Γαστρονομία

Όλα   Συνταγές   Προϊόντα  
Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Καβουρμάς

Ο καβουρμάς είναι αλλαντικό και κυριολεκτικά σημαίνει «καβουρδισμένο». Η λέξη έχει τούρκικη προέλευση, από το “kavurma”, που σημαίνει καβουρδίζω. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν κρέατος, με ιδιαίτερη γεύση λόγω της διαδικασίας παρασκευής του αλλά και υψηλή διατροφική αξία, τα οποία δικαιολογούν και την ακριβή τιμή στην οποία το βρίσκουμε. Αποτελείται από βρασμένα κομμάτια κρέατος (κατσίκι, βουβάλι, πρόβατο ή μοσχάρι, ό,τι έχει η κάθε περιοχή) ανακατεμένα με το ζωμό τους και μαγειρεμένα με μπαχαρικά στο λίπος τους. Τρώγεται ωμός, κομμένος σε μικρά κομμάτια ή προστίθεται σε συνταγές δίνοντας την ιδιαίτερη γεύση του σε πίτες, ομελέτες κ.ά.. Πολλοί το κατασκευάζουν σπίτι τους και το διατηρούν σε δοχεία σκεπασμένο με το λίπος του.

Καβουρμάς

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Λαλαγκίτες

750 γρ. χλιαρό νερό
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ.)
1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
2 κοφτά κ.γ. αλάτι

Λαλαγκίτες

Σε βαθύ μπολ διαλύετε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη χρησιμοποιώντας τα 200γρ. από τα 750γρ. χλιαρό νερό με τη βοήθεια ενός σύρματος. Αφού λιώσει η μαγιά προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και το νερό εναλλάξ ανακατεύοντας. Τέλος σειρά έχει το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Το αποτέλεσμα είναι ένας χυλός ημίρρευστος. Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος του σπιτιού για μισή ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού περάσει η ώρα ξεσκεπάζετε το μπολ και «ξεφουσκώνετε» το χυλό ανακατεύοντάς τον.

Λαλαγκίτες

Βάζετε να ζεσταθεί καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και αδειάζετε μια κουτάλα σούπας χυλό στο κέντρο του τηγανιού. Απλώνετε τον χυλό κάνοντας κυκλικές κινήσεις με το τηγάνι και στρώνετε και με την κάτω πλευρά ενός κουταλιού. Η λαλαγγίτα είναι έτοιμη για γύρισμα μετά από περίπου 1’. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμη όταν στεγνώσουν οι κηλίδες υγρασίας που υπήρχαν στην αρχή. Γυρίζετε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και ψήνουμε για άλλα 2’-3′.

Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Λουκάνικο Μοσχαρίσιο

Τα λουκάνικα ανήκουν στα παραδοσιακά αγαθά της χώρας μας. Στις ποικίλες γεύσεις τους ανακαλύπτει κανείς την ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής. Στη Θράκη τα μοσχαρίσια λουκάνικα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά. Τα συναντάμε ιδιαίτερα στην Ανατολική Θράκη, όπου υπάρχουν αρκετά βοσκοτόπια με βοοειδή. Συνήθως έχουν χαμηλά ποσοστά λίπους και αυτό που κάνει τη διαφορά στη γεύση τους είναι τα μπαχαρικά, γι’ αυτό και θυμίζουν συχνά ανατολίτικα αλλαντικά. Είναι στεγνά και συχνά τα βρίσκουμε με πράσο, σκόρδο, κύμινο, μπούκοβο ή άλλα μπαχαρικά στην εκδοχή του πικάντικου ενώ για όσους δεν τα προτιμούν έτσι, υπάρχουν και οι ελαφριές εκδοχές με λιγότερα καρυκεύματα.

Λουκάνικο Μοσχαρίσιο

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Μηλίνα

μισή κολοκύθα
3 αβγά
1 κούπα καλαμποκέλαιο
λίγο αλεύρι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα
κανέλα, μπέικιν

Μηλίνα

Αρχικά κόβετε την κολοκύθα σε λεπτές φέτες. Κατόπιν, χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και προσθέτετε τη μισή κούπα λάδι και το γάλα. Συνεχίζετε το χτύπημα και προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν και την κανέλα μέχρι ο χυλός να αποκτήσει μια παχύρευστη υφή.
Αλείφετε ένα ταψί με λίγο λάδι και πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και κανέλα. Συνεχίζετε στρώνοντας δύο στρώσεις αλευρωμένες φέτες από κολοκύθι και πασπαλίζετε πάλι με ζάχαρη και κανέλα. Στρώνετε άλλες δύο στρώσεις με το κολοκύθι και ρίχνετε το χυλό από πάνω. Στο τέλος ραντίζετε με λίγο λάδι, ζάχαρη και κανέλα.

Μηλίνα

Ψήνετε στους 200 C για 40 λεπτά και σερβίρετε.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Μηλόπιτα Θρακιώτικη

5 αυγά
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. ηλιέλαιο
2 πρέζες κανέλα
2 πρέζες βανίλια
45 γρ. μπέικιν πάουντερ
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 μέτρια ξινόμηλα (ψιλοκομμένα)
100 γρ. σταφίδες
100 γρ. καρύδια (χοντροκομμένα)

Μηλόπιτα Θρακιώτικη

Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη στη γρήγορη ταχύτητα στο μίξερ για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και στη συνέχεια προσθέτετε το ηλιέλαιο, την κανέλα και τη βανίλια και ανακατεύετε με μια κουτάλα (όχι μίξερ) μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έπειτα, ρίχνετε το μπέικιν πάουντερ μέσα στο αλεύρι, το ανακατεύετε και στη συνέχεια το προσθέτετε στο μείγμα. Κατόπιν, αλευρώνετε ελαφρώς τις σταφίδες και τα καρύδια έτσι ώστε να μην κάτσουν στο κάτω μέρος του ταψιού και τα βάζετε και αυτά στο ίδιο μείγμα. Τέλος, βάζετε και τα μήλα, αφού πρώτα τα καθαρίσετε και τα ψιλοκόψετε.

Μηλόπιτα Θρακιώτικη

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε το ταψί και το ψήνετε για 30 λεπτά στους 170C.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Σαραγλί

Για τα φύλλα:
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1 κούπα νερό
αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
1 φλυτζάνι λάδι

Για τη γέμιση:
3 φλυτζάνια καρύδια χοντροκομμένα
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
3 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλλα
½ κ.γ. γαρύφαλλο

Για το σιρόπι :
3 φλυτζάνια ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας

Σαραγλί

Ξεκινάτε προετοιμάζοντας τα φύλλα. Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα φύλλα και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μία μαλακή, εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε 30 περίπου λεπτά να ξεκουραστεί. Αφού περάσουν τα 30 λεπτά, τη χωρίζετε σε 8 μπαλάκια στο μέγεθος μανταρινιού. Ανοίγετε τα μπαλάκια με τον πλάστη σε μέγεθος ενός πιάτου για φρούτο. Αναμειγνύετε σε ένα μπολάκι το ελαιόλαδο με την φυτίνη και τη μαργαρίνη. Βάζετε περίπου 1 κ.γ. από το μείγμα σε κάθε φυλλαράκι και το αλείφετε καλά με ένα πινέλο. Αλευρώνετε ελαφρά και ενώνετε ανά 2. Τα αφήνετε ξανά περίπου 30 λεπτά να ξεκουραστούν. Ανοίγετε ένα μεγάλο λεπτό φύλλο, το κόβετε στην μέση, το λαδώνετε καλά και ρίχνετε λίγη από την γέμιση. Τυλίγετε σε ρολό και κόβετε τις άκρες. Τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί όλα τα ρολά και κόβετε σε κομμάτια.

Για το σιρόπι αναμειγνύετε όλα τα υλικά και τα βράζετε για 5 λεπτά από την έναρξη του βρασμού. Έπειτα το αφήνετε να κρυώσει.

Σαραγλί

Λαδώνετε από πάνω και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 30 λεπτά. Μόλις βγει από το φούρνο και όσο είναι καυτό, ρίχνετε από πάνω το κρύο σιρόπι.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Σουσαμόπιτα

6 φύλλα κρούστας
1,5 κούπα σουσάμι αναποφλοίωτο
½ κούπα καρύδι
3 σταρένιες φρυγανιές τριμμένες
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
? κούπας ελαιόλαδο (ή ½ κούπα ελαιόλαδο και 2 γεμάτες κουταλιές βούτυρο γάλακτος)

Σιρόπι:
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
½ κούπα μέλι
2-3 ξυλάκια κανέλας
1 κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού

Σουσαμόπιτα

Ετοιμάζετε αρχικά το σουσάμι και το αφήνετε μέσα σε νερό για λίγη ώρα. Κατόπιν, το βάζετε σε σουρωτήρι λίγο-λίγο και το ξεπλένετε. Αφού στραγγίξει καλά, το απλώνετε σε ταψάκι στρωμένο με πετσέτα να τραβήξει λίγο ακόμη υγρασία. Τραβάτε την πετσέτα, βάζετε το ταψάκι στο φούρνο στους 160 βαθμούς να στεγνώσει εντελώς και να καβουρδιστεί και το αφήνετε να κρυώσει.
Στο μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι: βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από το μέλι, σε μία κατσαρόλα και τα βράζετε για 5 λεπτά. Μετράτε το χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός και χαμηλώνετε σε μέτρια θερμοκρασία. Αποσύρετε από το μάτι, προσθέτετε το μέλι, ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί και το αφήνετε και αυτό να κρυώσει.
Αμέσως μετά αλέθετε στο multi το σουσάμι, χωρίς να γίνει σκόνη. Προσθέτετε τα καρύδια αλεσμένα σαν ψίχουλα, τα μυρωδικά, τη φρυγανιά και τη ζάχαρη.
Χωρίζετε τα φύλλα σε 2 κομμάτια καθένα. Απλώνετε σε λαδωμένο ταψάκι 3 κομμάτια φύλλο λαδώνοντάς τα ένα-ένα και προσθέτουμε το ? της γέμισης. Συνεχίζετε απλώνοντας 2 κομμάτια φύλλου (λαδωμένα) – ? γέμισης, εναλλάξ. Στο τέλος στρώνετε τα 3 τελευταία φύλλα αλείφοντάς τα πάντα με ελαιόλαδο. Σπρώχνετε τα φύλλα που περισσεύουν στις άκρες του ταψιού προς τα μέσα και με κοφτερό μαχαίρι χαράζετε την πίτα σε «μπακλαβαδωτά» κομμάτια.
Βάζετε σε μπρίκι το υπόλοιπο ελαιόλαδο (και το βούτυρο αν προσθέσετε) μέχρι να κάψει. Περιχύνετε τη σουσαμόμιτα με το καυτό λάδι.

Σουσαμόπιτα

Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, για 60-70 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Όταν είναι έτοιμη τη σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι. Περιμένετε για 2 ώρες περίπου να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρετε.