Γαστρονομία

Όλα   Συνταγές   Προϊόντα  
Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Απάκι χοιρινό με χαρουπόμελο

Ελαιόλαδο
Απάκι
Χαρουπόμελο
Ρίγανη

Απάκι χοιρινό με χαρουπόμελο

Παίρνετε το τηγάνι και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το απάκι και μόλις ροδίσει, το σβήνετε με το χαρουπόμελο.

Απάκι χοιρινό με χαρουπόμελο

Προσθέτετε τη ρίγανη και το απάκι είναι έτοιμο.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Αυγά με ντομάτα και στάκα

Αυγά
Φρέσκια ντομάτα κονκασέ
500 γρ. στάκα
Κρεμμύδι
2-3 κουταλιές αλεύρι
Λίγο νερό
Αλάτι
Πιπέρι

Αυγά με ντομάτα και στάκα

Σε μια κατσαρόλα πραγματοποιείτε τη διαδικασία χωρισμού της στάκας από το βούτυρο, ζεσταίνοντάς το. Προσθέστε λίγο νερό στο αλεύρι και έπειτα αφαιρέστε το βούτυρο από την κρέμα. Σε ένα τηγάνι βάζετε λίγο από το στακοβούτυρο και προσθέτετε πρώτα το κρεμμύδι και μετά την φρέσκια ντομάτα.

Αυγά με ντομάτα και στάκα

Το αφήνετε να βράσει λίγο, αλατοπιπερώνετε και σπάτε τα αυγά ένα ένα, χαμηλώνοντας τη φωτιά. Μόλις είναι έτοιμα, σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε από πάνω τη στάκα.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γαλατόπιτα Κρήτης

1,1 λίτρα φρέσκο γάλα
100 γρ. βούτυρο
Μισό κ.γ. βανίλια
260 γρ. ζάχαρη
Κανέλα
2 αυγά
110 γρ. αλεύρι
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα των φύλλων

Γαλατόπιτα Κρήτης

Για αρχή κάνετε έναν άχρωμο ρου με το βούτυρο και το αλεύρι. Έπειτα, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύετε, ενώ όταν δέσει το μείγμα προσθέτετε και το αυγό.

Στη συνέχεια στρώνετε ένα χωριάτικο φύλλο σε ένα ταψί, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με άχνη ζάχαρη. Ρίχνετε από πάνω την κρέμα και περιχύνετε με το ένα αυγό.

Γαλατόπιτα Κρήτης

Για να ετοιμαστεί η γαλατόπιτα την ψήνετε στον φούρνο, στους 170C για χρονικό διάστημα 35 λεπτών.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γάστριν

Φρέσκο φύλλο κρούστας
1 κιλό στακοβούτυρο και ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων.

Για τη γέμιση

150 γρ. αμύγδαλα
150 γρ. καρύδια
50 γρ. φουντούκια
3-4 φλ. τσαγιού σουσάμι
2 φλ. τσαγιού παπαρουνόσπορο
1 κ.σ. χοντροσπασμένο πιπέρι σε κόκκους
3 κ.σ. θυμαρίσιο μέλι
3 κ.σ. πετμέζι
1 κ.σ. χαρουπόμελο
8 φέτες ψωμιού του τοστ σικάλεως καλοτριμμένο (σκόνη)

Για το σιρόπι

Περίπου 2 κιλά ζάχαρη κρυσταλλική
650 ml νερό
3 ξύλα κανέλας
Μισό λεμόνι (ακέρωτο)
1 φλ. του τσαγιού μέλι
1 φλ. του τσαγιού πετιμέζι
1 φλ. του τσαγιού χαρουπόμελο

Γάστριν

Αρχικά, ζεσταίνετε για λίγο σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο και το στακοβούτυρο και έπειτα αναμειγνύετε τα υλικά της γέμισης. Κατόπιν, λαδώνετε με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, διαδοχικά, το ? των φρέσκων φύλλων κρούστας που έχετε στη διάθεση σας.

Στη συνέχεια, στρώνετε τη μισή γέμιση παγωτού και τα υπόλοιπα (?) φύλλα κρούστας, τα οποία επίσης αλείφετε με τη λιπαρή ουσία στακοβουτύρου και ελαιολάδου. Από πάνω βάζετε την υπόλοιπη γέμιση, απλώνοντάς την παντού και καλύπτετε με το τελευταίο ? του ενός κιλού συνολικά φύλλου κρούστας, έχοντας πάλι, αλείψει διαδοχικά ένα προς ένα τα φύλλα κρούστας. Αφού ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία, το σκεπάζετε με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 40 λεπτά, προκειμένου να σφίξει και αφού το βγάλετε, το κόβετε στο μέγεθος που θέλετε.

Ενώ το ψήνετε, ετοιμάζετε παράλληλα το σιρόπι, βάζοντας σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τις κανέλες και το μισό λεμόνι. Ανακατεύετε και όταν τα υλικά έρθουν σε σημείο βρασμού, μετράτε 5-6 λεπτά και τότε ρίχνετε, ανακατεύοντας ξανά, το πετιμέζι, το χαρουπόμελο και το θυμαρίσιο μέλι.

Γάστριν

Το ψήνετε για τουλάχιστον 60 λεπτά στους 155C με 160C και έπειτα για άλλα 12 λεπτά στους 170C με 180C, για να του δώσετε επιπλέον χρώμα, εάν το υπάρχον δεν είναι το επιθυμητό, λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας. Μόλις βγάλετε από τον φούρνο το ταψί με το γάστριν, περιχύνετε με το πλούσιο σιρόπι, το αφήνετε να τραβήξει και το ξαναβάζετε σε δεύτερο χρόνο, ώστε να μελώσει καλά. Μπορείτε να το σερβίρετε άμεσα.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γλυκό του Μίνωα

1 κιλό σιτάρι
Αρμπαρόριζα ή μοσχόχορτο
Μισό φλ. σταφίδες
1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
1 φλ. αποξηραμένα σύκα
2 ρόδια
Μέλι θυμαρίσιο
Λίγο χαρουπόμελο
Πετιμέζι
Σουσάμ
Κανέλα

Γλυκό του Μίνωα

Βάζετε από το προηγούμενο βράδυ το σιτάρι στο νερό και την επόμενη μέρα το βράζετε για 3 ώρες με αρμπαρόριζα. Έπειτα, βάζετε σε ένα πήλινο δοχείο όλα τα υλικά μαζί (το σιτάρι, τις σταφίδες, τα καρύδια, τα κομματιασμένα αποξηραμένα σύκα, τα ρόδια, το μέλι, το χαρουπόμελο, το σουσάμι και την κανέλα). Για να φτιάξετε τις συκομαΐδες, παίρνετε τα φρέσκα σύκα και τα μοιράζετε στα δυο (αλλά όχι τελείως) και τα αποξηραίνετε στον ήλιο πάνω σε ένα σανίδι. Μετά την αποξήρανση, τα περνάτε σε ξύλινα καλαμάκια και τα βουτάτε στιγμιαία σε γλυκό βρασμένο νερό για απολύμανση.

Γλυκό του Μίνωα

Τα τοποθετείτε σε ένα ταψί πάνω σε φύλλα δάφνης, τα ραντίζετε με πετιμέζι, τα σκεπάζετε πάλι με φύλλα και τα βάζετε στο φούρνο στους 130C για περίπου 20 λεπτά. Η συντήρησή τους γίνεται σε πάνινη θήκη που γεμίζετε με φρέσκα δαφνόφυλλα.

Πληροφορίες
Προμηθευτές
Φωτογραφίες

Γραβιέρα Κρήτης – ΠΟΠ

Η γραβιέρα Κρήτης είναι σκληρό τυρί, λευκοκίτρινο, με συμπαγή ελαστική μάζα και αρκετές διάσπαρτες στρογγυλές οπές και μερικές φορές ρωγμές. Έχει ευχάριστη, πλούσια υπόγλυκη και ελαφρά αλατισμένη γεύση και πλούσιο άρωμα πρωτεϊνών γάλακτος – προπιονικής ζύμωσης. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια με επιδερμίδα σκληρή, ξηρή, η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλει στην ωρίμανση. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στο νησί της Κρήτης, από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με κατσικίσιο, σε αναλογία του τελευταίου όχι μεγαλύτερη του 20% κ.β.

Γραβιέρα Κρήτης – ΠΟΠ

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Καλιτσούνια

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι
150 γρ. φέτα
150 γρ. μυζήθρα
150 γρ. ανθότυρο
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1 ματσάκι μαϊντανός
2 ματσάκια άνηθος
1 πράσο
1 ματσάκι δυόσμος
250 γρ. ελαιόλαδο

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι
40 ml τσικουδιά
1 κ.γ. αλάτι
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
500 ml χλιαρό νερό

Καλιτσούνια

Ψιλοκόβετε και ανακατεύετε τα υλικά για τη γέμιση. Έπειτα, ζυμώνετε τα υλικά για τη ζύμη και την αφήνετε να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα. Ανοίγετε το φύλλο και το κόβετε σε τετράγωνα, βάζετε μια κουταλιά από το μείγμα, κλείνετε τις άκρες, τα αλείφετε με το αυγό και προσθέτετε λίγο σουσάμι.

Καλιτσούνια

Το ψήνετε στους 170C για 20 λεπτά.