Γαστρονομία

Όλα   Συνταγές   Προϊόντα  
Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γαλατόπιτα

1 κιλό γάλα
1 φλ. αλεύρι
3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
Μισό φλ. τσαγιού βούτυρο αγελαδινό ή κατσικίσιο
1 ½ φλ. ζάχαρη
5-6 αυγά
Βανίλια
4-5 φύλλα βουτυρωμένα

Γαλατόπιτα

Αρχικά, διαλύετε το αλεύρι σε 2 φλιτζάνια με κρύο γάλα μέχρι να γίνει χυλός. Έπειτα, βάζετε το υπόλοιπο γάλα στη φωτιά για να βράσει μαζί με τη ζάχαρη. Μόλις αρχίζει να βράζει, ρίχνετε στον χυλό το αλεύρι, τη βανίλια, το σιμιγδάλι και το μισό βούτυρο. Ανακατεύετε και κατεβάζετε την κρέμα από τη φωτιά, χτυπάτε τα αυγά και τα ρίχνετε στην κρέμα, ανακατεύοντας πολύ γρήγορα το μείγμα. Κατόπιν, βουτυρώνετε ένα ταψί και βάζετε στον πάτο 3 βουτυρωμένα φύλλα. Ρίχνετε μέσα την κρέμα, σκεπάζετε τη γαλατόπιτα με τα υπόλοιπα 2 φύλλα (βουτυρωμένα) και τη χαράζετε σε λωρίδες.

Γαλατόπιτα

Για να ολοκληρωθεί η γαλατόπιτα, την ψήνετε σε μέτριο προς δυνατό φούρνο για μία περίπου ώρα.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Δίπλες Φωκίδας

3 αυγά
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού καθώς και ο χυμός του
Μισό φλ. τσαγιού λικέρ μαστίχα
1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Νισεστέ για εύκολο άνοιγμα των φύλλων
Καρύδια ή αμύγδαλα τριμμένα για το πασπάλισμα αφού έχει τελειώσει το γλυκό
Κανέλα
Για το σιρόπι

2 φλ. τσαγιού νερό
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. τσαγιού μέλι
2 βανίλιες

Δίπλες Φωκίδας

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε τα αυγά, το λικέρ, το ξύσμα, τον χυμό πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ. Αφού ξεκινήσετε το ανακάτεμα, ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη (να μην είναι πολύ μαλακή), ώστε να μπορέσετε στην πορεία να ανοίξετε τα φύλλα. Αφού την αφήσετε σκεπασμένη για μισή ώρα, ανοίγετε τα φύλλα και κόβετε λωρίδες φτιάχνοντας διάφορα σχήματα ή με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τις διπλώνετε την ώρα που τηγανίζετε (για μεγαλύτερη ευκολία, καλό είναι να υπάρχουν 2 άτομα κατά την ώρα της παρασκευής).

Παράλληλα, βάζετε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε να βράσουν. Όταν παρατηρήσετε να αφρίζουν, τα ξαφρίζετε με ένα κουτάλι και από την ώρα που θα βράσει το σιρόπι, το αφήνετε για 10 λεπτά, προκειμένου να δέσει.

Δίπλες Φωκίδας

Βάζετε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο και αφού κάψει, ρίχνετε 2 δίπλες, τις οποίες αναποδογυρίζετε για να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και έπειτα τις βάζετε σε απορροφητικό χαρτί. Έπειτα, παίρνετε το σιρόπι από τη φωτιά και όπως είναι καυτό, βάζετε σιγά σιγά μέσα σε αυτό τις κρύες δίπλες, τις οποίες, αφού μελώσετε, τις βάζετε με μια τρυπητή κουτάλα σε ταψί. Τέλος, τις πασπαλίζετε με κανέλα και τριμμένα καρύδια και τις τοποθετείτε σε πιατέλα.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Καρυδάκι

1 κιλό πράσινο καρυδάκι
1 κιλό ζάχαρη
1 ½ νερό
Χυμός μισού λεμονιού
Μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
1 ξυλάκι κανέλας

Καρυδάκι

Αφού διαλέξετε τρυφερά και μικρά πράσινα καρυδάκια, τα καθαρίζετε εξωτερικά με μαχαίρι από τη λεπτή τους φλούδα. Ύστερα κόβετε λίγο τις δύο κορυφές από κάθε καρυδάκι και τα ζεματάτε για 2-3 λεπτά σε νερό που βράζει, επαναλαμβάνοντας άλλες δύο με τέσσερις φορές τη διαδικασία για να τα ξεπικρίσετε και έπειτα τα στραγγίζετε. Αφού κρυώσουν, τα τρυπάτε στην πλευρά του κοτσανιού, τα ζουλάτε για να στραγγίσουν καλά και καρφώνετε στο καθένα από ένα μοσχοκάρφι (γαρίφαλο).

Καρυδάκι

Βάζετε τη ζάχαρη, το νερό και το ξυλάκι της κανέλας για να πάρουν βράση και προσθέτετε τα καρυδάκια. Αφού ξαφρίσουν, τα βράζετε για 15 με 20 λεπτά και μετά αφήνετε το γλυκό να κρυώσει στην κατσαρόλα. Ξαναβάζετε το γλυκό στη φωτιά για να δέσει σωστά το σιρόπι και αφού γίνει και αυτό, προσθέτετε τον χυμό λεμονιού.

Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Κατίκι Δομοκού – ΠΟΠ

Το κατίκι Δομοκού είναι φρέσκο μαλακό τυρί με γιαουρτώδη υφή, χρώματος λευκού. Η γεύση του είναι μαλακή, ελαφρά ξινή και αδιόρατα αλμυρή, με χαμηλά ελαφριά αρώματα. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ με περιοχή παραγωγής το οροπέδιο Δομοκού. Στο πλαίσιο του ελληνικού πρωινού και ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία των περιοχών παραγωγής του, το κατίκι μπορεί να σερβιριστεί ως επιτραπέζιο τυρί, συνοδεύοντας ψημένο ψωμί.

Κατίκι Δομοκού – ΠΟΠ

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Κολοκυθόπιτα Ευβοίας

5 κολοκύθια τριμμένα
200 γρ. ελαιόλαδο
2 αυγά
400 γρ. φέτα
1 κ.γ. δυόσμο
400 γρ. αλεύρι
1 κουτάκι γάλα εβαπορέ
100 γρ. Νέο Βιτάμ
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι

Κολοκυθόπιτα Ευβοίας

Αφού πλύνετε και καθαρίσετε τα κολοκυθάκια, τα περνάτε στον τρίφτη χειρός ή στο πολυμίξερ (δεν χρειάζεται να είναι πολύ λεπτά τριμμένα). Έπειτα τρίβετε τη φέτα και ξεκινάτε να προσθέτετε σε ένα μπoλ τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας τα πολύ καλά. Αφού αδειάσετε το μείγμα σε ένα λαδωμένο αντικολλητικό ταψάκι, ρίχνετε από πάνω το βιτάμ σε κόμπους.

Κολοκυθόπιτα Ευβοίας

Ψήνετε το μείγμα στους 150 C για 45 λεπτά.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Κουρκουτός Δαδιώτικος

2 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι
2 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
1 φλ. τσαγιού νερό
2 ½ φλ. τσαγιού φέτα σε τρίμμα
Μισό φλ. τσαγιού τραχανά γλυκό
2 φλ. τσαγιού κολοκυθάκι φρέσκο και τριμμένο στον τρίφτη
1 φλ. τσαγιού λάδι
4 μεγάλα αυγά
Αλάτι
Πιπέρι

Κουρκουτός Δαδιώτικος

Αρχίστε βάζοντας σε ένα μπολ το γάλα, τα ? του νερού και τον τραχανά και αφήστε, για τουλάχιστον 15 λεπτά, το μείγμα να μουλιάσει και να ρουφήξει το γάλα. Έπειτα, χτυπήστε τα 3 από τα 4 αυγά ελαφριά και προσθέστε σιγά σιγά το ? του λαδιού και το αλεύρι. Μόλις έχετε ένα ομοιογενές μείγμα, προσθέστε το μείγμα του γάλακτος με τον τραχανά και τέλος την φέτα και το κολοκύθι και ανακατέψτε απαλά. Το μείγμα σας, θα είναι ένας ρευστός χυλός, τον οποίο θα ρίξετε σε ένα ταψί με διάμετρο περίπου 35 εκ. και με σχετικά ψηλό τοίχωμα.

Έπειτα, χτυπήστε το ταψί και γυρίστε το γύρω γύρω μερικές φορές, ώστε ο χυλός να απλωθεί ομοιόμορφα. Για το τελείωμα και για να δημιουργήσετε μια όμορφη χρυσαφένια κρούστα στον κουρκουτό, χτυπήστε το τέταρτο αυγό μαζί με το ? του νερού και με ένα κουτάλι σούπας, απλώστε το απαλά στην επιφάνεια του χυλού και σπρώξτε το με την ανάποδη του κουταλιού για να πάει παντού.

Κουρκουτός Δαδιώτικος

Φουρνίστε το ταψί σας σε ελαφρά προθερμασμένο φούρνο (δεν πρέπει να καεί η επιφάνεια πριν ψηθεί το εσωτερικό) και ψήστε στους 200C (ανάλογα με τον φούρνο) σε μέτριο ύψος σχάρας.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Μαρμελάδα βατόμουρο

500 γρ. βατόμουρα
400 γρ. ζάχαρη

Μαρμελάδα βατόμουρο

Αφού πλύνετε πολύ καλά τα βατόμουρα, τα τοποθετείτε μαζί με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα με δυνατή φωτιά και ανακατεύετε κατά διαστήματα, ενώ ταυτόχρονα βγάζετε τους αφρούς που έχουν σχηματιστεί στην επιφάνεια.

Μαρμελάδα βατόμουρο

Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη μαρμελάδα να δέσει.