Γαστρονομία

Όλα   Συνταγές   Προϊόντα  
Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γαλατόπιτα από την Κυλλήνη

2 κιλά γάλα
4 αυγά
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Λίγη βανίλια
Ξύσμα λεμονιού
Λίγο βούτυρο

Γαλατόπιτα από την Κυλλήνη

Βάζετε το γάλα σε μια κατσαρόλα για να πάρει βράση και κατόπιν τοποθετείτε σε μια λεκάνη τα αυγά, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύοντάς τα με ένα σύρμα. Μόλις πάρει βράση το γάλα, ρίχνετε μέσα το μείγμα, ανακατεύετε μέχρι να βράσει καλά και ρίχνετε το βούτυρο.

Γαλατόπιτα από την Κυλλήνη

Τοποθετείτε το μείγμα σε ταψί της αρέσκειας σας, πασπαλίζετε με ζάχαρη (μαύρη ή κρυσταλλική) και το ψήνετε στους 170C για 40 λεπτά.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γαλατόπιτα Μανιάτικη

3 ποτήρια γάλα
2 ποτήρια ζάχαρη
Μισό ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
3 αυγά
Άρωμα της αρεσκείας σας (π.χ. βανίλια ή πορτοκάλι)
Λίγο φρέσκο βούτυρο

Γαλατόπιτα Μανιάτικη

Αρχικά ανακατεύετε το γάλα, τα αυγά και το σιμιγδάλι. Έπειτα, τα βάζετε στη φωτιά και τα ανακατεύετε συνεχώς ώσπου να δημιουργηθεί κρέμα. Στη συνέχεια, ρίχνετε το άρωμα, σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο. Κατόπιν, αλείφετε ένα ταψί με μαργαρίνη και ρίχνετε την κρέμα.

Γαλατόπιτα Μανιάτικη

Ψήνετε τη γαλατόπιτα σε μέτριο φούρνο για περίπου 25 με 30 λεπτά. Αφού κρυώσει, την κόβετε και ρίχνετε σκόνη κανέλας.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γαλατόπιτα Μεσσηνίας

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
1 λίτρο γάλα πλήρες
2 φλ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
3 αυγά
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
Λάδι για το άλειμμα των φύλλων
Τριμμένη κανέλα για το πασπάλισμα

Γαλατόπιτα Μεσσηνίας

Ρίχνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και ζεσταίνετε τα υλικά ανακατεύοντας τα συνέχεια για να μην κολλήσει το γάλα.

Μόλις ζεσταθεί ελαφρά και αρχίζει να αχνίζει, προσθέτετε το κοσκινισμένο σιμιγδάλι σιγά σιγά, για να μη σβολιάσει και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να πήξει το μείγμα.

Κατόπιν, το αποσύρετε από τη φωτιά, χτυπάτε τα αυγά σαν σε ομελέτα και τα ρίχνετε μέσα σταδιακά ώστε να ενσωματωθούν με το μείγμα. Έπειτα, προσθέτετε τις δύο κουταλιές φρέσκου βουτύρου, ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει μέχρι να φτάσει σε χλιαρή θερμοκρασία.

Μόλις συμβεί αυτό, παίρνετε ένα μεσαίο στρογγυλό ταψί του φούρνου, στο οποίο βάζετε 4 ή 5 φύλλα κρούστας, αφού έχετε λαδώσει το ταψί και τα φύλλα ένα ένα. Φροντίζεται να τα βάλετε με τέτοιο τρόπο, ώστε οι άκρες τους να περισσέψουν έξω από το ταψί περιμετρικά. Κατόπιν, παίρνετε τις άκρες και τις γυρίζετε προς τα μέσα για να καλύψουν τα τοιχώματα του ταψιού. Αδειάζετε την κρέμα μέσα, την ισιώνετε με ένα μαχαίρι και πασπαλίζετε με μπόλικη τριμμένη κανέλα.

Γαλατόπιτα Μεσσηνίας

Ψήνετε τη γαλατόπιτα στους 180C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα στην επιφάνεια και να ψηθεί καλά το φύλλο.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γιαουρτοτυρόπιτα ή Τεμπελοτυρόπιτα

2 κεσεδάκια γιαούρτι
Μισό κ.γ. σόδα
2 ή 3 κεσεδάκια φέτα
1 κεσεδάκι ανθότυρο
Περίπου 1 κεσεδάκι φρέσκο γάλα
2 κεσεδάκια καλαμποκάλευρο (εναλλακτικά σταρένιο ή ό,τι έχετε)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 αυγά
2 κουταλιές μαργαρίνη
Φρέσκα ή ξερά μυρωδικά, όπως ρίγανη, μαϊντανός και θυμάρι (προαιρετικά)

Γιαουρτοτυρόπιτα ή Τεμπελοτυρόπιτα

Ρίχνετε σε ένα μπολ τα γιαουρτάκια και τη σόδα, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε 2 με 3 λεπτά μέχρι να αρχίσει το γιαούρτι να φουσκώνει και να κάνει φουσκάλες. Κατόπιν, βάζετε τα τυριά, το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι, τα αυγά, το αλεύρι και – προαιρετικά- τα μυρωδικά, ανακατεύοντας πολύ καλά. Λαδώνετεε ένα μέτριο ταψί, βάζετεε μέσα το μείγμα και προσθέτετε από πάνω μαργαρίνη σε κομματάκια.

Γιαουρτοτυρόπιτα ή Τεμπελοτυρόπιτα

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 170C για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γλυκός Τραχανάς με Θρυμματισμένη Φέτα

? του φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
6-8 φλ. νερό ή ζωμός κότας
250 γρ. γλυκός τραχανάς
1 φλ. θρυμματισμένη φέτα

Γλυκός Τραχανάς με Θρυμματισμένη Φέτα

Ζεσταίνετε το ? του λαδιού σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Έπειτα, ρίχνετε το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, καθώς και τα 6 με 8 φλιτζάνια νερό ή τον ζωμό κότας. Όταν αρχίσει ο βρασμός προσθέτετε τον τραχανά.

Γλυκός Τραχανάς με Θρυμματισμένη Φέτα

Τα αφήνετε να βράσουν, ώσπου να μαλακώσουν. Αν η σούπα είναι πηχτή, προσθέτετε λίγο νερό ή ζωμό κότας. Στο τέλος ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Η σούπα σερβίρεται ζεστή και πασπαλισμένη με την τριμμένη φέτα.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Δίπλες Καλαμάτας

Για τη ζύμη

5 αυγά
5 κ.γ. λάδι
1 κ. σ. ζάχαρη άχνη
1 φλ. του καφέ ουίσκι ή ούζο
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 άρωμα βανίλια

Για το σιρόπι

2 κούπες μέλι
2 κούπες νερό
1 φλούδα λεμόνι

Δίπλες Καλαμάτας

Ανακατεύετε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ξεκινάτε το ζύμωμα. Μετά παίρνετε μπαλάκια ζύμης και τα πιέζετε με την παλάμη σας, δίνοντάς τους πλακουτσωτό σχήμα και τα περνάτε από την ειδική μηχανή, από τα πιο χοντρά νούμερα μέχρι το πιο λεπτό.

Δίπλες Καλαμάτας

Κόβετε το φύλλο σε κομμάτια (περίπου 20×15 εκ.) και τα σερβίρετε.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Καγιανάς Μεσσηνίας

10 ώριμες ντομάτες
4 αυγά
200 γρ. παστό χοιρινό (παραδοσιακό καπνιστό Καλαμάτας)
Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγη ζάχαρη
Φρέσκια ρίγανη

Καγιανάς Μεσσηνίας

Τρίβετε τις ντομάτες με τρίφτη και έπειτα τις βάζετε σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι. Προσθέτετε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, φρέσκια ρίγανη και λίγη ζάχαρη και σιγοβράζετε τη σάλτσα. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτετε το παστό, αφού πρώτα το κόψετε σε μεγάλα κομμάτια. Όταν η σάλτσα αρχίζει να πήζει, προσθέτετε και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύετε ελαφρά.

Καγιανάς Μεσσηνίας

Όταν ψηθεί το αυγό, το κατεβάζετε από τη φωτιά και σερβίρετε.