηρίζονται από υψηλή και σταθερή ποιότητα. Ποικιλίες των κερασιών αυτών είναι: Τραγανά Έδεσσας, Buarreau burlat, Πρώιμα Ιταλίας, Bigar Harry, van, Τραγανά Κομοτηνής. Ο καρπός είναι μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους με έντονο βαθύ κόκκινο χρώμα στην επιφάνεια και στη σάρκα. Είναι επίσης χυμώδης τραγανός με μεγάλη δυνατότητα συντήρησης και μεταφοράς. Τα “Τραγανά Ροδοχωρίου” χρησιμοποιούνται ως επιτραπέζιο φρούτο, αλλά και στη ζαχαροπλαστική για την παρασκευή μαρμελάδων, γλυκών του κουταλιού, γλυκών κα.

Μήλα Ροδοχωρίου

Τα μήλα Ροδοχωρίου παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, όπως σχήμα επίμηκες με εμφανείς τις ηπατοειδείς αποφύσεις, χρώμα έντονο βαθύ κόκκινο με γραμμώσεις, μέγεθος κανονικό μέσο- μεγάλο, γεύση, άρωμα ιδιαίτερης λεπτότητας. Είναι τραγανό και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ποικιλίες των μήλων Ροδο χωρίου είναι Red-Delicius, Golden- Delicius, Jona- Gold και Ojar- Gold. Οι πρώτες συντηρητικές φυτείες έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του ’50 (1952) με βασική ποικιλία την Μπέλφορτ (Πέλλα), ενώ συγχρόνως άρχισε η φύτευση και των λοιπών ποικιλιών του αγροκτήματος Ροδοχωρίου. Τα μήλα Ροδοχωρίου χρησιμοποιούνται κυρίως ως επιτραπέζιο φρούτο.

Μήλα Φλώρινας

Τα μήλα Φλώρινας παράγονται στη γεωγραφική ζώνη που οριοθετείτε από τα διοικητικά όρια του Νομού Φλώρινας. Τα μήλα Φλώρινας είναι γνωστά για τη γεύση και το άρωμά τους. Αυτό οφείλεται στο υψόμετρο του Νομού (600-750 μ.) και στις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής (χαμηλές θερμοκρασίες, υψηλή υγρασία, αμμοπηλώδη όξινα εδάφη κλπ). Η υφή, η γεύση και το άρωμα τους διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της διάθεσης τους. Οι ποικιλίες που κυρίως καλλιεργούνται είναι οι Golden, Red Delicious, Starkin kai Imberial. Τα μήλα Φλώρινας χρησιμοποιούνται κυρίως για επιτραπέζια κατανάλωση.

Ροδάκινα Νάουσας

Τα ροδάκινα Νάουσας είναι υψηλής ποιότητας με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που οφείλονται στο μικροκλίμα του Βερμίου, στο έδαφος, το νερό και στην τεχνική καλλιέργειας της ροδακινιάς. Τα ροδάκινα Νάουσας έχουν έντονο χρώμα με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, μέγεθος από μέσο έως μεγάλο και αντοχή κατά την μεταφορά. Παρουσιάζουν τοπικές ιδιαιτερότητες που καθιέρωσαν τα Ελληνικά ροδάκινα στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Η καλλιέργεια της ροδακινιάς στην περιοχή της Νάουσας έχει παράδοση πολλών ετών. Η συστηματική φύτευση οπωρώνων ροδακινιάς έγινε το 1927. Η πρώτη ποικιλία που καλλιεργήθηκε ήταν η ELBERTA που οριοθετεί τη συστηματικότητα της καλλιέργειας.

Ανεβατό Γρεβενών ΠΟΠ

Το Ανεβατό Γρεβενών είναι μαλακό λευκό τυρί, κοκκώδους υφής, με φρέσκια, δροσερή, ελαφριά αλμυρή και υπόξινη γεύση και άρωμα, χωρίς σχήμα και περίβλημα, χωρίς τρύπες και με μαλακή μάζα που σερβίρεται με κουτάλι. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στο Νομό Γρεβενών και στην Επαρχία Βοίου Νομού Κοζάνης, από γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή μίγματά τους.

Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ

Η κεφαλογραβιέρα είναι σκληρό τυρί, υπόλευκο έως ανοικτό καστανό, ελαφρώς αλμυρό, με συμπαγή ελαστική μάζα και πολλές οπές. Έχει πλούσια ελαφρά αλμυρή γεύση και ευχάριστο άρωμα πρωτεϊνών γάλακτος -προπιονικής ζύμωσης. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια με επιδερμίδα σκληρή, ξηρή, η οποία καλύπτεται με κατάλληλες για τρόφιμα ύλες. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με κατσικίσιο, σε αναλογία του τελευταίου όχι μεγαλύτερη του 10%.