Γαστρονομία

Όλα   Συνταγές   Προϊόντα  
Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Αλευρόπιτα

2 κούπες αλεύρι (για ψωμί)
2 κούπες νερό
3 – 4 αυγά
Λίγο γάλα (1 φλ. του καφέ )
1 κ.γ. ζάχαρη
Τριμμένη φέτα
Λίγο αλάτι
Μαύρο πιπέρι

Αλευρόπιτα

Αρχικά, χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί. Έπειτα, αλείφετε το ταψί με λίγο λάδι και φρέσκο βούτυρο και το βάζετε στην κουζίνα στους 250C για να πάρει καφετί χρώμα. Κατόπιν, ρίχνετε επάνω τη ζύμη και την πασπαλισμένη τριμμένη φέτα. Μόλις το βγάλετε το μείγμα από τον φούρνο, του προσθέτετε επιπλέον φέτα.

Αλευρόπιτα

Το ψήνετε για 45 λεπτά στον φούρνο, σε θερμοκρασία 200C.

Πληροφορίες
Προμηθευτές
Φωτογραφίες

Ανεβατό Γρεβενών – ΠΟΠ

Το Ανεβατό Γρεβενών είναι μαλακό λευκό τυρί, κοκκώδους υφής, με φρέσκια, δροσερή, ελαφριά αλμυρή και υπόξινη γεύση και άρωμα, χωρίς σχήμα και περίβλημα, χωρίς τρύπες και με μαλακή μάζα που σερβίρεται με κουτάλι. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στο Νομό Γρεβενών και στην Επαρχία Βοίου Νομού Κοζάνης, από γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή μίγματά τους.

Ανεβατό Γρεβενών – ΠΟΠ

Ιστορία
Προϊόντα
Εγκαταστάσεις
Βραβεία
Άλλα Προϊόντα

Ζήκος Θεόδωρος & ΣΙΑ Ο.Ε.

Η εταιρεία Ζήκος παράγει φέτα, μπάτζο, ανεβατό και κεφαλογραβιέρα. Όλα τα παραγόμενα προϊόντα της εταιρείας είναι Π.Ο.Π..

Ζήκος Θεόδωρος & ΣΙΑ Ο.Ε.

Η εταιρεία Ζήκος παράγει φέτα, μπάτζο, ανεβατό και κεφαλογραβιέρα. Όλα τα παραγόμενα προϊόντα της εταιρείας είναι Π.Ο.Π..

Ζήκος Θεόδωρος & ΣΙΑ Ο.Ε.

Η επιχείρηση Ζήκος διαθέτει τις εγκαταστάσεις της στο χωριό Κορυφή της επαρχίας Βοΐου του νομού Κοζάνης. Απέχει από την Θεσσαλονίκη 200 χιλιόμετρα και από την Κοζάνη 70.

Ζήκος Θεόδωρος & ΣΙΑ Ο.Ε.

Η εταιρεία Ζήκος διαθέτει τα προϊόντα της στην εγχώρια αγορά όλης της βορείου Ελλάδος αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.Επιπλέον, τα προϊόντα διατίθενται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Ολλανδία κ.ά. αλλά και έκτος Ε.Ε., όπως Αυστραλία. Διαθέτει δε σύστημα διασφάλισης ποιότητας ISO 22000 και AGROSERT.

Ζήκος Θεόδωρος & ΣΙΑ Ο.Ε.

Η εταιρεία διαθέτει, επίσης, στην αγορά βούτυρο πρόβειο και μυζήθρα.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γαλατόπιτα Ηπείρου

2 λίτρα γάλα
320 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
5 αυγά
1 βανίλια
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα σε σκόνη

Γαλατόπιτα Ηπείρου

Αρχικά βάζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα ανακατεύετε μέχρι να πάρει βράση. Έπειτα, προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε λίγο ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε για 5 λεπτά το μείγμα να κρυώσει προτού προσθέσετε τα χτυπημένα αυγά.

Γαλατόπιτα Ηπείρου

Στρώνετε χαρτί ψησίματος στο ταψί της κουζίνας, ρίχνετε το μείγμα και το ψήνετε για 30 με 35 λεπτά στους 200C. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, πασπαλίζετε τη γαλατόπιτα με ζάχαρη άχνη και κανέλα και τη σερβίρετε ζεστή.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γαλατόπιτα Ιωαννίνων

2- 2 ½ λίτρα πρόβειο γάλα
1 ποτήρι νερού αλεύρι ή σιμιγδάλι
8 αυγά
2 κ.σ. βούτυρο
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
Μισό κ.γ. αλάτι

Γαλατόπιτα Ιωαννίνων

Πρώτα πλάθετε 4-5 φύλλα. Μετά προσθέτετε στην κατσαρόλα με το γάλα αλεύρι (σταρένιο ή καλαμποκίσιο) ή σιμιγδάλι και ζάχαρη. Τα βράζετε καλά (ανακατεύοντας τα συνεχώς, για να μην κατακαθίσει το υλικό και τσικνώσει) ώσπου να δημιουργηθεί πηχτή κρέμα.

Χτυπάτε τα αυγά και όταν κρυώσει η κρέμα τα ρίχνετε μέσα, αφού πρώτα κρατήσετε μια μικρή ποσότητα για να τη ρίξετε πάνω στο μείγμα και κάνετε καλό ανακάτεμα. Έπειτα, στρώνετε όλα τα φύλλα στο ταψί και ρίχνετε από πάνω την κρέμα, την οποία απλώνετε καλά και τη ραντίζετε με το κρατημένο αυγό.

Γαλατόπιτα Ιωαννίνων

Αλείφετε κανονικά την επιφάνεια και μετά τη ραντίζετε από πάνω με λιωμένο βούτυρο ή λάδι. Η γαλατόπιτα μπορεί να σερβιριστεί με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Πληροφορίες
Προμηθευτές
Φωτογραφίες

Γραβιέρα Αγράφων – ΠΟΠ

Η γραβιέρα Αγράφων είναι σκληρό τυρί, λευκοκίτρινο, με συμπαγή ελαστική μάζα και αρκετές διάσπαρτες στρογγυλές οπές και μερικές φορές ρωγμές. Έχει ευχάριστη, πλούσια υπόγλυκη και ελαφρά αλατισμένη γεύση και πλούσιο άρωμα πρωτεϊνών γάλακτος -προπιονικής ζύμωσης. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια με επιδερμίδα σκληρή, ξηρή, η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλει στην ωρίμανση. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στην περιοχή Αγράφων Νομού Καρδίτσας και Ευρυτανίας, από γάλα πρόβειο ή μείγμα αυτού με κατσικίσιο, σε αναλογία του τελευταίου όχι μεγαλύτερη του 30% κ.β.

Γραβιέρα Αγράφων – ΠΟΠ

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Ζυμαρόπιτα

300 γρ. αλεύρι
1 ή 2 αυγά
2 κουταλιές γιαούρτι
1 κουταλιά λάδι
250 γρ. τυρί φέτα

Ζυμαρόπιτα

Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι, τα αυγά, το γιαούρτι και το λάδι. Μετά προσθέτετε νερό ώστε να δημιουργηθεί ένας παχύρευστος χυλός. Στη συνέχεια, τρίβετε τη φέτα και την προσθέτετε στο μείγμα. Έπειτα, αλείφετε ένα μικρό ταψί με λάδι.

Ζυμαρόπιτα

Αφού προθερμάνετε τον φούρνο, χύνετε τον χυλό και τον βάζετε στον φούρνο, στους 200C για περίπου 25 λεπτά.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Ζυμαρόπιτα Ηπείρου

300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
3 αυγά
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. τυρί φέτα
250 ml νερό
50 γρ. βούτυρο
100 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Ζυμαρόπιτα Ηπείρου

Αρχικά ανακατεύετε με ένα σύρμα το γιαούρτι, τα αυγά, το νερό, το ελαιόλαδο και το μισό βούτυρο. Έπειτα, ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρευστος χυλός. Βουτυρώνετε καλά το ταψί της κουζίνας και ρίχνετε σε αυτό το χυλό, τρίβετε από πάνω τη φέτα και βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια.

Ζυμαρόπιτα Ηπείρου

Τοποθετείτε τη ζυμαρόπιτα στον φούρνο και την ψήνετε στους 200C για 35 με 40 λεπτά.