Μοιραστείτε τη γαστρονομική κληρονομιά
της ελληνικής γης
μέσα από προϊόντα και συνταγές.

Γαλοτύρι – Ήπειρος – Θεσσαλία – ΠΟΠ

Θεσσαλία

Γαλοτύρι – Ήπειρος – Θεσσαλία – ΠΟΠ

Το γαλοτύρι είναι μαλακό τυρί αλοιφώδους υφής, χωρίς επιδερμίδα, με υπόξινη, ευχάριστη, δροσερή γεύση και άρωμα. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στις περιοχές Ηπείρου και Θεσσαλίας από γάλα πρόβειο ή γίδινο ή από μίγμα αυτών.

Ελιόψωμο Πηλίου

Θεσσαλία

Ελιόψωμο Πηλίου

Το ελιόψωμο Πηλίου είναι ένα είδος ψωμιού, στη ζύμη του οποίου αναμειγνύονται ελιές χωρίς το κουκούτσι, με έντονο άρωμα και γεύση λαδιού, χρώματος ανοιχτού καφέ, πάχους 3-4 εκατοστά. Τα υλικά παρασκευής του είναι αλεύρι μαλακό, μαγιά, προζύμι, νερό και ελιές. Το Λιόψωμο Πηλίου είναι το παραδοσιακό ψωμί των χωριών του Πηλίου, που συνήθως ψηνόταν πριν από τα συνήθη καρβέλια ψωμιού. Σήμερα αποτελεί κυρίως τουριστικό είδος και παρασκευάζεται από “παραδοσιακά” αρτοποιεία σε πολλά χωριά του Πηλίου. Τρώγεται ως προσφάγι. Σερβίρεται ζεστό, όταν το άρωμα του λαδιού είναι ιδιαίτερα έντονο.

Μήλα Ζαγορίν – ΠΟΠ

Θεσσαλία

Μήλα Ζαγορίν – ΠΟΠ

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ είναι σήμερα ο κυριότερος φορέας εμπορικής δραστηριότητας και ανάπτυξης της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου και μία από τις πιο δυναμικές πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας μας. Το 1982 μάλιστα ανακηρύχθηκε συνεταιρισμός «πιλότος». Τα μήλα Ζαγοράς θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο και η αναγνώριση αυτή επισφραγίζεται το 1996 από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ετικέτα «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης».

Μανούρι Θεσσαλίας & Μακεδονίας – ΠΟΠ

Μακεδονία

Μανούρι Θεσσαλίας & Μακεδονίας – ΠΟΠ

Είναι φρέσκο μαλακό τυρί με συμπαγή δομή, σχήματος κυλινδρικού χωρίς εξωτερικό περίβλημα και οπές, χρώματος λευκού με πλούσια, λιπαρή, δροσερή και γλυκιά γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα γάλακτος. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ με περιοχές παραγωγής την Θεσσαλία, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Το μανούρι, χαρακτηριστικός τύπος παχιάς μυζήθρας, παρασκευάζεται με θέρμανση πρόβειου ή κατσικίσιου τυρογάλακτος ή μίγματος αυτών, στο οποίο προστίθεται (πρόσγαλα) πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή η κρέμα τους.

Μπάτζος – ΠΟΠ

Μακεδονία

Μπάτζος – ΠΟΠ

Ημίσκληρο έως σκληρό λευκό τυρί άλμης, σε κομμάτια με διάσπαρτες τρύπες, με ευχάριστη υπόξινη, ελαφρά πικάντικη και πολύ αλμυρή γεύση. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, από γάλα πρόβειο (ελαφρά αποβουτυρωμένο), κατσικίσιο ή μίγματά τους.

Φαρμάκης Αστέριος & Σια ΟΕ – Τυροκομείο

History
Προϊόντα υψηλής ποιότητας σε προσιτές ανταγωνιστικές τιμές για ανθρώπους που σέβονται την παράδοση αγαπούν την τέχνη της τυροκομίας: τυρί φέτα (ΠΟΠ), κασέρι (ΠΟΠ), κασέρι σχήματος, μπάτζος (ΠΟΠ), καπνιστό τυρί, καπνιστό τυρί σχήματος, κατσικίσιο τυρί, άπαχο αιγοπρόβειο τυρί.
Products

Προϊόντα υψηλής ποιότητας σε προσιτές ανταγωνιστικές τιμές για ανθρώπους που σέβονται την παράδοση αγαπούν την τέχνη της τυροκομίας: τυρί φέτα (ΠΟΠ), κασέρι (ΠΟΠ), κασέρι σχήματος, μπάτζος (ΠΟΠ), καπνιστό τυρί, καπνιστό τυρί σχήματος, κατσικίσιο τυρί, άπαχο αιγοπρόβειο τυρί.

Facilities

Το τυροκομείο ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ κ ΣΙΑ Ο.Ε. διανείμει τα προϊόντα του σε όλη την Ελλάδα.

Awards

Η εταιρεία έχει πιστοποιηθεί με ISO 22000: 2005. Είναι πιστοποιημένη κατά AGROCERT για προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Το Τυρί Φέτα (Π.Ο.Π.) βραβεύτηκε με το Χρυσό Βραβείο στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Flavor and Taste Τυριού Φέτας της λέσχης «Ολύμπιος Ζευς» (2011) και το Ημίσκληρο Καπνιστό Τυρί Πλεξούδα με το Αργυρό (2011, 2009) και το Χρυσό Βραβείο (2007) στο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού.

Other Products

Στα προϊόντα της εταιρείας συγκαταλέγονται, επίσης, μυζήθρα ξηρή, μυζήθρα νωπή, ανθότυρο, ξυνοτύρι, κεφαλοτύρι, κεφαλοτύρι με πιπέρι, ημίσκληρο τυρί πικάντικο, ημίσκληρο τυρί και κατσικίσιο βούτυρο.

Πετιμέζι από Μήλα (Φιρίκια)

Θεσσαλία

Πετιμέζι από Μήλα (Φιρίκια)

Συστατικά

10 κιλά μήλα φιρίκια
Καυτό νερό (μέχρι τη μέση της κατσαρόλας)

Προετοιμασία

Πλένετε και χοντροκόβετε 10 κιλά φιρίκια, αφαιρώντας τα κοτσάνια και όσα σπόρια μπορείτε. Τα βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτετε νερό έως τη μέση. Βράζετε για αρκετή ώρα, έως ότου τα φιρίκια λιώσουν. Όταν κρυώσουν, τα βάζετε σε δόσεις σε ένα τουλουπάνι και πιέζοντας συγκεντρώνετε τον χυμό τους σε μια άλλη κατσαρόλα.

Εκτέλεση

Βάζετε την κατσαρόλα να βράσει σε δυνατή φωτιά, μέχρι ο χυμός να γίνει σκουρόχρωμος και παχύρρευστος σαν μέλι. Τον αποθηκεύετε σε μικρά βάζα και τον διατηρείτε όπως τις μαρμελάδες. Χρησιμοποιείται αντί για μέλι σε ροφήματα και τηγανίτες, αλλά και σαν πετιμέζι σε κέικ και νηστίσιμες συνταγές.

Ψωμάκια από τη Λάρισα

Θεσσαλία

Ψωμάκια από τη Λάρισα

Συστατικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ. μαργαρίνη
20 γρ. αλάτι
60 γρ. ζάχαρη
30 γρ. μαγιά
580 γρ. κρύο νερό

Προετοιμασία

Αρχικά διαλύετε τη μαγιά στο νερό και ρίχνετε όλα τα υλικά στο μίξερ, χτυπώντας τα σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά και σε δυνατή για 5 λεπτά. Το ζυμάρι θα είναι έτοιμο όταν αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ. Στη συνέχεια, το αφήνετε σκεπασμένο για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και ανοίγετε με τον πλάστη ένα φύλλο πάχους 2 εκατοστών που το τοποθετείτε σε λαμαρίνες περασμένες με λάδι, αφήνοντάς το για 1 ώρα ώστε να φουσκώσει.

Εκτέλεση

Ψήνετε τα ψωμιά στους 180C.

Beta version