Μοιραστείτε τη γαστρονομική κληρονομιά
της ελληνικής γης
μέσα από προϊόντα και συνταγές.

Πορτοκάλια Άρτας – ΠΟΠ

Ήπειρος

Πορτοκάλια Άρτας – ΠΟΠ

Τα πορτοκάλια Άρτας είναι ιδιαίτερα νόστιμα πορτοκάλια, με πολύ χυμό. Ωριμάζουν περί τα τέλη Δεκεμβρίου και διατηρούνται σε καλή κατάσταση μέχρι το θέρος. Η καλλιέργεια των πορτοκαλιών Άρτας άρχισε μετά τον 19ο αιώνα. Τα πορτοκάλια Άρτας χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή χυμών. Το λατινικό τους όνομα είναι Citeus Aurantium.

Esperialand – Υιοί Ανδρέα Νάνου Ο.Ε

History
Η εταιρεία παράγει και διαθέτει στην αγορά εσπεριδοειδή, συγκεκριμένα πορτοκάλια και μανταρίνια και ακτινίδια.
Products

Η εταιρεία παράγει και διαθέτει στην αγορά εσπεριδοειδή, συγκεκριμένα πορτοκάλια και μανταρίνια και ακτινίδια.

Facilities

Η εταιρεία διαθέτει ευρύ δίκτυο διανομής σε όλη την Ελλάδα και σχεδιάζει την οργάνωση δικτύου εξαγωγών στις Βαλκανικές χώρες.

Awards

NO CONTENT

Other Products

Στα προϊόντα της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται, επίσης, η παραγωγή ελιών και ελαιόλαδου και μελιού.

Κεφαλογραβιέρα – ΠΟΠ

Μακεδονία

Κεφαλογραβιέρα – ΠΟΠ

Η κεφαλογραβιέρα είναι σκληρό τυρί, υπόλευκο έως ανοικτό καστανό, ελαφρώς αλμυρό, με συμπαγή ελαστική μάζα και πολλές οπές. Έχει πλούσια ελαφρά αλμυρή γεύση και ευχάριστο άρωμα πρωτεϊνών γάλακτος -προπιονικής ζύμωσης. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια με επιδερμίδα σκληρή, ξηρή, η οποία καλύπτεται με κατάλληλες για τρόφιμα ύλες. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με κατσικίσιο, σε αναλογία του τελευταίου όχι μεγαλύτερη του 10%.

Ζήκος Θεόδωρος & ΣΙΑ Ο.Ε.

History
Η εταιρεία Ζήκος παράγει φέτα, μπάτζο, ανεβατό και κεφαλογραβιέρα. Όλα τα παραγόμενα προϊόντα της εταιρείας είναι Π.Ο.Π..
Products

Η εταιρεία Ζήκος παράγει φέτα, μπάτζο, ανεβατό και κεφαλογραβιέρα. Όλα τα παραγόμενα προϊόντα της εταιρείας είναι Π.Ο.Π..

Facilities

Η επιχείρηση Ζήκος διαθέτει τις εγκαταστάσεις της στο χωριό Κορυφή της επαρχίας Βοΐου του νομού Κοζάνης. Απέχει από την Θεσσαλονίκη 200 χιλιόμετρα και από την Κοζάνη 70.

Awards

Η εταιρεία Ζήκος διαθέτει τα προϊόντα της στην εγχώρια αγορά όλης της βορείου Ελλάδος αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.Επιπλέον, τα προϊόντα διατίθενται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Ολλανδία κ.ά. αλλά και έκτος Ε.Ε., όπως Αυστραλία. Διαθέτει δε σύστημα διασφάλισης ποιότητας ISO 22000 και AGROSERT.

Other Products

Η εταιρεία διαθέτει, επίσης, στην αγορά βούτυρο πρόβειο και μυζήθρα.

Ανεβατό Γρεβενών – ΠΟΠ

Ήπειρος

Ανεβατό Γρεβενών – ΠΟΠ

Το Ανεβατό Γρεβενών είναι μαλακό λευκό τυρί, κοκκώδους υφής, με φρέσκια, δροσερή, ελαφριά αλμυρή και υπόξινη γεύση και άρωμα, χωρίς σχήμα και περίβλημα, χωρίς τρύπες και με μαλακή μάζα που σερβίρεται με κουτάλι. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στο Νομό Γρεβενών και στην Επαρχία Βοίου Νομού Κοζάνης, από γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή μίγματά τους.

Ζήκος Θεόδωρος & ΣΙΑ Ο.Ε.

History
Η εταιρεία Ζήκος παράγει φέτα, μπάτζο, ανεβατό και κεφαλογραβιέρα. Όλα τα παραγόμενα προϊόντα της εταιρείας είναι Π.Ο.Π..
Products

Η εταιρεία Ζήκος παράγει φέτα, μπάτζο, ανεβατό και κεφαλογραβιέρα. Όλα τα παραγόμενα προϊόντα της εταιρείας είναι Π.Ο.Π..

Facilities

Η επιχείρηση Ζήκος διαθέτει τις εγκαταστάσεις της στο χωριό Κορυφή της επαρχίας Βοΐου του νομού Κοζάνης. Απέχει από την Θεσσαλονίκη 200 χιλιόμετρα και από την Κοζάνη 70.

Awards

Η εταιρεία Ζήκος διαθέτει τα προϊόντα της στην εγχώρια αγορά όλης της βορείου Ελλάδος αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.Επιπλέον, τα προϊόντα διατίθενται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Ολλανδία κ.ά. αλλά και έκτος Ε.Ε., όπως Αυστραλία. Διαθέτει δε σύστημα διασφάλισης ποιότητας ISO 22000 και AGROSERT.

Other Products

Η εταιρεία διαθέτει, επίσης, στην αγορά βούτυρο πρόβειο και μυζήθρα.

Γραβιέρα Αγράφων – ΠΟΠ

Ήπειρος

Γραβιέρα Αγράφων – ΠΟΠ

Η γραβιέρα Αγράφων είναι σκληρό τυρί, λευκοκίτρινο, με συμπαγή ελαστική μάζα και αρκετές διάσπαρτες στρογγυλές οπές και μερικές φορές ρωγμές. Έχει ευχάριστη, πλούσια υπόγλυκη και ελαφρά αλατισμένη γεύση και πλούσιο άρωμα πρωτεϊνών γάλακτος -προπιονικής ζύμωσης. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια με επιδερμίδα σκληρή, ξηρή, η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλει στην ωρίμανση. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στην περιοχή Αγράφων Νομού Καρδίτσας και Ευρυτανίας, από γάλα πρόβειο ή μείγμα αυτού με κατσικίσιο, σε αναλογία του τελευταίου όχι μεγαλύτερη του 30% κ.β.

Μετσοβόνε Ηπειρου – ΠΟΠ

Ήπειρος

Μετσοβόνε Ηπειρου – ΠΟΠ

Ημίσκληρο έως σκληρό τυρί, κιτρινωπό, με συμπαγή μάζα και μικρές οπές. Έχει ελαφρά αλμυρή και πικάντικη γεύση και ευχάριστο άρωμα. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια με επιδερμίδα ημίσκληρη, συνεκτική. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στην περιοχή του Μετσόβου (Ηπείρου), από γάλα πρόβειο, αγελαδινό ή κατσικίσιο ή μίγματά τους.

Μπακλαβάς Ηπείρου Γιαννιώτικος

Ήπειρος

Μπακλαβάς Ηπείρου Γιαννιώτικος

Συστατικά

1 ½ κιλό φύλλο μπακλαβά
400 γρ. αμύγδαλο
200 γρ. καρύδια
300 γρ. βούτυρο BRENDA
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
3 κ.σ. φρυγανιά

Για το σιρόπι:
4 ποτήρια νερού νερό
4 ποτήρια νερού ζάχαρη
800 γρ. γλυκόζη
Μισό κουταλάκι του καφέ κανέλα

Προετοιμασία

Για αρχή ζεματάτε τα αμύγδαλα σε καυτό νερό και αν θέλετε τα ξεφλουδίζετε. Τα ροδίζετε στον φούρνο, τα τρίβετε σαν τραχανά και μετά τα αναμειγνύετε με τη ζάχαρη, την κανέλα, τη φρυγανιά και τα καρύδια. Έπειτα λιώνετε το βούτυρο σε μπελ-μαρι, αλείφετε το ταψί με ένα πινέλο βούτυρο, στρώνετε σε αυτό δυο φύλλα μπακλαβά και μετά τα αλείφετε με βούτυρο μέχρι να κάνετε δέκα φύλλα.

Στη συνέχεια, πασπαλίζετε τα αναμειγμένα αμύγδαλα σε κάθε φύλλο αφού πρώτα το βουτυρώσετε. Όταν φθάσετε περίπου στη μέση, ρίχνετε περισσότερο αμύγδαλο και συνεχίζετε. Μόλις φθάσετε περίπου στο τέλος του ταψιού, σταματάτε τα αμύγδαλα στρώνοντας δέκα φύλλα. Αφού τελειώσετε το τελευταίο φύλλο το βουτυρώνετε καλά και μετά χαράζετε τον μπακλαβά σε μερίδες κατά τρόπο που να μην χωρίζονται εντελώς (π.χ. για ένα ταψί μπακλαβά με διαστάσεις 42 εκ. μακρός με 28 εκ. φάρδος το χάραγμα σε μερίδες γίνεται 8 εκ. x 5 μερίδες στο μάκρος και 9 εκ. x 3 μερίδες στο φάρδος που αντιστοιχούν σε 30 μερίδες, εφόσον μετά τα τετράγωνα τα κόψετε διαγώνια).

Εκτέλεση

Ψήστε τον μπακλαβά για 1,5 ώρα στους 180C. Όταν θα είναι έτοιμος, ετοιμάζετε το σιρόπι με καλό βράσιμο και μετά το περιχύνετε στον ελαφρώς ζεστό μπακλαβά, προσέχοντας να φτάσει το σιρόπι έως την κόψη του φύλλου.

Πίτα Μπλατσάρα

Ήπειρος

Πίτα Μπλατσάρα

Συστατικά

1 κιλό φύλλα από κρεμμύδια χλωρά
300 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλ. τσαγιού (περίπου) αλεύρι καλαμποκίσιο άσπρο
1 φλ. τσαγιού (περίπου) τραχανάς γλυκός
1 φλ. τσαγιού λάδι αλάτι

Για τον χυλό

Χλιαρό νερό
Αλεύρι
Λγο αλάτι

Προετοιμασία

Αφού πλύνετε καλά τα κρεμμυδόφυλλα, τα ψιλοκόβετε και τα βάζετε μέσα σε μια λεκάνη μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά (τριμμένη φέτα, αλεύρι, τραχανά, άνηθο, λάδι και αλάτι). Τα ανακατεύετε και κατόπιν ετοιμάζετε το χυλό που θα χρειαστεί να βάλετε αντί για φύλλο. Έπειτα, ρίχνετε σε μια λεκάνη 4 ποτήρια χλιαρό νερό. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και λίγο αλάτι, χτυπώντας το με πιρούνι, ωσότου γίνει χυλός (να μην είναι πολύ πηχτός).

Εκτέλεση

Αλείφετε το ταψί (που πρέπει να είναι στεγνό) με λάδι και ρίχνετε τον μισό χυλό. Κατόπιν, προσθέτετε και στρώνετε τη γέμιση για την πίτα, ρίχνοντας από πάνω και τον υπόλοιπο χυλό, τον οποίο στρώνετε ομοιόμορφα, ραντίζοντας την πίτα με αρκετό λάδι. Για να ετοιμαστεί τον ψήνετε σε μέτριο φούρνο ωσότου ροδίσει (θα σας πάρει περίπου 45 λεπτά).

Beta version