Primoula Hotel

O ξενώνας, τεσσάρων αστέρων, Πρίμουλα λειτουργεί στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου, σε ένα αναστηλωμένο αρχοντικό του 1870. Ο ξενώνας οφείλει το όνομά του στις πρίμουλες, τα πανέμορφα λουλούδια που ανθίζουν στην περιοχή τον χειμώνα.

Η μοναδική ατμόσφαιρα του παλιού αρχοντικού, τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, ο boutique χαρακτήρας και η ρομαντική ατμόσφαιρα εγγυώνται μια ξεχωριστή διαμονή στα 7 δωμάτια ( standard και superior) και τις 4 διώροφες πέτρινες σουίτες (διαθέτουν όλες σαλόνι με τζάκι, μικρή κουζίνα, λουτρό με ντους και μια ή δύο κρεβατοκάμαρες με ιδιαίτερο λουτρό).

PIRRION Boutique Hotel – sweet hospitality

Το ΠΥΡΡΕΙΟΝ Boutique Hotel είναι ένα τετράστερο ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών, ένα παραμύθι στις ράχες των Ζαγοροχωρίων, ζευγαρωμένο με την ηπειρώτικη φύση και παράδοση. Η άνεση της μοντέρνας διακόσμησης συναντά εδώ τη ζεστή φιλοξενία των ιδιοκτητών.

Τα πέτρινα κτίρια δουλεμένα με σχιστόπλακα και ξύλο, με φανταστική θέα στα Άνω Πεδινά, δημιουργούν με την καθαρότητα των γραμμών τους ένα σύγχρονο mountain resort. Έτσι, από τα ξακουστά ανάκτορα του Βασιλιά των Μολοσσών, στο γλυκό ταξίδι του Πύρρειον στο Κεντρικό Ζαγόρι ταξιδεύει κανείς σε άλλη διάσταση θαλπωρής.

Ζυμαρόπιτα

300 γρ. αλεύρι
1 ή 2 αυγά
2 κουταλιές γιαούρτι
1 κουταλιά λάδι
250 γρ. τυρί φέτα

Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι, τα αυγά, το γιαούρτι και το λάδι. Μετά προσθέτετε νερό ώστε να δημιουργηθεί ένας παχύρευστος χυλός. Στη συνέχεια, τρίβετε τη φέτα και την προσθέτετε στο μείγμα. Έπειτα, αλείφετε ένα μικρό ταψί με λάδι.

Αφού προθερμάνετε τον φούρνο, χύνετε τον χυλό και τον βάζετε στον φούρνο, στους 200C για περίπου 25 λεπτά.

Ζυμαρόπιτα Ηπείρου

300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
3 αυγά
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. τυρί φέτα
250 ml νερό
50 γρ. βούτυρο
100 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Αρχικά ανακατεύετε με ένα σύρμα το γιαούρτι, τα αυγά, το νερό, το ελαιόλαδο και το μισό βούτυρο. Έπειτα, ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρευστος χυλός. Βουτυρώνετε καλά το ταψί της κουζίνας και ρίχνετε σε αυτό το χυλό, τρίβετε από πάνω τη φέτα και βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια.

Τοποθετείτε τη ζυμαρόπιτα στον φούρνο και την ψήνετε στους 200C για 35 με 40 λεπτά.

Κολοκυθόπιτα Ηπείρου χωρίς φύλλο

1 κιλό κολοκυθάκια τριμμένα
3 αυγά ομελέτα
3 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
200 γρ. αλεύρι
1 φλ. γάλα χαμηλών λιπαρών
Μισό φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. φρέσκια ψιλοκομμένη μαντζουράνα ή 1 κουταλάκι του καφέ ξερή
Πιπέρι καγιέν 50 γρ.
Βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια
Λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για την επάλειψη του τηγανιού και του ταψιού

Αρχικά προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C και ανακατεύετε καλά, μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, τα κολοκυθάκια, τα αυγά, δύο φλιτζάνια τυρί, το λάδι, το γάλα, τη ματζουράνα και τέλος αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντας τα όλα μάζι. Σταδιακά, ρίχνετε και το αλεύρι και δουλεύετε το μείγμα μέχρι να γίνει ένας μαλακός χυλός, τον οποίο στρώνετε ομοιόμορφα σε ένα ταψάκι που έχετε προηγουμένως αλείψει με λίγο λάδι. Έπειτα, ρίχνετε από πάνω όλο το υπόλοιπο τυρί και τα κομματάκια βουτύρου.

Ψήνετε την πίτα για περίπου 55 λεπτά, μέχρι να ψηθεί βαθιά. Αν τυχόν χρειαστεί, τη σκεπάζετε με λίγο αλουμινόχαρτο στη μέση του ψησίματος.

Σπανακόπιτα από την Ήπειρο

400-500 γρ. σπανάκι
3 αυγά
200 γρ. τυρί φέτα
70-80 γρ. κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
1 ½ φύλλο ζαγορίσιο

Στην αρχή βάζετε το ελαιόλαδο με το σπανάκι σε μια κατσαρόλα, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του και έπειτα το σοτάρετε. Κατόπιν, ρίχνετε λίγη κρέμα γάλακτος, φέτα, αλάτι και πιπέρι και αρχίζετε το ανακάτεμα. Το βγάζετε από τη φωτιά μέχρι να κρυώσει η γέμιση και μετά προσθέτετε τα αυγά. Στρώνετε στο ταψί το κάτω φύλλο, βάζετε τη γέμιση και το σκεπάζετε με το υπόλοιπο φύλλο.

Για να ετοιμαστεί, το ψήνετε στον φούρνο στους 180C για περίπου 45 λεπτά.

Ρυζόγαλο Ηπείρου

4 κ.σ. ρύζι
4 κούπες γάλα (πλήρες)
1 κούπα νερό
Μισή κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές κορν φλάουρ
1 βανίλια
Λίγη κανέλα (για το σερβίρισμα)

Πρώτα βράζετε το ρύζι με το νερό για 10 λεπτά, ρίχνετε τις 3 ½ κούπες γάλα στο ρύζι και το αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.

Μετά προσθέτετε στο ρύζι τη ζάχαρη, διαλύετε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα και ρίχνετε και αυτό στο υπόλοιπο μείγμα. Έπειτα βράζετε το ρυζόγαλο για ακόμη 10 με 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει. Στη συνέχεια, το τραβάτε από τη φωτιά και ανακατεύοντας ρίχνετε και την βανίλια.

Το αφήνετε να κρυώσει ή το βάζετε για 20 λεπτά στο ψυγείο και έπειτα το σερβίρετε σε ατομικές μερίδες πασπαλίζοντάς το από πάνω με την κανέλα.

Χορτόπιτα με καλαμποκάλευρο (Ονομασία στο Μέτσοβο Πισπιλίτα)

1 κιλο αλεύρι κίτρινο (καλαμποκάλευρο)
1 κιλό διαφορά χόρτα (επιλογής σας)
500 γρ. τυρί φέτα
1 κιλό γάλα
125 γρ. ελαιόλαδο
Λίγο αλατι

Αρχικά βουτυρώστε πάρα πολύ καλά το ταψί σας και πασπαλίστε το καλά με το μισό σχεδόν αλεύρι, μέχρι να καλυφθεί αρκετά η επιφάνεια του ταψιού. Έπειτα, ψιλοκόψτε σε μια λεκάνη χόρτα, πλύντε τα, σουρώστε και ρίξτε τα εκ νέου στη λεκάνη. Στη συνέχεια, προσθέστε λίγο αλάτι, ένα κομματάκι φέτας και λάδι.

Παίρνετε το μείγμα και το βάζετε μαζί με τα χόρτα στο αλευρομένο ταψί. Στη συνέχεια, το πασπαλίζετε απο πάνω με το υπόλοιπο αλεύρι, φροντίζοντας να απλωθεί σε όλο το ταψί. Ραντίστε με λίγο λάδι και έπειτα αφήστε τη χορτόπιτα να μουλιάσει για μια ώρα. Για να ετοιμαστεί ψήστε τη σε μέτριο φούρνο μεχρι να ροδίσει.

Γαλατόπιτα Ηπείρου

2 λίτρα γάλα
320 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
5 αυγά
1 βανίλια
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα σε σκόνη

Αρχικά βάζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα ανακατεύετε μέχρι να πάρει βράση. Έπειτα, προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε λίγο ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε για 5 λεπτά το μείγμα να κρυώσει προτού προσθέσετε τα χτυπημένα αυγά.

Στρώνετε χαρτί ψησίματος στο ταψί της κουζίνας, ρίχνετε το μείγμα και το ψήνετε για 30 με 35 λεπτά στους 200C. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, πασπαλίζετε τη γαλατόπιτα με ζάχαρη άχνη και κανέλα και τη σερβίρετε ζεστή.

Γαλατόπιτα Ιωαννίνων

2- 2 ½ λίτρα πρόβειο γάλα
1 ποτήρι νερού αλεύρι ή σιμιγδάλι
8 αυγά
2 κ.σ. βούτυρο
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
Μισό κ.γ. αλάτι

Πρώτα πλάθετε 4-5 φύλλα. Μετά προσθέτετε στην κατσαρόλα με το γάλα αλεύρι (σταρένιο ή καλαμποκίσιο) ή σιμιγδάλι και ζάχαρη. Τα βράζετε καλά (ανακατεύοντας τα συνεχώς, για να μην κατακαθίσει το υλικό και τσικνώσει) ώσπου να δημιουργηθεί πηχτή κρέμα.

Χτυπάτε τα αυγά και όταν κρυώσει η κρέμα τα ρίχνετε μέσα, αφού πρώτα κρατήσετε μια μικρή ποσότητα για να τη ρίξετε πάνω στο μείγμα και κάνετε καλό ανακάτεμα. Έπειτα, στρώνετε όλα τα φύλλα στο ταψί και ρίχνετε από πάνω την κρέμα, την οποία απλώνετε καλά και τη ραντίζετε με το κρατημένο αυγό.

Αλείφετε κανονικά την επιφάνεια και μετά τη ραντίζετε από πάνω με λιωμένο βούτυρο ή λάδι. Η γαλατόπιτα μπορεί να σερβιριστεί με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Πρασόπιτα

6 φύλλα πίτας
1 ½ κιλό πράσα ψιλά
150 – 200 γρ. φέτα
1 ή 2 αυγά
Αλάτι
200 γρ. λάδι
1 ½ κούπα νερό

Αρχικά καθαρίζετε, πλένετε και ψιλοκόβετε τα πράσα, τα οποία στη συνέχεια αλατίζετε. Κατόπιν, τα τοποθετείτε στο σκεύος, στο οποίο θα φτιάξετε τη γέμιση και προσθέτετε τη θρυμματισμένη φέτα, το νερό, το λάδι και τα αυγά. Στη συνέχεια ανακατεύετε τα υλικά πολύ καλά.

Σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί στρώνετε το πρώτο φύλλο και ρίχνοντας του λίγο λάδι βάζετε από πάνω το δεύτερο. Τοποθετείτε πάνω από το δεύτερο φύλλο το ? της γέμισης, φροντίζοντας παράλληλα το φύλλο σας να ραντιστεί και με τα υγρά αυτής.

Κρέμα κουρκούτι

1 κούπα φρέσκο γάλα
1 με 2 κουταλιές καλαμποκάλευρο
Αλάτι

Για να φτιάξετε κρέμα κουρκούτι πρέπει να βράσετε μαζί το γάλα με το αλεύρι και να προσθέσετε αλατάκι.

Κρατήστε το κατσαρολάκι στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα.

Κασιόπιτα Ηπείρου

750 γρ. αλεύρι
3 αυγά
300 γρ. τυρί φέτα
Βούτυρο
Αλάτι
Γάλα
Γιαούρτι

Αρχικά βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ γάλα, γιαούρτι, ελαφρά χτυπημένα αυγά και βούτυρο και ανακατεύετε καλά προσθέτοντας το αλεύρι, ενώ τελευταία ρίχνετε τη φέτα. Το μείγμα που θα προκύψει πρέπει να είναι ένας παχύρρευστος χυλός, οπότε εάν χρειαστεί προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμη, ενώ αν παρατηρήσετε πως γίνεται πολύ πηχτό το αραιώνετε με λίγο γάλα. Μετά στρώνετε τη ζύμη σε ένα μέτριο στρόγγυλο (ή ορθογώνιο) λαδωμένο ταψί.

Ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε την κασιόπιτα στους 200C ώσπου να ροδοκοκκινίσει.

Αλευρόπιτα

2 κούπες αλεύρι (για ψωμί)
2 κούπες νερό
3 – 4 αυγά
Λίγο γάλα (1 φλ. του καφέ )
1 κ.γ. ζάχαρη
Τριμμένη φέτα
Λίγο αλάτι
Μαύρο πιπέρι

Αρχικά, χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί. Έπειτα, αλείφετε το ταψί με λίγο λάδι και φρέσκο βούτυρο και το βάζετε στην κουζίνα στους 250C για να πάρει καφετί χρώμα. Κατόπιν, ρίχνετε επάνω τη ζύμη και την πασπαλισμένη τριμμένη φέτα. Μόλις το βγάλετε το μείγμα από τον φούρνο, του προσθέτετε επιπλέον φέτα.

Το ψήνετε για 45 λεπτά στον φούρνο, σε θερμοκρασία 200C.

Τυρόπιτα από την Ήπειρο

1 κιλό τυρί φέτα
5 αυγά
200 ml γάλα
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
1 ½ κιλό φύλλο κρούστας

Αρχικά, τρίβετε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, το τυρί σε μικρά κομματάκια. Έπειτα ρίχνετε το γάλα και τα μισά αυγά και στη συνέχεια το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά.

Όταν ετοιμαστεί η γέμιση, στρώνετε το ταψί με τα φύλλα κρούστας και απλώνετε πρώτα τη γέμιση και έπειτα τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας πάνω από τη γέμιση. Τέλος, χτυπάτε τα υπόλοιπα αυγά με λίγο γάλα, τα ρίχνετε πάνω από την τελευταία στρώση φύλλων και κόβετε την πίτα σε κομμάτια.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C και έπειτα τοποθετείτε το ταψί στον φούρνο για 40 με 45 λεπτά.

Μπακλαβάς Ηπείρου Γιαννιώτικος

1 ½ κιλό φύλλο μπακλαβά
400 γρ. αμύγδαλο
200 γρ. καρύδια
300 γρ. βούτυρο BRENDA
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
3 κ.σ. φρυγανιά

Για το σιρόπι:
4 ποτήρια νερού νερό
4 ποτήρια νερού ζάχαρη
800 γρ. γλυκόζη
Μισό κουταλάκι του καφέ κανέλα

Για αρχή ζεματάτε τα αμύγδαλα σε καυτό νερό και αν θέλετε τα ξεφλουδίζετε. Τα ροδίζετε στον φούρνο, τα τρίβετε σαν τραχανά και μετά τα αναμειγνύετε με τη ζάχαρη, την κανέλα, τη φρυγανιά και τα καρύδια. Έπειτα λιώνετε το βούτυρο σε μπελ-μαρι, αλείφετε το ταψί με ένα πινέλο βούτυρο, στρώνετε σε αυτό δυο φύλλα μπακλαβά και μετά τα αλείφετε με βούτυρο μέχρι να κάνετε δέκα φύλλα.

Στη συνέχεια, πασπαλίζετε τα αναμειγμένα αμύγδαλα σε κάθε φύλλο αφού πρώτα το βουτυρώσετε. Όταν φθάσετε περίπου στη μέση, ρίχνετε περισσότερο αμύγδαλο και συνεχίζετε. Μόλις φθάσετε περίπου στο τέλος του ταψιού, σταματάτε τα αμύγδαλα στρώνοντας δέκα φύλλα. Αφού τελειώσετε το τελευταίο φύλλο το βουτυρώνετε καλά και μετά χαράζετε τον μπακλαβά σε μερίδες κατά τρόπο που να μην χωρίζονται εντελώς (π.χ. για ένα ταψί μπακλαβά με διαστάσεις 42 εκ. μακρός με 28 εκ. φάρδος το χάραγμα σε μερίδες γίνεται 8 εκ. x 5 μερίδες στο μάκρος και 9 εκ. x 3 μερίδες στο φάρδος που αντιστοιχούν σε 30 μερίδες, εφόσον μετά τα τετράγωνα τα κόψετε διαγώνια).

Ψήστε τον μπακλαβά για 1,5 ώρα στους 180C. Όταν θα είναι έτοιμος, ετοιμάζετε το σιρόπι με καλό βράσιμο και μετά το περιχύνετε στον ελαφρώς ζεστό μπακλαβά, προσέχοντας να φτάσει το σιρόπι έως την κόψη του φύλλου.

Πίτα Μπλατσάρα

1 κιλό φύλλα από κρεμμύδια χλωρά
300 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλ. τσαγιού (περίπου) αλεύρι καλαμποκίσιο άσπρο
1 φλ. τσαγιού (περίπου) τραχανάς γλυκός
1 φλ. τσαγιού λάδι αλάτι

Για τον χυλό

Χλιαρό νερό
Αλεύρι
Λγο αλάτι

Αφού πλύνετε καλά τα κρεμμυδόφυλλα, τα ψιλοκόβετε και τα βάζετε μέσα σε μια λεκάνη μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά (τριμμένη φέτα, αλεύρι, τραχανά, άνηθο, λάδι και αλάτι). Τα ανακατεύετε και κατόπιν ετοιμάζετε το χυλό που θα χρειαστεί να βάλετε αντί για φύλλο. Έπειτα, ρίχνετε σε μια λεκάνη 4 ποτήρια χλιαρό νερό. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και λίγο αλάτι, χτυπώντας το με πιρούνι, ωσότου γίνει χυλός (να μην είναι πολύ πηχτός).

Αλείφετε το ταψί (που πρέπει να είναι στεγνό) με λάδι και ρίχνετε τον μισό χυλό. Κατόπιν, προσθέτετε και στρώνετε τη γέμιση για την πίτα, ρίχνοντας από πάνω και τον υπόλοιπο χυλό, τον οποίο στρώνετε ομοιόμορφα, ραντίζοντας την πίτα με αρκετό λάδι. Για να ετοιμαστεί τον ψήνετε σε μέτριο φούρνο ωσότου ροδίσει (θα σας πάρει περίπου 45 λεπτά).

Μπατσαρια

Λάπαθα
Πράσα
Μπαζιά
Μαϊντανός
Άνιθος
5-6 κρεμμυδάκια
2 σκόρδα
2 ματσάκια σπανάκι
Τσουκνίδια
Αλάτι
Λάδι
300 γρ. τυρί φέτα
3 φλ. αλεύρι καλαμποκίσιο
2 φλ. γάλα
1 αυγό

Αρχικά καθαρίζετε και πλένετε καλά τα χόρτα. Έπειτα τα ψιλοκόβετε και τους ρίχνετε αλάτι, λάδι, αλεύρι και τυρί. Για να ετοιμάσετε τον χυλό, ανακατεύετε γάλα με καλαμποκάλευρο και ένα χτυπημένο αυγό. Αφού λαδώσετε το ταψί, ρίχνετε τον μισό χυλό. Κατόπιν, ρίχνετε όλα τα χόρτα και μετά από πάνω ρίχνετε πάλι χυλό.

Το ψήνετε στον φούρνο, στους 200C για περίπου μια ώρα.

Parga Beach Resort

Το Parga Beach Resort είναι ένα παραθαλάσσιο resort στον Βάλτο της Πάργας, το οποίο αποτελείται από νεοκλασικά βενετσιάνικα μπάνγκαλοους, περιτριγυρισμένα από ελαιόδεντρα και έναν μοναδικής ομορφιάς κήπο με πάνω από 500 φυτά.

Το resort διαθέτει επίσης, το Thalassa Seaside Restaurant & Bar, δύο πισίνες στον περιβάλλοντα χώρο του και καταπληκτική θέα στη θάλασσα και το κάστρο!

Τα δωμάτια χαρακτηρίζονται από πολυτέλεια και άνεση, διακοσμημένα με καλαίσθητο ντεκόρ και έπιπλα υψηλής ποιότητας, έτσι ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με την όμορφη νεοκλασική πρόσοψη των μπάνγκαλοους.

Hotel Papigiotis

Το νεόχτιστο παραδοσιακό ξενοδοχείο ‘Παπιγκιώτης’ βρίσκεται στο καλύτερο σημείο του Τσεπέλοβου, σε υψόμετρο 1080 μ. στην πλαγιά της Τύμφης, χαρίζοντας εντυπωσιακή θέα από όλα τα δωμάτια!

Στην αρχιτεκτονική του ξενοδοχείου κυριαρχούν η πέτρα και το ξύλο, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα ιδανική για ξεκούραση, χαλάρωση και αναζωογόνηση. Τα δωμάτια είναι διακοσμημένα με παραδοσιακά υφαντά και χειροποίητα πλεκτά και διαθέτουν ανατομικά λάτεξ στρώματα, τηλεόραση και αυτόνομη θέρμανση.

Το ξενοδοχείο διαθέτει ακόμη αίθουσα πρωινού και καφέ μπαρ όπου δεσπόζει ένα μεγάλο τζάκι.