Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Καλυμνιακή Ένωση Ξενοδόχων, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων (Ξενίας), το Δίκτυο AlterNet Καλύμνου και οι Αγροτικοί Φορείς του Νησιού παρουσίασαν την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 στη Συνεδριακή Αίθουσα του Αγίου Σάββα το «Ελληνικό Πρωινό της Καλύμνου», το οποίο αποτελεί...

Το παστέλι είναι γλύκισμα από μέλι με σουσάμι ή ξηρούς καρπούς. Οι ρίζες του ξεκινούν από την Ιλιάδα του Ομήρου ενώ ο Ηρόδοτος είναι ο πρώτος ιστορικός ο οποίος το αναφέρει. Η μεγάλη διατροφική αξία του παστελιού οφείλεται στα δύο βασικά συστατικά του, το μέλι...

Ο παστουρμάς, τυπικό αλλαντικό της ανατολίτικης κουζίνας, παρασκευάζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας που είναι κοντά στην Τουρκία (Θράκη, νησιά Β.Α. Αιγαίου, Δωδεκάνησα). Παρασκευάζεται από μοσχαρίσιο παστό κρέας (στα Δωδεκάνησα από κατσικίσιο, παλιότερα από κρέας καμήλας) καλυμμένο από ένα στρώμα μπαχαρικών - κύμινο, πάπρικα, μπαχάρι....

Το σταφιδόψωμο είναι ψωμί ημίγλυκο, ζυμωμένο με σταφίδες σχήματος στρογγυλού ή οβάλ και χρώματος κίτρινου καφέ. Παρασκευάζεται με αλεύρι, μαγιά, αλάτι, ζάχαρη και σταφίδες. Τα υλικά ζυμώνονται και η ζύμη, αφού φορμαριστεί, ψήνεται σε "μέτριο" φούρνο, σε "μικρότερους" βαθμούς από αυτούς που ψήνεται το ψωμί....

Η φέτα είναι το χαρακτηριστικό ελληνικό λευκό τυρί άλμης, μαλακό έως ημίσκληρο, συμπαγές ή με μικρές τρύπες, χωρίς επιδερμίδα. Η γεύση της διαφοροποιείται ανά περιοχή παραγωγής, από ήπια – υπόγλυκη έως όξινη και πλούσια – μεστή και τα αρώματά της από αρώματα βοτάνων και ξύλου...

Τα Αμυγδαλωτά είναι άσπρα και μυρωδάτα γλυκά από αμύγδαλα και ζάχαρη. Τα αμυγδαλωτά συνηθίζονται σε όλη την Ελλάδα αλλά ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, κι αυτό γιατί η αμυγδαλιά είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά δέντρα στην ξηρασία και μπορείς να την βρεις και στον...

Η ξινομυζήθρα συναντάται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φρέσκο τυρί με αλοιφώδη υφή σε κόκκους, λευκό χωρίς σχήμα και περίβλημα. Γίνεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, αλλά και από αγελαδινό. Η ποικιλία της Νάξου είναι εξαιρετική, πλούσια και κρεμώδης σαν σαντιγύ, αλλά...

Το κασέρι είναι ημίσκληρο έως σκληρό τυρί, λευκοκίτρινο, με συμπαγή μάζα συνήθως χωρίς οπές. Έχει απαλή, γλυκιά γεύση και ευχάριστο άρωμα. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια ή παραλληλεπίπεδα με επιδερμίδα ημίσκληρη, συνεκτική, η οποία καλύπτεται συνήθως με παραφίνη ή άλλες κατάλληλες για τρόφιμα ύλες. Έχει χαρακτηρισθεί...

Το κουλούρι είναι ψωμί κυκλικού σχήματος, πασπαλισμένο με σουσάμι, ένα είδος κριθαροκουλούρας (κόλλιξ στα αρχαία ελληνικά). Το κουλούρι είναι γνωστό τουλάχιστον από τους βυζαντινούς χρόνους ως "κόλλιξ" και "κολλίκιον" με το ίδιο σχήμα. "Κόλλιξ δε έστιν είδος άρτου περιφερούς (=κυκλικού) εξ ου τα παρ' ημίν...

Τα λουκάνικα είναι τα πιο γνωστά αλλαντικά που συνεχίζουν να παρασκευάζονται μέχρι και σήμερα, όχι μόνο στα σπίτια αλλά και σε μεγάλες μονάδες παραγωγής αλλαντικών, σε όλη την Ελλάδα με παραλλαγές στη γέμιση ή στον συνδυασμό των μπαχαρικών και των αρωματικών. Τα λουκάνικα διαφέρουν από...

Beta version