11η HO.RE.CA. (2016)

Το Ελληνικό Πρωινό παρουσίασε στο πλαίσιο της 11ης HORECA τις νέες περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μέσα από τα προϊόντα και τα χαρακτηριστικά τους εδέσματα.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, για ακόμα μία χρονιά, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, παρουσιάστηκαν τα πρωινά 8 περιοχών της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων της Αίγινας, της Αστυπάλαιας, της Λήμνου, της Μυκόνου, της Πάτμου, της Σκύρου, της Τήνου και της Φολεγάνδρου. Οι εκπρόσωποι κάθε περιοχής είχαν τη δυνατότητα να εκθέσουν και τις τέσσερις μέρες της έκθεσης τα προϊόντα τους και να μαγειρέψουν ιδιαίτερα τοπικά εδέσματα, παρακινώντας μεγάλο αριθμό ξενοδόχων από όλη την Ελλάδα να ενσωματώσουν αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές στο πρωινό τους.

Το περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού τίμησε με την παρουσία της η Υπουργός Τουρισμού κ.Έλενα Κουντουρά, η οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τοπικά προϊόντα, συζήτησε με τους εκπροσώπους των περιοχών και δοκίμασε κάποια από τα παραδοσιακά εδέσματά τους. Παρευρέθηκαν επίσης, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης, ο Δήμαρχος Σκύρου κ.Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Ξυδάκης και πολλοί Πρόεδροι Τοπικών Ενώσεων Ξενοδόχων.

Τα περίπτερα των οχτώ περιοχών προσέλκυσαν πλήθος επισκεπτών που δοκίμασαν τα προϊόντα των παραγωγών και τις δημιουργίες κάθε περιοχής και έμειναν έκπληκτοι από τη μεγάλη ποικιλία των τοπικών προϊόντων. Τις εντυπώσεις έκλεψαν οι τηγανίτες με πετμέζι, μέλι και τυρί, το μελίχλωρο σαγανάκι με αυγά μάτια, το φλωμάρι με ξηρούς καρπούς, σταφίδες και πετμέζι από τη Λήμνο, οι καλασούνες (σουρωτένια ή κρεμμυδένια), η μελόπιτα με μυζήθρα και μέλι, οι μονογύριστοι (είδος κρέπας ή λεπτής τηγανίτας), τα σύγλινα και τα ζηλαδιά, τα μακαρόνια τα ταραχτά (ντόπια ζυμαρικά με μυζήθρα) από τη Φολέγανδρο, τα πουγκιά και οι τυρόπιτες, το σχινόψωμο και το δασόαλο από την Πάτμο, η τραχανόπιτα, ο χυλός σιταριού με μέλι και ξηρούς καρπούς, οι τερόπτες με κόκκινο κολοκύθι από τη Σκύρο, τα αμέλωτα φοινίκια, η τυρόπιτα η τηνιακή (τσιμπητή ή σκεπαστή) αλμυρή με πέτρωμα, ανθότυρο και αυγά, τα ψαράκια (παραδοσιακό γλυκό με φύλλο και γέμιση με καρύδια και μυρωδικά) από την Τήνο, τα κιτρινοκούλουρα, οι λαμπρόπιτες με το σαφράν και τη χλωρή (ντόπιο τυρί), τα πουγκιά με κοπανιστή και χλωρή, η πίτα με γέμιση χοιρινό, τυρί και πιπεριά, η μπουγάτσα, τα αραντιστά (φακές με ζυμάρι) και οι μακαρούνες με τηγανιά κρεμμυδιού και ανθότυρου από την Αστυπάλαια, το φρυγανισμένο ψωμί με γκερεμέζι και φιστίκι, το πέστο με φιστίκι, τα λουκάνικα γεμιστά με φιστίκι, η ομελέτα με τυρί και φιστίκι, καθώς και τα διάφορα σιροπιαστά γλυκά με φιστίκι από την Αίγινα, τα ταρτάκια μπουκίτσες μελόπιτας και τα εξαιρετικά μακαρόν με γέμιση μελόπιτας, το Croque Madame a la Mykoniene όπου το τηγανητό αβγό της κλασσικής συνταγής ξάπλωσε σε μια φέτα ζυμωτό ψωμί, φρέσκια ντομάτα και λούζα από τη Μύκονο, καθώς και η σύνθεση του «Πρωινού του Ξενύχτη» από κοκορόζουμο με λεμόνι και κριτσίνια κοπανιστής, μοστράκια με τριμμένη ντομάτα, ξινότυρο και βασιλικό ή κουλούρι με σουσάμι και κυκλαδίτικες γραβιέρες, αυγά τύπου καγιανά με ντομάτα ή ομελέτα με μάραθο και κοπανιστή ή κοτόσουπα με τραχανά κ.α.
Οι παραγωγοί των περιοχών που υποστήριξαν τα περίπτερα έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κοινού και των ξενοδόχων.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού τηςΑίγινας
Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινούτης Αστυπάλαιας
Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινούτης Λήμνου
Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Μυκόνου
Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Πάτμου
Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Σκύρου
Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινούτης Τήνου
Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινούτης Φολεγάνδρου

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Φολεγάνδρου στην 11η HO.RE.CA. 2016

Στο πλαίσιο της 11ης HORECA, το Ελληνικό Πρωινό παρουσίασε τις νέες περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, η Φολέγανδρος παρουσίασε ντόπια προϊόντα και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το Πρότυπο Πρωινό Φολεγάνδρου.

Το τοπικό πρωινό παρουσίασε ο κ.Γιώργος Άγας, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Φολεγάνδρου. Την παρουσίαση του πρωινού επιμελήθηκε η κ.Κατερίνα Μαρινάκη, εκδότρια της εφημερίδας «Τα Νέα της Φολεγάνδρου» και του «Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ.Κώστας Μάκκας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Φολεγάνδρου, ο κ.Αντώνιος Άγας, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Φολεγάνδρου, ο κ.Βασίλειος Τσούνης, Διευθυντής των εκδόσεων «Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο» και ο κ.Οδυσσέας Μάκκας, Δημοτικός Σύμβουλος.

Στην προετοιμασία του μπουφέ βοήθησαν σπουδαστές από την Etoile Studies. Την παράσταση έκλεψαν η σουρωτένια, η κολοκυθένια, η καρπουζένια, η χορτένια, οι κουλούρες και τα ντόπια τυριά, οι μονογύριστοι και τα ξεροτήγανα, τα σύγληνα και τα ματσάτα, οι μακαρόνες και οι λουκουμάδες, τα ταραχτά και η ρεβυθάδα, ο χαλβάς του τηγανιού, τα μπουρεκάκια, το γλυκό τριαντάφυλλο και ένα σωρό άλλα.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Τήνου στην 11η HO.RE.CA. 2016

Στο πλαίσιο της 11ης HORECA, το Ελληνικό Πρωινό παρουσίασε τις νέες περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, η Τήνος παρουσίασε ντόπια προϊόντα και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το Πρότυπο Πρωινό Τήνου.

Το περίπτερο της Τήνου επιμελήθηκε η ομάδα Tinos Food Paths (ΣΕΚΥΓΕΤ), η οποία παρουσίασε ένα εξαιρετικό πρωινό. Την εκδήλωση τίμησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.Φραγκίσκος Αμοιραλής, η κ.Ευγενία Αλοιμόνου και ο κ.Εμμανουήλ Σωχός.Την παράσταση από τον μπουφέ του Τηνιακού Πρωινού έκλεψαν τα αμέλωτα φοινίκια, τα “σπερνά” εμπλουτισμένα με βρώμη, σισάμι, ξηρούς καρπούς, κανέλα και σταφίδες, το τυράκι πέτρωμα με κουλούρι, ανεβατό και μέλι, η λούζα με το κυδωνόπαστο και τη ρόκα, η τυρόπιτα η τηνιακά (τσιμπητή ή σκεπαστή) αλμυρή με πέτρωμα, ανθότυρο και αυγά, το πρωτοφούρνι ή η φουσκωτή με γέμιση τυριού (αλμυρή και γλυκιά), τα ψαράκια (παραδοσιακό γλυκό με φύλλο και γέμιση με καρύδια και μυρωδικά) και η κρύα σούπα με γάλα και Μάς αρωματισμένη με μαστίχα και σερβιρισμένη με καβουρντισμένο αμύγδαλο.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Σκύρου στην 11η HO.RE.CA. 2016

Στο πλαίσιο της 11ης HORECA, το Ελληνικό Πρωινό παρουσίασε τις νέες περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, η Σκύρος παρουσίασε ντόπια προϊόντα και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το Πρότυπο Πρωινό Σκύρου.

Το τοπικό πρωινό επιμελήθηκε ο Τουριστικός Σύλλογος «Δίκτυο Ποιότητας Σκύρου», τον οποίο εκπροσώπησε η κ.Κουτσουπή Άννα από το ξενοδοχείο «Νεφέλη» και η ξεναγός κ.Μαρία Αθανασιάδου. Συμμετείχε ενεργά και ο Δήμαρχος Σκύρου κ.Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο οποίος μίλησε θερμότατα για το πρόγραμμα του Ελληνικού Πρωινού και τα οφέλη που έχει τόσο για την ελληνική ξενοδοχεία όσο και για την τοπική οικονομία.Την παράσταση από τον μπουφέ του Πρωινού της Σκύρου έκλεψαν η φωλιά με τη μαρμελάδα σύκο, το τεροπιτάρι με κόκκινη κολοκύθα, η τραχανόπιτα, τα τραχανοτεροπτάρια με μέλι, οι μαραθόπιτες, οι κολοκυθόπιτες, οι μηλόπιτες, τα λαδοπιτάκια με φέτα και μυζήθρα, οι τροχάδες, οι τηγανίτες και τα φουσκάτσα με το μέλι.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Πάτμου στην 11η HO.RE.CA. 2016

Στο πλαίσιο της 11ης HORECA, το Ελληνικό Πρωινό παρουσίασε τις νέες περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, η Πάτμος παρουσίασε ντόπια προϊόντα και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το Πρότυπο Πρωινό Πάτμου.

Το τοπικό πρωινό παρουσίασε η κ.Ελένη Μαυρογάλου, Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής και ο κ.Δημήτρης Γρύλλης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου. Παρευρέθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ.Γιάννης ΣκεμπέςΤην παράσταση από τον μπουφέ του Πατινιώτικου Πρωινού έκλεψαν οι τυρόπιτες Πάτμου με το τυρί το ντόπιο, η σκινόπιτα (πίτα με σκινόκαρπο), το δασόαλο (χυλός από μυρωδάτο ψωμί και αμύγδαλα), τα πουγκιά (ζύμη δίπλας ή τάρτας και γέμιση με αμύγδαλο, καρύδι, μέλι και ανθόνερο), οι φούντες οι γεμιστές (κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι), το τσίπουρο από φραγκόσυκα, το γλυκό σβίγγοι, το λικέρ από κούμαρα, τα ρεβύθια με δενδρολίβανο, και τα απιδάκια (γλυκό αχλαδάκι).

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Μυκόνου στην 11η HO.RE.CA. 2016

Στο πλαίσιο της 11ης HORECA, το Ελληνικό Πρωινό παρουσίασε τις νέες περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, η Μύκονος παρουσίασε ντόπια προϊόντα και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το Πρότυπο Πρωινό Μυκόνου.

Το πρωινό παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου και Δημοτικός Σύμβουλος, κ.Μιχάλης Αποστόλου και ο κ.Δημήτρης Ρουσουνέλος, Συντονιστής του Μυκονιάτικου Πρωινού, μέλος της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου και συντάκτης στο “Gastronomos”.Στο περίπτερο παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Ξυδάκης, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Τσακίρης με το μέλος του ΞΕΕ κ. Ανδρέα Φιορεντίνο, η Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Μυκόνου και Δημοτική Σύμβουλος, κ. Τόνια Ανδρονίκου.

Από το μπουφέ ξεχώρισαν τα ταρτάκια μπουκίτσες μελόπιτας και τα εξαιρετικά μακαρόν με γέμιση μελόπιτας, το Croque Madame a la Mykoniene όπου το τηγανητό αβγό της κλασσικής συνταγής ξάπλωσε σε μια φέτα ζυμωτό ψωμί, φρέσκια ντομάτα και λούζα από τη Μύκονο, καθώς και η σύνθεση του «Πρωινού του Ξενύχτη» από κοκορόζουμο με λεμόνι και κριτσίνια κοπανιστής, μοστράκια με τριμμένη ντομάτα, ξινότυρο και βασιλικό ή κουλούρι με σουσάμι και κυκλαδίτικες γραβιέρες, αυγά τύπου καγιανά με ντομάτα ή ομελέτα με μάραθο και κοπανιστή ή κοτόσουπα με τραχανά και άλλα πολλά.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Λήμνου στην 11η HO.RE.CA. 2016

Στο πλαίσιο της 11ης HORECA, το Ελληνικό Πρωινό παρουσίασε τις νέες περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, η Λήμνος παρουσίασε ντόπια προϊόντα και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το Πρότυπο Πρωινό Λήμνου.

Το περίπτερο έντυσαν με τα προϊόντα τους αρκετοί παραγωγοίΤην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ.Στέλιος Μάντζαρης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου, ο οποίος και παρουσίασε το τοπικό πρωινό, ο κ. Δημήτρης Ματζάρης , Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου και ο κ. Μάκης Ψάρρας, Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μύρινας Λήμνου.

Παρόντες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πρωινού της Λήμνου ήταν και ο κ. Αποστόλης Κοτσάφτης, Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου, ο κύριος και κυρία Παπασωτηρίου, Μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου, ο κύριος Κατσαράκης Γιώργος, Μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου, η κυρία Λιάσκα Λένα CEO & Hotel Director του ξενοδοχείου Varos Village και ο κύριος Μπελιάς Νίκος, Διευθύνων Σύμβουλος του ξενοδοχείου Lemnos Village. Σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την κ. Γκαραλη Φωτεινή που ετοίμασε και παρουσίασε το Λημνιό πρωινό.Τις εντυπώσεις έκλεψαν οι τηγανίτες με πετμέζι, μέλι και τυρί, το μελίχλωρο σαγανάκι με αυγά μάτια, το φλωμάρι με ξηρούς καρπούς, σταφίδες και πετμέζι, τα βενιζελικά, οι σαμσάδες, τα τυροπιτούδια και άλλα πολλά τοπικά εδέσματα

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Αστυπάλαιας στην 11η HO.RE.CA. 2016

Στο πλαίσιο της 11ης HORECA, το Ελληνικό Πρωινό παρουσίασε τις νέες περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, η Αστυπάλαια παρουσίασε ντόπια προϊόντα και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το Πρότυπο Πρωινό Αστυπάλαιας.Το πρωινό ετοίμασε και παρουσίασε η κ.Κονδυλία Περράκη-Μαριάκη, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου “Tholaria”.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο ο κ.Δημήτρης Ρουσουνέλος, Συντονιστής του Μυκονιάτικου Πρωινού, μέλος της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου και συντάκτης στο “Gastronomos”, ο οποίος πήρε το λόγο και είπε δύο λόγια για τις ομοιότητες ανάμεσα στην Κυκλαδίτικη και τη Δωδεκανησιακή κουζίνα.Την παράσταση από τον μπουφέ έκλεψαν τα κιτρινοκούλουρα, οι λαμπρόπιτες με το σαφράν και τη χλωρή (ντόπιο τυρί), τα πουγκιά με κοπανιστή και χλωρή, η πίτα με γέμιση χοιρινό, τυρί και πιπεριά, η αστυπαλίτικη μπουγάτσα, τα αραντιστά (φακές με ζυμάρι) και οι αστυπαλίτικες μακαρούνες με τηγανιά κρεμμυδιού και ανθότυρου.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Αίγινας στην 11η HO.RE.CA. 2016

Στο πλαίσιο της 11ης HORECA, το Ελληνικό Πρωινό παρουσίασε τις νέες περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, η Αίγινα παρουσίασε ντόπια προϊόντα και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το Πρότυπο Πρωινό Αιγίνης.

Το περίπτερο της Αίγινας γέμισε από τοπικές λιχουδιές.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος κ.Δημήτρης Μούρτζης, ο Αντιδήμαρχος «Ποιότητα Ζωής», κ.Κωνσταντίνος Γεννίτσαρης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ.Ευάγγελος Δέδες, ο Πρόεδρος της Δημιουργικής Κοινότητας Αίγινας και Μέλος της Επαγγελματικής Ένωσης κ.Δημήτρης Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης κ.Γιώργος Μούρτζης, ο Πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης κ.Γιώργος Σκαλτσιώτης, ο Γραμματέας της Επαγγελματικής Ένωσης κ.Νικόλαος Δρίτσας, ο κ.Γιώργος Παπαργύρης Μέλος της Επαγγελματικής Ένωσης, η κ.Φλώρα Αλυφαντή Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Αίγινας, ο σύλλογος Γυναικών Αφαία Πέρσα Ταχά και ο κ.Νικόλαος Οικονόμου, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου.Την παράσταση από τον μπουφέ έκλεψαν τα τοπικά τυριά, όπως το γκερεμέζι και τα τσίγαρα, το φρυγανισμένο ψωμί με γκερεμέζι και φιστίκι, το πέστο με φιστίκι, τα ντόπια λουκάνικα γεμιστά με φιστίκι, η ομελέτα με τυρί και φιστίκι, οι τοπικές ελιές επεξεργασμένες με μυρωδικά, το μέλι από αγριολούλουδα και θυμάρι, καθώς και τα διάφορα σιροπιαστά γλυκά με φιστίκι.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Mυκόνου

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και η Ένωση Ξενοδόχων Μυκόνου σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου, το Σύλλογο Γυναικών Ανωμερίτισσες και τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου παρουσίασαν το Ελληνικό Πρωινό της Μυκόνου την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 στο ξενοδοχείο «Μύκονος Άδωνις» αποτελώντας το 29ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού σε όλη την Ελλάδα.
Στην παρουσίαση εκτέθηκαν πολλά Μυκονιάτικα προϊόντα και περί τα 60 παραδοσιακά ή σύγχρονα πιάτα και δημιουργικές συνταγές με ντόπια υλικά, που θα μπορούσαν ενδεικτικά να συμμετέχουν σε ένα πρωινό ενός Μυκονιάτικου Ξενοδοχείου. Παρουσία παραγωγών, ξενοδόχων, εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου και πολλών ενδιαφερομένων, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Μιχάλης Αποστόλου, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Μυκόνου, στη συμβολή της ώστε να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν και στη σημαντικότητα που έχει για τον τόπο η ανάδειξη των Μυκονιάτικων προϊόντων.
Δημιουργήθηκαν νέα προϊόντα, ειδικά για την εκδήλωση του Ελληνικού Πρωινού στη Μύκονο, όπως για παράδειγμα τα ταρτάκια μπουκίτσες μελόπιτας και τα εξαιρετικά μακαρόν με γέμιση μελόπιτας, το Croque Madame a la Mykoniene όπου το τηγανητό αβγό της κλασσικής συνταγής ξάπλωσε σε μια φέτα ζυμωτό ψωμί, φρέσκια ντομάτα και λούζα, τα αλμυρά κεϊκάκια τύπου μάφινς με λούζα, τυροβολιά και ντομάτα. Ανασυντάχθηκαν στην παρουσίαση και στη δομή τους παραδοσιακά πιάτα όπως το αβγό με σάλτσα ντομάτας. Πιάτα και παρασκευές της παράδοσης πήγαν ένα μικρό βήμα παραπέρα δημιουργώντας αίσθηση, όπως οι δίπλες με τυροβολιά και καρύδια, κρεμυδόπιτες και πιτάκια σε ατομικές μερίδες. Ειδικό βάρος έπεσε στα παραδοσιακά ροφήματα όπως τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ με ταχίνι, το φλεσκούνι, τον δυόσμο, το φασκόμηλο, τη λουΐζα, καθώς επίσης τη γαλαχτιά (είδος αριάν με τυροβολιά) και το κοκορόζουμο. Τέλος, πρωινό χωρίς αρτοσκευάσματα δεν γίνεται. Και εδώ οι Μυκονιάτες εντυπωσίασαν και όπως επανειλημμένα δήλωσε ο συντονιστής της παρουσίασης, έκαναν ένα βήμα πίσω για να βρεθούν δέκα βήματα μπροστά. Με στοιχεία που αντλήθηκαν πάλι από την Μυκονιάτικη παράδοση οι ντόπιοι φούρνοι ξανάφτιαξαν και παρουσίασαν τέσσερα αρτοσκευάσματα που είχαν για τρεις τουλάχιστον δεκαετίες εξαφανιστεί, όπως το πρωτοφούρνι, που είναι ένα απλό ψωμί τύπου λαγάνας, η κουβαρωτή, μεγάλο, βαρύ, ζυμωτό ψωμί από ανάμεικτα άλευρα με κυρίαρχο το κρίθινο, η παξιμαδοκουλούρα δηλαδή το επίσης ανάμεικτό ή κρίθινο ψωμί με τα χωρίσματα που προορίζεται για παξιμάδι. Αυτά, πλάι στον πούλο, στο πουλαράκι, στη φρατζόλα, τα καρβέλια της καθημερινότητάς, το ατομικού μεγέθους σταφιδοκουλούρι, τα σιμίτια με ταχίνι, τα παξιμάδια τύπου μόστρα, τα μοστράκια τοπικής παραγωγής και άλλα πολλά δημιούργησαν την αίσθηση μιας σύγχρονης και ευρωπαϊκών προδιαγραφών αρτοποιίας που μπορεί να καλύψει τις γευστικές απαιτήσεις του πλήθους των επισκεπτών του τόπου μας.Σημαντικό κομμάτι της ανακοίνωσης του προτύπου πρωινού της Μυκόνου, υπήρξε η πρωτότυπη ιδέα που οι Μυκονιάτες επεξεργάστηκαν συλλογικά και παρουσίασαν στην εκδήλωση, το «Πρωινό του Ξενύχτη»! Στηριζόμενοι στο γεγονός ότι στο νησί ένα μεγάλο πλήθος των επισκεπτών έρχονται με σκοπό την νυχτερινή διασκέδαση και συνήθως κοιμούνται αργά έχοντας μάλιστα πιεί αρκετό αλκοόλ και μη έχοντας τραφεί σωστά στη διάρκεια της νύχτας, το «πρωινό του ξενύχτη» μπορεί να αποτελέσει ένα ανεξάρτητο προϊόν που θα διατίθεται και θα προβάλλεται ιδιαίτερα σε κάθε ξενοδοχείο ήδη από το δωμάτιο του πελάτη. Ξεχώρισαν το κοκορόζουμο με λεμόνι και κριτσίνια κοπανιστής ή χυμός φρέσκων φρούτων ή γάλα ζεστό με μέλι, τα μοστράκια με τριμμένη ντομάτα, ξινότυρο και βασιλικό ή κουλούρι με σουσάμι και κυκλαδίτικες γραβιέρες, ο «ήλιος» αυγά τύπου καγιανάς με ντομάτα ή ομελέτα με μάραθο και κοπανιστή ή κοτόσουπα με τραχανά, το ρυζόγαλο ή τυροβολιά με μέλι και σουσάμι ή γιαούρτι Μυκόνου με φρέσκα ή ξερά φρούτα και ψημένα αμύγδαλα.

Το «Ελληνικό Πρωινό της Μυκόνου» παρουσίασε ο κ.Γιώργος Πίττας, Επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας και μέλος ΔΣ ΞΕΕ. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ.Δημήτρης Ρουσουνέλος. Πέρα από τις δομές της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου η διοργάνωση και προετοιμασία στηρίχτηκε σε ομάδα μαγείρων και ζαχαροπλαστών του νησιού, ανάμεσά τους οι: Παναγιώτης Μενάρδος, Γιάννης Γαβαλάς, Ειρήνη Ζουγανέλη, Γιώργος Ριζόπουλος, Νίκος Κουκιάσας, Μαργαρίτα Τσακιρίδη, Γεωργία Καλαντζή και στους πάντα πρόθυμους να προσφέρουν: Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου, Σύλλογο Γυναικών Ανωμερίτισσες και Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου. Η συλλογική επεξεργασία του Πρωινού του Ξενύχτη, που βασίστηκε σε ιδέα της Αντζελίνας Καλογεροπούλου (Two Minutes Angie), είχε σαν τελικό εισηγητή τον Γιώργο Ριζόπουλο.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Αίγινας

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και η Επαγγελματική Ένωση Αίγινας – ΚΕΔΑ με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας και του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αίγινας παρουσίασαν το Ελληνικό Πρωινό της Αίγινας την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015 στο ξενοδοχείο «Danae», αποτελώντας το 28ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού σε όλη την Ελλάδα.

Η παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Αίγινας έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιστικιού «Aegina Fistiki Festival 2015».Το «Ελληνικό Πρωινό της Αίγινας» παρουσίασε ο κ.Γιώργος Πίττας, Επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας και μέλος ΔΣ ΞΕΕ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος του νησιού, πολλοί ξενοδόχοι και τοπικοί παραγωγοί που έφεραν τα προϊόντα τους. Σημαντική ήταν η παρουσία διαφόρων Συνδέσμων Γυναικών του νησιού.

Την παράσταση από τον μπουφέ έκλεψαν τοπικά τυριά, όπως το γκερεμέζι και τα τσίγαρα, το φρυγανισμένο ψωμί με γκερεμέζι και φιστίκι, το πέστο με φιστίκι, τα ντόπια λουκάνικα γεμιστά με φιστίκι, η ομελέτα με τυρί και φιστίκι, οι τοπικές ελιές επεξεργασμένες με μυρωδικά, το μέλι από αγριολούλουδα και θυμάρι, καθώς και τα διάφορα σιροπιαστά γλυκά με φιστίκι.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Αστυπάλαιας

Tο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) και ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αστυπάλαιας παρουσίασαν το «Ελληνικό Πρωινό της Αστυπάλαιας» την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015 στο ξενοδοχείο «Tholaria Boutique» στη Χώρα του νησιού, αποτελώντας το 27ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού σε όλη την Ελλάδα.
Η παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Αστυπάλαιας έγινε από τον κ.Γιώργο Πίττα, Επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», συγγραφέα βιβλίων γαστρονομίας και μέλος ΔΣ ΞΕΕ και τη δημοσιογράφο κ.Μπήλιω Τσουκαλά.
Την παρουσίαση τίμησαν ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας κ.Πανορμίτης Κονταράτος και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αστυπάλαιας κ.Μαριάκη Ιωάννα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τοπικοί παραγωγοί με τοπικά προϊόντα.
Την παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού Αστυπάλαιας επιμελήθηκε η κ.Κονδυλία Περράκη-Μαριάκη.

Την παράσταση από τον μπουφέ έκλεψαν τα κιτρινοκούλουρα, οι λαμπρόπιτες με το σαφράν και τη χλωρή (ντόπιο τυρί), τα πουγκιά με κοπανιστή και χλωρή, η πίτα με γέμιση χοιρινό, τυρί και πιπεριά, η αστυπαλίτικη μπουγάτσα, τα αραντιστά (φακές με ζυμάρι) και οι αστυπαλίτικες μακαρούνες με τηγανιά κρεμμυδιού και ανθότυρου.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Λήμνου

Tο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) και η Ένωση Ξενοδόχων Λήμνου σε συνεργασία με τους Εμπορικούς Συλλόγους Μύρινας και Μούδρου παρουσίασαν το «Ελληνικό Πρωινό της Λήμνου» την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015 στην Αίθουσα “ELIA” του ξενοδοχείου Varos Village, αποτελώντας το 26ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού σε όλη την Ελλάδα.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο κ.Γιώργος Πίττας, Επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας και μέλος ΔΣ ΞΕΕ. και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου, κ.Μαντζάρης Στέλλιος.
Την παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού Λήμνου επιμελήθηκε ο σεφ του ξενοδοχείου Varos Village με τη βοήθεια της κ.Μαντζάρη.Στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετά τοπικοί παραγωγοί και ξενοδοχεία του νησιού με τοπικά προϊόντα.

Την παράσταση από τον μπουφέ του Πρωινού της Λήμνου έκλεψαν τα βενιζελικά, οι σαμσάδες, τα τυροπιτούδια, τα φλωμάρια με πετιμέζι, τα παξιμάδια (κρίθινα και σταρένια) και φυσικά τα Λημνιά τυριά.

Παροουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Σκύρου

Tο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) σε συνεργασία με το Δήμο Σκύρου και τον Τουριστικό Σύλλογο «Δίκτυο Ποιότητας Σκύρου» παρουσίασαν το «Ελληνικό Πρωινό της Σκύρου» το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σκύρου, αποτελώντας το 25ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού σε όλη την Ελλάδα.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο κ.Γιώργος Πίττας, Επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας και μέλος ΔΣ ΞΕΕ. Toν Τουριστικό Σύλλογο «Δίκτυο Ποιότητας Σκύρου» εκπροσώπησε η κ.Κουτσουπή Άννα, ενώ συμμετείχαν και ο Δήμαρχος Σκύρου κ.Μίλτος Χατζηγιαννάκης και ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης κ.Νίκος Μαυρίκος. Η παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού Σκύρου έγινε στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Γαστρονομίας» του νησιού, τη διοργάνωση του οποίου είχε ο Σεφ κ.Βασίλης Καλλίδης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ξενοδοχεία του νησιού με πολλά τοπικά προϊόντα, όπως το «Νεφέλη» με τα τραχανοτεροπτάρια με μέλι, τα λαδοπιτάκια με τυρί φέτα, μυζήθρα Σκυριανή φρέσκια, το χαλβά το σιμιγδαλένιο, τις τροχάδες (με σπανάκι), το χειροποίητο γλυκό κουταλιού κυδώνι κοφτό και τη στραπατσάδα με αυγά από την φάρμα του ξενοδοχείου μέσα σε σκαλισμένη κόκκινη κολοκύθα και σύκα ξερά. Το «Άμμος» με τη μαραθόπιτα, το «Αχίλλειον» με τις τηγανίτες με το Σκυριανό θυμαρίσιο μέλι, το «Διώνη» με την κολοκυθόπιτα, το «Βίνα» με το ρυζόγαλο και τα μηλοπιτάκια, το «Μαριάννας studios» με μέλι θυμαρίσιο παραγωγής τους και παστελάκια παραγωγής τους, τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα «Γ.& Δ Μαυρίκου ΟΕ» με το Σκυριανό τυρί κασέρι και το «Υδρούσα» με τους λουκουμάδες (φουσκάτσα). Παρευρέθηκαν ακόμα το «Σκύρος Παλλάς», το «King Lykomides», το «Νεμιρέ», το «Lino Villas» και το «Gyrismata Villas».

Την παρουσία τους δήλωσαν και οι εξής δημοσιογράφοι γαστρονομίας: Pόκoυ Λίνα, Μπούτος Δημήτρης, Σκουλούδη Αματα, Λιάργκοβα Νάντια, Δαρειώτη Νάνα, Ανδρουλιδάκης Ανδρέας, Τσιχλάκη Θάλεια, Σταματιάδου Άντζελα, Αντωνίου Τάσος, Φραγκάκης Κίμων, Γεωργελέ Νενέλα, Σταμούλου Ιωάννα, Μυταρέα Νίκη, Δημαράς Βασίλης, Ψυχούλη Ελένη, Αγριγιάννης Κωσταντίνος, Πολίτη Χριστίνα, Μαρινάκη Κατερίνα, Τσούνης Βασιλης, Καλογεροπούλου Αγγελική, Ρουσουνέλος Δημήτρης και Ψημένος Φιλάρετος

Την παράσταση από τον μπουφέ του Πρωινού της Σκύρου έκλεψαν η φωλιά με τη μαρμελάδα σύκο, το τεροπιτάρι με κόκκινη κολοκύθα, η τραχανόπιτα, τα τραχανοτεροπτάρια με μέλι, οι μαραθόπιτες, οι κολοκυθόπιτες, οι μηλόπιτες, τα λαδοπιτάκια με φέτα και μυζήθρα, οι τροχάδες, οι τηγανίτες και τα φουσκάτσα με το μέλι.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Φολεγάνδρου

Tο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) και η Ένωση Ξενοδόχων Φολεγάνδρου σε συνεργασία με το Δήμο Φολεγάνδρου και την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» της Φολεγάνδρου παρουσίασαν το «Ελληνικό Πρωινό της Φολεγάνδρου» το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στη Χώρα Φολεγάνδρου, αποτελώντας το 24ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού σε όλη την Ελλάδα.

Την εκδήλωση παρουσίασαν ο κ.Γιώργος Πίττας, υπεύθυνος για το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό», συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας και μέλος ΔΣ ΞΕΕ, ο κ.Δημήτρης Ρουσουνέλος, συντάκτης του περιοδικού «Γαστρονόμος της Καθημερινής», συγγραφέας και ιδρυτής της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου και η κ.Κατερίνα Μαρινάκη, υποψήφια για Master Λαογραφίας στο ΕΚΠΑ και εκδότρια-δημοσιογράφος των εκδόσεων «Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο», η οποία είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης.
Στο πολυπληθές ακροατήριο απηύθυναν χαιρετισμό η αντιδήμαρχος Φολεγάνδρου κ.Ευθαλία Παπαδοπούλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Φολεγάνδρου κ.Γιώργος Αντ. Άγας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού-Πολιτισμού του Δήμου κ.Ειρήνη Δεκαβάλλα, η Γυμνασιάρχης Φολεγάνδρου και Δημοτική Σύμβουλος κ.Πόπη Λιζάρδου, ενώ παρευρέθηκαν επίσης ο Αιδεσιμότατος π. Παναγιώτης Μαρινάκης, η Δημοτική Σύμβουλος κ.Ευδοξία Καρυστιναίου και ο Πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φολεγάνδρου κ.Αντώνιος Γ. Άγας.
Παρευρέθηκαν ακόμη δημοσιογράφοι, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στο νησί (με χορηγίες πολλών επιχειρηματιών του τουρισμού), προκειμένου να συμβάλλουν στην προβολή του και στην ανάδειξη των φυσικών καλλονών του και των γαστρονομικών θησαυρών του. Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι στην ταβέρνα Αγκάλη, υπό τους ήχους βιολιού και λαούτου, που έπαιξαν αντίστοιχα ο Χρήστος Ψαρομήλιγκος και ο Θανάσης Άγας

Την παράσταση από τον μπουφέ του Πρωινού της Φολεγάνδρου έκλεψαν η σουρωτένια, η κολοκυθένια, η καρπουζένια, η χορτένια, οι κουλούρες και τα ντόπια τυριά, οι μονογύριστοι και τα ξεροτήγανα, τα σύγληνα και τα ματσάτα, οι μακαρόνες και οι λουκουμάδες, τα ταραχτά και η ρεβυθάδα, ο χαλβάς του τηγανιού, τα μπουρεκάκια, το γλυκό τριαντάφυλλο και ένα σωρό άλλα. Όλα φτιαγμένα με μεράκι από τα χέρια νοικοκυρών της Χώρας και της Απάνω Μεριάς, αλλά και από επαγγελματίες του νησιού.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Πάτμου

Tο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) και η Ένωση Ξενοδόχων Πάτμου σε συνεργασία με τα μέλη της Eπιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Πάτμου παρουσίασαν το «Ελληνικό Πρωινό της Πάτμου» την Κυριακή 24 Μαΐου 2015 στο ξενοδοχείο «Patmos Aktis» στον Γροίκο, αποτελώντας το 23ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού σε όλη την Ελλάδα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος κ.Γρηγόρης Στόικος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.Νομική Μαύρου, κ.Μιχάλης Κωνσταντάς, η Ένωση Ξενοδόχων Πάτμου με την Πρόεδρο της κ.Άννα Ρωμαίου, τον Γραμματέα κ.Ιάκωβο Κουτλάκη και την Αντιπρόεδρο κ.Μαρουσώ Παραδείση, καθώς και η Πρόεδρος των Ενοικιαζομένων Δωματίων κ.Γιακουμίνα Πέντε – Ματθαίου,Παρευρέθηκαν ακόμη μέλη της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Πάτμου, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες εστιατορίων, προμηθευτές – παραγωγοί και σεφ του νησιού.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά του Σεφ του ξενοδοχείου «Patmos Aktis», κ. Δημήτρη Παμπόρη και της κ.Μαρουσούς Παραδείση από το ξενοδοχείο «Γροίκος». Τα προϊόντα που συνέθεσαν το Ελληνικό Πρωινό της Πάτμου ήταν από: τα ξενοδοχεία «Patmos Aktis», «Γροίκος» και «Αστέρι», το Ζαχαροπλαστείο «Χριστόδουλος», τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό «Ηλιοτάτη», τα Εστιατόρια «Κτήμα Πέτρα», «Μπενέτος», «Λάμπη», «Φλοίσβος», «Μπαλκόνι» και το Ουζερί «Χιλιομόδι», τα Οπωροκηπευτικά του κ. Κωνσταντά, το Μέλι του κ.Βάρνα και τα γλυκά της κ.Αρχοντικά.
Την παράσταση από τον μπουφέ του Πατινιώτικου Πρωινού έκλεψαν οι τυρόπιτες Πάτμου με το τυρί το ντόπιο, η σκινόπιτα (πίτα με σκινόκαρπο), το δασόαλο (χυλός από μυρωδάτο ψωμί και αμύγδαλα), τα πουγκιά (ζύμη δίπλας ή τάρτας και γέμιση με αμύγδαλο, καρύδι, μέλι και ανθόνερο), οι φούντες οι γεμιστές (κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι), το τσίπουρο από φραγκόσυκα, το γλυκό σβίγγοι, το λικέρ από κούμαρα, τα ρεβύθια με δενδρολίβανο, και τα απιδάκια (γλυκό αχλαδάκι).

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Τήνου

Tο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) και ο Σύλλογος Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Τήνου παρουσίασαν το «Ελληνικό Πρωινό της Τήνου» την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 στο ξενοδοχείο «Κάβος» στον Άγιο Σώστη Τήνου, αποτελώντας το 22ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού σε όλη την Ελλάδα.

Το «Ελληνικό Πρωινό της Τήνου» παρουσίασε ο Επικεφαλής του Προγράμματος κ.Γιώργος Πίττας. Το τηνιακό πρωινό βασίζεται σε “υλικά μνήμης” για να γεννήσει δεδομένα” ανάμνησης”. Τα υλικά υπάρχουν. Σπαρμένα μέσα στους 12 μήνες του έτους. Στις γιορτές, στους γάμους, στα πανηγύρια, στις νηστείες και στην Αγία Καθημερινότητα.Με αυτές τις συντεταγμένες, η αγκινάρα, το τυρί, το μέλι, τα ξερά σύκα, το πετιμέζι, η ζαφορά, το λεμόνι, η λούζα, ο μαϊντανός, τα ρεβίθια, τα φασόλια παίρνουν το λόγο και δίνουν σάρκα και οστά στο πρωινό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η πλειοψηφία των ξενοδόχων του νησιού, αρκετοί επιχειρηματίες της εστίασης και της αναψυχής, ο Δήμαρχος, η Αντιδήμαρχος τουρισμού και τα μέλη της τουριστικής επιτροπής του Δήμου.
Παρευρέθηκαν ακόμα καταξιωμένοι επαγγελματίες από χώρο της εστίασης, όπως ο κ.Δημήτρης Ρουσουνέλος, ο κ.Γιώργος Χατζηγιαννάκης, η κ.Νικολέττα Φωσκόλου, ο κ.Αλέξανδρος Κουρής και οι δημοσιογράφοι κ.Ντένη Καλλιβωκά, κ.Θάλεια Τσιχλάκη, κ.Κική Τριανταφύλλη και κ.Νικολέττα Μακρυωνίτου.

Την παράσταση από τον μπουφέ του Τηνιακού Πρωινού έκλεψαν τα αμέλωτα φοινίκια, γιαούρτι με “δημητριακά”, τα “σπερνά” εμπλουτισμένα με βρώμη, σισάμι, ξηρούς καρπούς, κανέλα και σταφίδες, η κοπανιστή πάνω σε ψημένο ψωμί μέσα σε σουπίτσα καφέ- πετιμέζι, ελαιόλαδο, σισάμι και φιστίκι Αιγίνης, το τυράκι πέτρωμα με κουλούρι, ανεβατό και μέλι, η λούζα με το κυδωνόπαστο και τη ρόκα, η τυρόπιτα η τηνιακά (τσιμπητή ή σκεπαστή) αλμυρή με πέτρωμα, ανθότυρο και αυγά, το πρωτοφούρνι ή η φουσκωτή με γέμιση τυριού (αλμυρή και γλυκιά), τα ψαράκια (παραδοσιακό γλυκό με φύλλο και γέμιση με καρύδια και μυρωδικά) και η κρύα σούπα με γάλα και Μάς αρωματισμένη με μαστίχα και σερβιρισμένη με καβουρντισμένο αμύγδαλο.

2η FoodExpo (2015)

Το Ελληνικό Πρωινό συμμετείχε στη δεύτερη FoodExpo 14-16 Μαρτίουστο Metropolitan Expo σε μια προσπάθεια να συναντήσει όσο πιοπολλούς παραγωγούς της χώρας γίνοταν, ούτως ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του προγράμματος Γιώργος Πίττας στο πλαίσιο της εκδήλωσης “ΠΟΠ, ΠΓΕ & Βιολογικά προιόντα: Η αριστοκρατία των τροφίμων” παρουσίασε το βιβλίο του “Οι θησαυροί της Ελληνικής Γαστρονομίας” κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο “Ελληνικό Πρωινό”, στη σημασία του και στην απήχηση που έχει σε ξενοδόχους και παραγωγούς.

Ελληνικό Πρωινό σε 410 ξενοδοχεία – Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Στα 410 έφτασαν τα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Ελληνικό Πρωινό” που τρέχει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Τα ξενοδοχεία αυτά έχουν εντάξει την τοπική κουζίνα και σύμφωνα με το ΞΕΕ, με τον τρόπο αυτό επενδύουν τα ξενοδοχεία στην αναβάθμιση των υπηρεσιών τους και δημιουργούν οικονομικά οφελή στις τοπικές κοινωνίες.

Το «Ελληνικό Πρωινό» στην εκδήλωση του ΣΕΤΕ και Marketing Greece στη 10η HORECA

Η ανάδειξη της «αυθεντικής» ελληνικής γαστρονομίας ως προορισμός ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΕΤΕ και η Marketing Greece στη 10η HORECA την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής ταυτότητας ως σημαντικό στοιχείο του μάρκετινγκ προορισμών. Συμμετείχαν με ομιλίες και παρουσιάσεις διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της γαστρονομίας.Το Ελληνικό Πρωινό, στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, παρουσίασε επτά τοπικά πρωινά από τις περιοχές που φιλοξενούνταν φέτος στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κατά τη διάρκεια της 10ης HORECA. Έτσι, η Ήπειρος, η Ημαθία, η Σίφνος, η Λευκάδα, η Ζάκυνθος, η Λακωνία και η Φωκίδα είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν πλατώ με χαρακτηριστικά τοπικά εδέσματα και προϊόντα, τα οποία έλαβαν θερμότατες κριτικές από το κοινό. Τις εντυπώσεις έκλεψαν τα τυροκομικά και το μαντολάτο από τη Ζάκυνθο, η ρυζόπιτα και τα λαδοκούλουρα από τη Λευκάδα, το αμυγδαλάκι και τα σιροπιαστά από τη Φωκίδα, η μπρούστουλα και η προπύρα από τη Λακωνία, οι πίτες και τα καπνιστά χέλια από την Ήπειρο, τα αλλαντικά και οι μαρμελάδες από την Ημαθία, οι ρεβιθοκεφτέδες και η καππαροσαλάτα από τη Σίφνο.