Μοιραστείτε τη γαστρονομική κληρονομιά
της ελληνικής γης
μέσα από προϊόντα και συνταγές.

Φορμαέλα Αράχωβας Παρνασσού – ΠΟΠ

Στερεά Ελλάδα

Φορμαέλα Αράχωβας Παρνασσού – ΠΟΠ

Η φορμαέλα Αράχωβας Παρνασσού είναι ημίσκληρο τυρί με πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωμα Η υφή του είναι συμπαγής με χρώμα υποκίτρινο. Έχει χαρακτηριστεί προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στα όρια του Δήμου Αράχωβας Παρνασσού του Νομού Βοιωτίας, από γάλα γίδινο, πρόβειο ή μίγματα αυτών.

Κατίκι Δομοκού – ΠΟΠ

Στερεά Ελλάδα

Κατίκι Δομοκού – ΠΟΠ

Το κατίκι Δομοκού είναι φρέσκο μαλακό τυρί με γιαουρτώδη υφή, χρώματος λευκού. Η γεύση του είναι μαλακή, ελαφρά ξινή και αδιόρατα αλμυρή, με χαμηλά ελαφριά αρώματα. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ με περιοχή παραγωγής το οροπέδιο Δομοκού. Στο πλαίσιο του ελληνικού πρωινού και ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία των περιοχών παραγωγής του, το κατίκι μπορεί να σερβιριστεί ως επιτραπέζιο τυρί, συνοδεύοντας ψημένο ψωμί.

Μαρμελάδα βατόμουρο

Στερεά Ελλάδα

Μαρμελάδα βατόμουρο

Συστατικά

500 γρ. βατόμουρα
400 γρ. ζάχαρη

Προετοιμασία

Αφού πλύνετε πολύ καλά τα βατόμουρα, τα τοποθετείτε μαζί με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα με δυνατή φωτιά και ανακατεύετε κατά διαστήματα, ενώ ταυτόχρονα βγάζετε τους αφρούς που έχουν σχηματιστεί στην επιφάνεια.

Εκτέλεση

Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη μαρμελάδα να δέσει.

Μπάρα δημητριακών

Στερεά Ελλάδα

Μπάρα δημητριακών

Συστατικά

Βρώμη
Αμύγδαλα
Λιναρόσπορος
Μέλι
Ταχίνι

Προετοιμασία

Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και στη συνέχεια το απλώνετε σε ένα ταψί.

Εκτέλεση

Ψήνετε στους 170C για 10 λεπτά και μόλις ετοιμαστεί, το κόβετε σε κομμάτια.

Δίπλες Φωκίδας

Στερεά Ελλάδα

Δίπλες Φωκίδας

Συστατικά

3 αυγά
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού καθώς και ο χυμός του
Μισό φλ. τσαγιού λικέρ μαστίχα
1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Νισεστέ για εύκολο άνοιγμα των φύλλων
Καρύδια ή αμύγδαλα τριμμένα για το πασπάλισμα αφού έχει τελειώσει το γλυκό
Κανέλα
Για το σιρόπι

2 φλ. τσαγιού νερό
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. τσαγιού μέλι
2 βανίλιες

Προετοιμασία

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε τα αυγά, το λικέρ, το ξύσμα, τον χυμό πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ. Αφού ξεκινήσετε το ανακάτεμα, ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη (να μην είναι πολύ μαλακή), ώστε να μπορέσετε στην πορεία να ανοίξετε τα φύλλα. Αφού την αφήσετε σκεπασμένη για μισή ώρα, ανοίγετε τα φύλλα και κόβετε λωρίδες φτιάχνοντας διάφορα σχήματα ή με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τις διπλώνετε την ώρα που τηγανίζετε (για μεγαλύτερη ευκολία, καλό είναι να υπάρχουν 2 άτομα κατά την ώρα της παρασκευής).

Παράλληλα, βάζετε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε να βράσουν. Όταν παρατηρήσετε να αφρίζουν, τα ξαφρίζετε με ένα κουτάλι και από την ώρα που θα βράσει το σιρόπι, το αφήνετε για 10 λεπτά, προκειμένου να δέσει.

Εκτέλεση

Βάζετε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο και αφού κάψει, ρίχνετε 2 δίπλες, τις οποίες αναποδογυρίζετε για να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και έπειτα τις βάζετε σε απορροφητικό χαρτί. Έπειτα, παίρνετε το σιρόπι από τη φωτιά και όπως είναι καυτό, βάζετε σιγά σιγά μέσα σε αυτό τις κρύες δίπλες, τις οποίες, αφού μελώσετε, τις βάζετε με μια τρυπητή κουτάλα σε ταψί. Τέλος, τις πασπαλίζετε με κανέλα και τριμμένα καρύδια και τις τοποθετείτε σε πιατέλα.

Τυρόπιτα

Στερεά Ελλάδα

Τυρόπιτα

Συστατικά

Μισό κιλό φέτα
4 αυγά
1 ποτήρι γάλα
Παραδοσιακό φύλλο
Ελαιόλαδο
Αλάτι

Προετοιμασία

Αναμιγνύετε σε ένα μπολ αλάτι, λάδι, αλεύρι και χλιαρό νερό. Έπειτα ζυμώνετε το παρασκεύασμα και το αφήνετε για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια ανοίγετε το φύλλο και το απλώνετε στο ταψί. Για τη γέμιση ανακατεύετε με το κουτάλι σε ένα μπολ 4 αυγά, τη φέτα και το γάλα με λίγο ελαιόλαδο.

Εκτέλεση

Προσθέτετε το μείγμα στο ταψί και το κλείνετε με το υπόλοιπο φύλλο. Το βάζετε στον φούρνο και το ψήνετε στους 180C για 50 λεπτά.

Κουρκουτός Δαδιώτικος

Στερεά Ελλάδα

Κουρκουτός Δαδιώτικος

Συστατικά

2 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι
2 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
1 φλ. τσαγιού νερό
2 ½ φλ. τσαγιού φέτα σε τρίμμα
Μισό φλ. τσαγιού τραχανά γλυκό
2 φλ. τσαγιού κολοκυθάκι φρέσκο και τριμμένο στον τρίφτη
1 φλ. τσαγιού λάδι
4 μεγάλα αυγά
Αλάτι
Πιπέρι

Προετοιμασία

Αρχίστε βάζοντας σε ένα μπολ το γάλα, τα ? του νερού και τον τραχανά και αφήστε, για τουλάχιστον 15 λεπτά, το μείγμα να μουλιάσει και να ρουφήξει το γάλα. Έπειτα, χτυπήστε τα 3 από τα 4 αυγά ελαφριά και προσθέστε σιγά σιγά το ? του λαδιού και το αλεύρι. Μόλις έχετε ένα ομοιογενές μείγμα, προσθέστε το μείγμα του γάλακτος με τον τραχανά και τέλος την φέτα και το κολοκύθι και ανακατέψτε απαλά. Το μείγμα σας, θα είναι ένας ρευστός χυλός, τον οποίο θα ρίξετε σε ένα ταψί με διάμετρο περίπου 35 εκ. και με σχετικά ψηλό τοίχωμα.

Έπειτα, χτυπήστε το ταψί και γυρίστε το γύρω γύρω μερικές φορές, ώστε ο χυλός να απλωθεί ομοιόμορφα. Για το τελείωμα και για να δημιουργήσετε μια όμορφη χρυσαφένια κρούστα στον κουρκουτό, χτυπήστε το τέταρτο αυγό μαζί με το ? του νερού και με ένα κουτάλι σούπας, απλώστε το απαλά στην επιφάνεια του χυλού και σπρώξτε το με την ανάποδη του κουταλιού για να πάει παντού.

Εκτέλεση

Φουρνίστε το ταψί σας σε ελαφρά προθερμασμένο φούρνο (δεν πρέπει να καεί η επιφάνεια πριν ψηθεί το εσωτερικό) και ψήστε στους 200C (ανάλογα με τον φούρνο) σε μέτριο ύψος σχάρας.

Beta version