Γαστρονομία

Όλα   Συνταγές   Προϊόντα  
Πληροφορίες
Προμηθευτές
Φωτογραφίες

Γαλοτύρι – Ήπειρος – Θεσσαλία – ΠΟΠ

Το γαλοτύρι είναι μαλακό τυρί αλοιφώδους υφής, χωρίς επιδερμίδα, με υπόξινη, ευχάριστη, δροσερή γεύση και άρωμα. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στις περιοχές Ηπείρου και Θεσσαλίας από γάλα πρόβειο ή γίδινο ή από μίγμα αυτών.

Γαλοτύρι – Ήπειρος – Θεσσαλία – ΠΟΠ

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γλυκό του κουταλιού Σταφύλι

1 κιλό ρώγες άσπρου σταφυλιού χωρίς κουκούτσι
500 γρ. ζάχαρη
300 γρ. νερό
200 γρ. χυμός μήλου

Γλυκό του κουταλιού Σταφύλι

Πλένετε καλά τα σταφύλια και έπειτα τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν. Έπειτα, βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και την τοποθετείτε στη φωτιά. Αφήνετε το σιρόπι να βράσει και παράλληλα ζεσταίνετε τον χυμό μήλου, τον οποίο ρίχνετε στο σιρόπι, όταν είναι έτοιμος. Κατόπιν, προσθέτετε τα σταφύλια και αφαιρείτε τον αφρό που δημιουργείται κατά το βράσιμο.

Γλυκό του κουταλιού Σταφύλι

Ανακατεύετε με μια κουτάλα και μόλις τα σταφύλια πάρουν βράση βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζετε τα αποστειρωμένα βάζα όσο το γλυκό αλλά και τα βάζα είναι ζεστά. Κατόπιν, περιμένετε να κρυώσουν ή τοποθετήστε τα στο ψυγείο.

Πληροφορίες
Προμηθευτές
Φωτογραφίες

Ελιόψωμο Πηλίου

Το ελιόψωμο Πηλίου είναι ένα είδος ψωμιού, στη ζύμη του οποίου αναμειγνύονται ελιές χωρίς το κουκούτσι, με έντονο άρωμα και γεύση λαδιού, χρώματος ανοιχτού καφέ, πάχους 3-4 εκατοστά. Τα υλικά παρασκευής του είναι αλεύρι μαλακό, μαγιά, προζύμι, νερό και ελιές. Το Λιόψωμο Πηλίου είναι το παραδοσιακό ψωμί των χωριών του Πηλίου, που συνήθως ψηνόταν πριν από τα συνήθη καρβέλια ψωμιού. Σήμερα αποτελεί κυρίως τουριστικό είδος και παρασκευάζεται από «παραδοσιακά» αρτοποιεία σε πολλά χωριά του Πηλίου. Τρώγεται ως προσφάγι. Σερβίρεται ζεστό, όταν το άρωμα του λαδιού είναι ιδιαίτερα έντονο.

Ελιόψωμο Πηλίου

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Καγιανάς Βολιώτικος

3 ολόκληρα αυγά
Πιπεριά πράσινη κέρατο
Πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης
1 ντομάτα
50 γρ. τυρί φέτα
10 γρ. αλάτι
10 γρ. πιπέρι

Καγιανάς Βολιώτικος

Πρώτα ψιλοκόβετε τις πιπεριές και τη ντομάτα σε μικρά καρέ. Μετά χτυπάτε σε μία inox λεκάνη τα αυγά και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.

Καγιανάς Βολιώτικος

Ρίχνετε σε ένα τηγάνι – αφού πρώτα κάψει – λίγο ελαιόλαδο και σωτάρετε τις πιπεριές, προσθέτετε την ντομάτα και περιχύνετε με τα αυγά. Συνεχίζετε το ανακάτεμα ώστε να ψηθεί το μείγμα και στο τέλος προσθέτετε την τριμμένη φέτα.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Καρυδόπιτα Πηλίου

12 αυγά
12 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
12 κ.σ. ζάχαρη
12 κ.σ. καρύδια τριμμένα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 κ.γ. ξύσμα από περγαμόντο
1 κλωναράκι βανίλια (τα αρωματικά σποράκια του)
20 γρ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

2 φλ. νερό
2 ½ φλ. ζάχαρη
Φλούδα από 1 πορτοκάλι
Φλούδα από 1 λεμόνι
1 κλωναράκι βανίλιας

Καρυδόπιτα Πηλίου

Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, να ασπρίσουν, να φουσκώσουν καλά και να γίνουν κρέμα. Έπειτα, ρίχνετε τα σποράκια της βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού ή περγαμόντο. Χτυπάτε για 1 λεπτό ακόμα και σταματάτε το χτύπημα. Κατόπιν, ρίχνετε μέσα το καρύδι, ανακατεύετε με μια μαρίζ κυκλικά και απαλά, από κάτω προς τα πάνω. Έπειτα, ρίχνετε λίγο λίγο τη φρυγανιά ανακατεμένη με το μπέικιν πάουντερ συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, με προσοχή για να μην χάσει τον όγκο του. Βουτυρώνετε με αγελαδινό βούτυρο και αλευρώνετε ένα ταψάκι, στο οποίο αδειάζετε το μείγμα.

Καρυδόπιτα Πηλίου

Ψήνετε στους 175C για 45 με 50 λεπτά, ενώ για το σιρόπι βράζετε για 4 λεπτά το νερό, με τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το κλωναράκι βανίλιας, προσθέτοντας στο δεύτερο λεπτό, τις φλούδες του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Έπειτα, σιροπιάζετε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Κουλουράκια πορτοκαλιού

2 ποτήρια του νερού σπορέλαιο
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα αυτού
1 ½ ποτήρι του νερού ζάχαρη
2 κ.γ. σόδα
2 κ.γ. μπείκιν πάουντερ
Περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Κουλουράκια πορτοκαλιού

Πρώτα χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη έως ότου αυτή λιώσει και προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχετε βάλει τη σόδα. Στη συνέχεια βάζετε το ξύσμα και τέλος, σιγά σιγά, το αλεύρι, το οποίο έχει ανακατευτεί μαζί με το μπέϊκιν.

Κουλουράκια πορτοκαλιού

Ακολουθεί το ψήσιμο στους 180C για περίπου 15 λεπτά.

Πληροφορίες
Προμηθευτές
Φωτογραφίες

Μανούρι Θεσσαλίας & Μακεδονίας – ΠΟΠ

Είναι φρέσκο μαλακό τυρί με συμπαγή δομή, σχήματος κυλινδρικού χωρίς εξωτερικό περίβλημα και οπές, χρώματος λευκού με πλούσια, λιπαρή, δροσερή και γλυκιά γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα γάλακτος. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ με περιοχές παραγωγής την Θεσσαλία, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Το μανούρι, χαρακτηριστικός τύπος παχιάς μυζήθρας, παρασκευάζεται με θέρμανση πρόβειου ή κατσικίσιου τυρογάλακτος ή μίγματος αυτών, στο οποίο προστίθεται (πρόσγαλα) πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή η κρέμα τους.

Μανούρι Θεσσαλίας & Μακεδονίας – ΠΟΠ