Γαστρονομία

Όλα   Συνταγές   Προϊόντα  
Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γαλατόπιτα από την Ουρανούπολη

2 κιλά γάλα
10 αυγά
2 κ.γ. μπέικιν
1 κ.γ. βανίλια
1 ½ φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλ. του τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Γαλατόπιτα από την Ουρανούπολη

Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να μετατραπούν σε μια ομογενοποιημένη μάζα, την οποία τοποθετείτε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί.

Γαλατόπιτα από την Ουρανούπολη

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175C και ψήνετε στην ίδια θερμοκρασία για 35 λεπτά.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γαλατόπιτα Σιθωνίας

300 γρ. γιαούρτι
300 γρ. λάδι
5 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
Λίγη βανίλια και μπέικιν πάουντερ
Λικέρ μούσμουλο
1 κιλό φύλλο κρούστας

Για το σιρόπι

800 γρ. ζάχαρη
800 γρ. νερό
Λίγο χυμό λεμόνι

Γαλατόπιτα Σιθωνίας

Ανοίγετε τα φύλλα και ανά δυο τα σουρώνετε και τα τοποθετείτε στο ταψί μέχρι να το γεμίσετε. Κατόπιν, χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί και ρίχνετε το μείγμα πάνω από τα φύλλα.

Γαλατόπιτα Σιθωνίας

Για να ετοιμαστεί το γλυκό, το ψήνετε στους 180C για 15 με 20 λεπτά και έπειτα το σιροπιάζετε με το βρασμένο σιρόπι.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Κέικ με ελαιόλαδο και ανθόμελο

500 γρ. βούτυρο
20 αυγά
750 γρ. γάλα
500 γρ. ελαιόλαδο
250 γρ. μέλι
200 γρ. ζάχαρη
2 κιλά αλεύρι ζαχαροπλαστικής
80 γρ. μπέικιν πάουντερ

Κέικ με ελαιόλαδο και ανθόμελο

Χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί.

Κέικ με ελαιόλαδο και ανθόμελο

Για να ετοιμαστεί, το βάζετε σε φόρμα και το ψήνετε στον φούρνο στους 170C για 50 με 60 λεπτά.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Κέικ με κεράσι

1 μπολ ζάχαρη
Φρέσκο βούτυρο
Μαλακό αλεύρι
Μπέικιν πάουντερ
Χυμός κεράσι ή σιρόπι από γλυκό του κουταλιού
Αυγά
Κεράσια γλυκού κουταλιού

Κέικ με κεράσι

Αρχικά αναμειγνύετε σε ένα μπολ ζάχαρη, φρέσκο βούτυρο, μαλακό αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, χυμό κεράσι ή σιρόπι από γλυκό του κουταλιού και αυγά. Κατόπιν, τα βάζετε σε φόρμα προσθέτοντας κεράσια γλυκού κουταλιού, ελαφρώς αλευρωμένα για να μη πέσουν στον πάτο της φόρμας.

Κέικ με κεράσι

Ψήνετε τη φόρμα στους 150C για 55 λεπτά.

Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Κεράσια Ροδοχωρίου – ΠΟΠ

Τα κεράσια Ροδοχωρίου χαρακτηρίζονται από υψηλή και σταθερή ποιότητα. Ποικιλίες των κερασιών αυτών είναι: Τραγανά Έδεσσας, Buarreau burlat, Πρώιμα Ιταλίας, Bigar Harry, van, Τραγανά Κομοτηνής. Ο καρπός είναι μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους με έντονο βαθύ κόκκινο χρώμα στην επιφάνεια και στη σάρκα. Είναι επίσης χυμώδης τραγανός με μεγάλη δυνατότητα συντήρησης και μεταφοράς. Τα «Τραγανά Ροδοχωρίου» χρησιμοποιούνται ως επιτραπέζιο φρούτο, αλλά και στη ζαχαροπλαστική για την παρασκευή μαρμελάδων, γλυκών του κουταλιού, γλυκών κα.

Κεράσια Ροδοχωρίου – ΠΟΠ

Πληροφορίες
Προμηθευτές
Φωτογραφίες

Κεφαλογραβιέρα – ΠΟΠ

Η κεφαλογραβιέρα είναι σκληρό τυρί, υπόλευκο έως ανοικτό καστανό, ελαφρώς αλμυρό, με συμπαγή ελαστική μάζα και πολλές οπές. Έχει πλούσια ελαφρά αλμυρή γεύση και ευχάριστο άρωμα πρωτεϊνών γάλακτος -προπιονικής ζύμωσης. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια με επιδερμίδα σκληρή, ξηρή, η οποία καλύπτεται με κατάλληλες για τρόφιμα ύλες. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με κατσικίσιο, σε αναλογία του τελευταίου όχι μεγαλύτερη του 10%.

Κεφαλογραβιέρα – ΠΟΠ

Ιστορία
Προϊόντα
Εγκαταστάσεις
Βραβεία
Άλλα Προϊόντα

Ζήκος Θεόδωρος & ΣΙΑ Ο.Ε.

Η εταιρεία Ζήκος παράγει φέτα, μπάτζο, ανεβατό και κεφαλογραβιέρα. Όλα τα παραγόμενα προϊόντα της εταιρείας είναι Π.Ο.Π..

Ζήκος Θεόδωρος & ΣΙΑ Ο.Ε.

Η εταιρεία Ζήκος παράγει φέτα, μπάτζο, ανεβατό και κεφαλογραβιέρα. Όλα τα παραγόμενα προϊόντα της εταιρείας είναι Π.Ο.Π..

Ζήκος Θεόδωρος & ΣΙΑ Ο.Ε.

Η επιχείρηση Ζήκος διαθέτει τις εγκαταστάσεις της στο χωριό Κορυφή της επαρχίας Βοΐου του νομού Κοζάνης. Απέχει από την Θεσσαλονίκη 200 χιλιόμετρα και από την Κοζάνη 70.

Ζήκος Θεόδωρος & ΣΙΑ Ο.Ε.

Η εταιρεία Ζήκος διαθέτει τα προϊόντα της στην εγχώρια αγορά όλης της βορείου Ελλάδος αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.Επιπλέον, τα προϊόντα διατίθενται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Ολλανδία κ.ά. αλλά και έκτος Ε.Ε., όπως Αυστραλία. Διαθέτει δε σύστημα διασφάλισης ποιότητας ISO 22000 και AGROSERT.

Ζήκος Θεόδωρος & ΣΙΑ Ο.Ε.

Η εταιρεία διαθέτει, επίσης, στην αγορά βούτυρο πρόβειο και μυζήθρα.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Κολομπαρόπιτα Χαλκιδικής

1 ½ κιλό κολοκυθάκια
3 αυγά
2 φλ. καφέ σιμιγδάλι χοντρό
1 φλ. γάλα
? φλ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
Λίγο ελαιόλαδο για άλειμμα
Λίγο αλεύρι για πασπάλισμα

Κολομπαρόπιτα Χαλκιδικής

Αρχικά τρίβετε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη και έπειτα τα αφήνετε σε σουρωτήρι για περίπου 1 ώρα, ώστε να στραγγίσουν. Ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το λάδι και το αλεύρι) και μετά προσθέτετε τα κολοκύθια. Λαδώνετε τον πάτο ενός ταψιού και πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια, απλώνετε στο ταψί το μείγμα με ομοιόμορφο τρόπο και από πάνω ρίχνετε λίγο ακόμη λάδι και αλεύρι.

Κολομπαρόπιτα Χαλκιδικής

Ψήνετε το μείγμα στους 200C μέχρι να ροδίσει η πίτα.