Μοιραστείτε τη γαστρονομική κληρονομιά
της ελληνικής γης
μέσα από προϊόντα και συνταγές.

Σύγκλινο Μάνης (Πελοπόννησος)

Πελοπόννησος

Σύγκλινο Μάνης (Πελοπόννησος)

Το σύγκλινο Μάνης είναι χοιρινό κρέας που παστώνεται και καπνίζεται με ξύλα και αρωματικά φυτά. Στη συνέχεια παίρνει βράση στα χαρανιά (καζάνια) με κρασί, πορτοκάλια και μπαχαρικά. Συντηρείται όλο το χρόνο μέσα σε λαήνια (μεγάλες πήλινες στάμνες) μέσα σε ελαιόλαδο. Με μόνο μέσο διατήρησης το παρθένο ελαιόλαδο ή την γλίνα (το λίπος του χοίρου), το σύγκλινο είναι μια εξαιρετική τροφή απίθανης γεύσης. Σκέτο, κρύο ή ζεσταμένο, σαν μεζές για κρασί ή ούζο, σε ομελέτες, όσπρια, σάλτσες ζυμαρικών, τραχανά ή χυλοπίτες. Ο χειμώνας στην Μάνη τα παλιά χρόνια ήταν πεντανόστιμος!

Κορινθιακή Σταφίδα – ΠΟΠ

Πελοπόννησος

Κορινθιακή Σταφίδα – ΠΟΠ

Τον Αύγουστο του 1925 ιδρύεται ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός (Α.Σ.Ο.) για την προστασία της καλλιέργειας και εμπορίας της Κορινθιακής Σταφίδας και παίζει κυρίαρχο ρόλο στη σταφίδα. Οι κύριες κατηγορίες της, οι οποίες διακρίνονται ανάλογα με την ποιότητά τους, είναι, κατά σειρά προτεραιότητας η “Vostizza”, η “Gulf” και η “Provincial”. Η ποιότητα “Βοστίτσα” έχει καταχωρηθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1993 και θεωρείται ως η ανώτερη ποιότητα Κορινθιακής σταφίδας και ξεχωρίζει για το υπέροχο άρωμα και την μοναδική γεύση της.

Greek and Yummy

History
Η Greek and Yummy διαθέτει στην αγορά μια μεγάλη ποικιλία από προϊόντα διατροφής, όπως βιολογικό ελαιόλαδο, ελιές, φάβα Π.Ο.Π. Σαντορίνης, όσπρια, βιολογική κορινθιακή σταφίδα στην σκιά, μέλι, αμπελόφυλλα και προϊόντα άλμης, ντάκος φωλιές, κριτσίνια, προϊόντα τρούφας, chutneys και μαρμελάδες και παραδοσιακά ζυμαρικά.
Products

Η Greek and Yummy διαθέτει στην αγορά μια μεγάλη ποικιλία από προϊόντα διατροφής, όπως βιολογικό ελαιόλαδο, ελιές, φάβα Π.Ο.Π. Σαντορίνης, όσπρια, βιολογική κορινθιακή σταφίδα στην σκιά, μέλι, αμπελόφυλλα και προϊόντα άλμης, ντάκος φωλιές, κριτσίνια, προϊόντα τρούφας, chutneys και μαρμελάδες και παραδοσιακά ζυμαρικά.

Facilities

Η εταιρεία διαθέτει ευρύ δίκτυο διανομής, που καλύπτει την Αθήνα, τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και κάποιες πόλεις του εξωτερικού, όπως Αγγλία και Κύπρο.

Awards

Όλα τα προϊόντα διαθέτουν πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων από τους αρμόδιους οργανισμούς (ΔΗΩ, ΒΙΟ ΕΛΛΑΣ και TUV AUSTRIA). Η ποιότητά τους έχει διακριθεί στο διεθνή διαγωνισμό Great Taste Awards µε χρυσό αστέρι το 2013 και το 2014 για τη βιολογική σταφίδα Golden Black.

Other Products

Η εταιρεία έχει επεκτείνει τον κατάλογό της με προϊόντα gourmet, όπως λικέρ μαστίχας, αυγοτάραχο, μαρμελάδες αγαύης και μέλι Σερρών, βότανα, super foods, προϊόντα τρούφας και πολλές ακόμη λιχουδιές της ελληνικής γης.

Greek Food Origins

History
Η εταιρεία παράγει συνολικά 52 προϊόντα, μεταξύ των οποίων βότανα και μέλι, τόνο Αλοννήσου και σαλιγκάρια Κρήτης, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ελαιόλαδα με γεύσεις από τη Μεσσηνία, πικάντικα αλείμματα από την Πελοπόννησο και λιαστές τομάτες από τη Δράμα.
Products

Η εταιρεία παράγει συνολικά 52 προϊόντα, μεταξύ των οποίων βότανα και μέλι, τόνο Αλοννήσου και σαλιγκάρια Κρήτης, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ελαιόλαδα με γεύσεις από τη Μεσσηνία, πικάντικα αλείμματα από την Πελοπόννησο και λιαστές τομάτες από τη Δράμα.

Facilities

Η εταιρεία διαθέτει τα προϊόντα της στο κατάστημα της οδού Βασιλέως Γεωργίου Β’ στο Παγκράτι, καθώς και μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος σε συνεργασία με την μεταφορική εταιρία DHL. Η δραστηριοποίηση της Greek Food Origins στο εξωτερικό έχει ξεκινήσει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αμερική.

Awards

Η Greek Food Origins επιλέγει προσεκτικά τους προμηθευτές της και φροντίζει όλοι να έχουν πιστοποίηση ISO 22000:2005. Για τα προϊόντα της έχουν γίνει αφιερώματα στο περιοδικό Κουζίνα του σεφ Άκη Πετρετζίκη και στο Cook Book της εφημερίδας Έθνος.

Other Products

Στην ευρεία γκάμα προϊόντων της εταιρείας συγκαταλέγονται, επίσης: μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και κουλουράκια, μουστοκούλουρα από την Πελοπόννησο, τρούφες και προϊόντα τρούφας από την Κόρινθο.

Primaroli AE – Σταφίδα

History
Η Primaroli Α.Ε. παράγει κορινθιακή μαύρη σταφίδα, η οποία επεξεργάζεται μόνο ύστερα από την παραγγελία του πελάτη.
Products

Η Primaroli Α.Ε. παράγει κορινθιακή μαύρη σταφίδα, η οποία επεξεργάζεται μόνο ύστερα από την παραγγελία του πελάτη.

Facilities

Το εργοστάσιο της εταιρείας βρίσκεται στην περιοχή Καίσαρι Κορίνθιας, περίπου 20 χλμ. από το Κιάτο Κορινθίας και 100 χλμ. από Αθήνα, σε υψόμετρο 800 μ. περίπου. Εκτός της Ελλάδας, η εταιρεία διαθέτει τα προϊόντα της σε Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Τουρκία κ.α..

Awards

Με γνώμονα τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων της, η εταιρεία έχει πιστοποιηθει με ISO 9001:2008, ISO 22000:2005, BRC ,HACCP και KOSHER.

Other Products

Εκτός της κορινθιακής μαύρης σταφίδας, η εταιρεία παράγει και σουλτανίνα σταφίδα, γνωστή ως «ξανθιά».

ΕΑΣ Ζακύνθου

History
Ο ΕΑΣ Ζακύνθου παράγει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδου «Ζάκυνθος» (Π.Γ.Ε.) καθώς και το Βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Ζάκυνθος» (Π.Γ.Ε.), το οποίο παράγεται ελαιόδεντρα μεγάλης ηλικίας, ποικιλίας κορωνέικης.
Products

Ο ΕΑΣ Ζακύνθου παράγει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδου «Ζάκυνθος» (Π.Γ.Ε.) καθώς και το Βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Ζάκυνθος» (Π.Γ.Ε.), το οποίο παράγεται ελαιόδεντρα μεγάλης ηλικίας, ποικιλίας κορωνέικης.

Facilities

Τα προϊόντα διατίθενται σε διάφορα σημεία πώλησης σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Βοιωτία, Βόλο, Έδεσσα, Κατερίνη, Κεφαλονιά, Κοζάνη, Λευκάδα, Λήμνο, Ξάνθη, Πάρο, Πάτρα και Σύμη. Εξαγωγές πραγματοποιούνται σε Ταϊλάνδη, Αγγλία, Ελβετία, Αμερική, Ελβετία, Αμερική, Γερμανία, Νορβηγία, Γαλλία, Βέλγιο, Κίνα και Ολλανδία.

Awards

Πιστοποίηση διατίθεται για τη σταφίδα Ζακύνθου Π.Ο.Π., το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Ζάκυνθος» Π.Γ.Ε. και το βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Ζάκυνθος» Π.Γ.Ε.. Ο ΕΑΣ έχει διακριθεί, επίσης, με το Βραβείο BIOL σε διαγωνισμό ελαιόλαδου στην Ιταλία.

Other Products

Ο ΕΑΣ Ζακύνθου παράγει, επίσης, σταφίδα, η οποία έχει χαρακτηριστεί Π.Ο.Π. και κυκλοφορεί και με σοκολάτα, και οίνο από άσπρες ποικιλίες σταφυλιών.

Πυλιακή Γη

History
Η εταιρεία παράγει έδεσμα ελιάς γεμισμένης με αμύγδαλο σε σιρόπι ανθόμελου και κρασιού Cabernet, έδεσμα τοματίνι βελανίδι με καρπούς μυρτιάς σε σιρόπι ανθόμελου και κρασιού chardonnay, έδεσμα αποξηραμένου σύκου σε σιρόπι κονιάκ πέντε αστέρων, έδεσμα μαύρης κορινθιακής σταφίδας με σιρόπι Ούζου και πικάντικο άλειμμα ελιάς με ανθόμελο, βαλσάμικο ξύδι, κρασί Cabernet και πιπεράτα μπαχαρικά.
Products

Η εταιρεία παράγει έδεσμα ελιάς γεμισμένης με αμύγδαλο σε σιρόπι ανθόμελου και κρασιού Cabernet, έδεσμα τοματίνι βελανίδι με καρπούς μυρτιάς σε σιρόπι ανθόμελου και κρασιού chardonnay, έδεσμα αποξηραμένου σύκου σε σιρόπι κονιάκ πέντε αστέρων, έδεσμα μαύρης κορινθιακής σταφίδας με σιρόπι Ούζου και πικάντικο άλειμμα ελιάς με ανθόμελο, βαλσάμικο ξύδι, κρασί Cabernet και πιπεράτα μπαχαρικά.

Facilities

Τα προϊόντα της Πυλιακής Γης διανέμονται κυρίως από την ίδια την εταιρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συσκευασίες λιανικής και HORECA. Στο εξωτερικό η εταιρεία δραστηριοποιείται σε Αγγλία, Γερμανία, Ρωσία, Σλοβενία και Ρουμανία.

Awards

Η εταιρεία λειτουργεί κάτω από καθεστώς HACCP. Προϊόντα της έχουν διακριθεί από το Βήμα Gourmet, το Olive-BBC ενώ έχει διακριθεί με το Χάλκινο Βραβείο από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζεύς» στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό ΓΕΥΣΗΣ Ελιάς και Πατέ ελιάς.

Other Products

Η Πυλιακή Γη διαθέτει, επίσης, στην αγορά μαρμελάδα λεμόνι με αγουρέλαιο, πεπόνι με μαστίχα, καρπούζι με κρόκο Κοζάνης και μαρμελάδα Μαύρης κορινθιακής σταφίδας με δάκρυ μαστίχας, κριτσίνι ελιάς με αλεύρι ολικής αλέσεως, αγουρέλαιο, κρασί Chardonnay και ρίγανη και κριτσίνι καρότου με πιπερόριζα, κρόκο Κοζάνης και καλαμποκάλευρο.

Μέλι Ελάτου Βανίλια – Μαινάλου – ΠΟΠ (Πελοπόννησος)

Πελοπόννησος

Μέλι Ελάτου Βανίλια – Μαινάλου – ΠΟΠ (Πελοπόννησος)

Το μέλι Ελάτης Μαινάλου-Βανίλια προέρχεται κυρίως από το έλατο σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, ενώ η υπόλοιπη συμμετοχή είναι από ανθόμελο (όχι ανώτερο του 20%) από άνθη της περιοχής. Οι ποικιλίες ταυτίζονται με τις οργανοληπτικές του ιδιότητες, που εξαρτώνται κάθε φορά από την διατροφή των μελισσών (θυμόμελο, ανθόμελο κλπ). Έχει υγρασία 15% και φαινομενική ζαχάρωση μεγαλύτερη του 10% που οφείλεται στον τρισακχαρίτη μελιζιτάλη. Το μέλι Ελάτου Μαινάλου Βανίλια χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη καλή γεύση και ξεχωριστή εμφάνιση, με ανοιχτό χρώμα και δημιουργεί την αίσθηση ανταυγειών παρουσιάζοντας μια αδιαφάνεια γαλάκτωση – περλέ.

Mythodea Greek Premium Goods

History
Μεταξύ των προϊόντων, δεσπόζει στο καλάθι της το Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) μέλι Eλάτης Bανίλια Μαινάλου. Μία premium ποικιλία μελιού ελάτης και παράγεται αποκλειστικά από τα μαύρα έλατα στην οριοθετημένη περιοχή του όρους Μαινάλου, στην Αρκαδία, και αποτελεί μία από τις πιο σπάνιες κατηγορίες μελιού.
Products

Μεταξύ των προϊόντων, δεσπόζει στο καλάθι της το Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) μέλι Eλάτης Bανίλια Μαινάλου. Μία premium ποικιλία μελιού ελάτης και παράγεται αποκλειστικά από τα μαύρα έλατα στην οριοθετημένη περιοχή του όρους Μαινάλου, στην Αρκαδία, και αποτελεί μία από τις πιο σπάνιες κατηγορίες μελιού.

Facilities

Τα προϊόντα της Mythodea Greek Premium Goods διατίθεται σε επιλεγμένα σημεία πώλησης της ελληνικής και διεθνούς αγοράς.

Awards

Στα πλαίσια της πολιτικής ολικής ποιότητας, όλα τα προϊόντα παράγονται και συσκευάζονται ακολουθώντας τους κανόνες σχεδιασμού που επιβάλλουν τα πρότυπα HACCP και ISO. Η εταιρεία έχει ενταχθεί στο Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης προϊόντων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. της AGROCERT και έχει λάβει πιστοποιητικό για το προϊόν «Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια ΠΟΠ».

Other Products

Η εταιρεία παράγει, επίσης, εξαιρετικό μέλι κωνοφόρων με θυμάρι, το οποίο συνδυάζει το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι με το μοναδικό μέλι δάσους.

Μήλα ντελίσιους πιλαφά Τριπόλεως – ΠΟΠ

Πελοπόννησος

Μήλα ντελίσιους πιλαφά Τριπόλεως – ΠΟΠ

Τα Μήλα ντελίσιους- Πιλαφά είναι γνωστά τόσο για το υπέροχο άρωμά τους όσο και για την ιδιότητα τους να διατηρούν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά και μετά τον Μάρτιο Απρίλιο. Ο φλοιός των μήλων αυτών είναι πρασινοκίτρινος με κόκκινο επίστρωμα στο μέρος που το βλέπει ο ήλιος ενώ η σάρκα τους έχει λευκό χρώμα, με συνεκτική υφή και γλυκιά γεύση. Τα Μήλα ντελίσιους – Πιλαφά προέρχονται από σπορόφυτο της ποικιλίας Delicious και η συγκομιδή τους γίνεται στο τέλος Οκτωβρίου, 15-20 ημέρες μετά τη συγκομιδή των άλλων ποικιλιών. Η καλλιέργεια των μήλων στο νομό Αρκαδίας άρχισε το 1940. Τα Μήλα ντελίσιους- Πιλαφά καταναλώνονται σχεδόν αποκλειστικά ως επιτραπέζιο φρούτο.

Παστό χοιρινό Αρκαδίας

Πελοπόννησος

Παστό χοιρινό Αρκαδίας

Το παστό χοιρινό Αρκαδίας είναι κρέας χοίρου, κόκκινου χρώματος, βρασμένο και τοποθετημένο σε πήλινο δοχείο. Το χοιρινό κρέας, αφού βράσει, τοποθετείται σε λαγήνα (πήλινο δοχείο) και σκεπάζεται με αρκετό στρώμα λίπους. Στη συνέχεια κλείνεται το στόμιο με πανί και τοποθετείται από πάνω μια πέτρα. Σε αυτή τη μορφή διατηρείται ως το καλοκαίρι. Η διατήρηση του χοιρινού κρέατος είναι γνωστή στον ελληνικό χώρο από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες από το Βυζάντιο για τον τρόπο παρασκευής και παστώματος καθώς και για την ποιότητα των παστών χοιρινών. Στην Αρκαδία τα χοιροσφάγια λάμβαναν χώρα τις Απόκριες αντίθετα από όλη την Ελλάδα, που η πραγματοποίησή τους γινόταν τα Χριστούγεννα.

Πορτοκάλια Λακωνίας

Πελοπόννησος

Πορτοκάλια Λακωνίας

Τα πορτοκάλια Λακωνίας ωριμάζουν γρηγορότερα από τις υπόλοιπες ποικιλίες της χώρας και ο χυμός τους είναι ιδιαίτερα γλυκός. Ποικιλίες των πορτοκαλιών είναι οι: Cuttee Valencia, Campell Valencia, Olinda Valencia, Frost Valencia και Ine gim gong. Η φλούδα των Πορτοκαλιών Λακωνίας είναι μέτρια σε πάχος, αρκετά γυαλιστερή και κολλημένη γερά στη σάρκα. Τα πορτοκάλια Λακωνίας έχουν μεγάλη αντοχή στις μεταφορές και πολύ νόστιμο χυμό. Η Λακωνία, είναι μία από τις περιοχές παραγωγής εσπεριδοειδών της χώρας.

Κτήμα Γκολέμη

History
Στα προϊόντα του Κτήματος συγκαταλέγονται πορτοκάλια σε 6 ποικιλίες "Navelina", "Newhol", "Merlin", "Salustiana", "Valencia" και "Tamorο", μανταρίνια σε 5 ποικιλίες "Glaouzelina", "Clementine", "Nova", "Page" και "Encore", γκρέιπφρουτ (grapefruits) ποικιλίας "Red", πέργαμο, φράουλες και λεμόνια.
Products

Στα προϊόντα του Κτήματος συγκαταλέγονται πορτοκάλια σε 6 ποικιλίες “Navelina”, “Newhol”, “Merlin”, “Salustiana”, “Valencia” και “Tamorο”, μανταρίνια σε 5 ποικιλίες “Glaouzelina”, “Clementine”, “Nova”, “Page” και “Encore”, γκρέιπφρουτ (grapefruits) ποικιλίας “Red”, πέργαμο, φράουλες και λεμόνια.

Facilities

Τα προϊόντα του Κτήματος κυκλοφορούν σε βιολογικές λαϊκές αγορές της Αττικής και σε πιστοποιημένα βιολογικά καταστήματα σε Λάρισα και Καστοριά. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής αγοράς.

Awards

Η εταιρεία διαθέτει πιστοποίηση Βιολογικών προϊόντων από τον οργανισμό ΔΗΩ ενώ έχει βραβευθεί με το Βραβείο Ποιότητας 2011 (Γαστρονόμος) και το Βραβείο Πράσινου Προϊόντος 2011 (Πολυέκθεση Γεύσεις και Ζωή).

Other Products

Στο Κτήμα καλλιεργούνται, επίσης, τομάτα, καρπούζι, πεπόνι, φασόλι, αγγούρι, πιπεριά, μπάμια, τοματάκι, κρεμμύδι, σκόρδο, πατάτα, κολοκύθα, κολοκύθι και αραβόσιτο. Τα χειμερινά κηπευτικά είναι το λάχανο, το μαρούλι, το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Επίσης, στο Κτήμα Γκολέμη εκτρέφονται όρνιθες ελευθέρας βοσκής τόσο για κατανάλωση όσο και για την παραγωγή αυγών.

Σφέλα Μεσσηνίας – ΠΟΠ

Πελοπόννησος

Σφέλα Μεσσηνίας – ΠΟΠ

Η Σφέλα Μεσσηνίας είναι ημίσκληρο λευκό τυρί άλμης, σε μακρόστενα παραλληλόγραμμα κομμάτια (λωρίδες, από όπου και το όνομά του), συμπαγές με αρκετές τρύπες, με πλούσια, πικάντικη, αλμυρή και υπόξινη γεύση. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στην περιοχή Μεσσηνίας, από γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή μίγματά τους.

Beta version