logo-gr

banner-home

Προϊόντα

Αναζητήστε προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και άλλα σημαντικά ελληνικά προϊόντα με βάση την περιοχή.

Εναλλακτικά, μεταβείτε στο χάρτη της Ελλάδας.

Το "Αμύγδαλο Λάρισας" είναι ιδιαίτερα εύγευστο και μεγάλου μεγέθους. Προέρχεται από αμυγδαλιές, που καλλιεργούνται παραδοσιακά στα διοικητικά όρια των επαρχιών Λάρισας, Τυρνάβου και Αγιάς. Το δέντρο προέρχεται από την Ασία. Έχει άσπρη σάρκα και φλοιό έντονο καφέ χρώμα. Τα αμύγδαλα τρώγονται ωμά ή ψημένα και χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική.
Το "Αμύγδαλο Λάρισας" είναι ιδιαίτερα εύγευστο και μεγάλου μεγέθους. Προέρχεται από αμυγδαλιές, που καλλιεργούνται παραδοσιακά στα διοικητικά όρια των επαρχιών Λάρισας, Τυρνάβου ...
Άσπρα και μυρωδάτα γλυκά από αμύγδαλα και ζάχαρη. Για αρραβώνες, γάμους, βαφτίσια και κάθε είδους γιορτή... Τα αμυγδαλωτά είναι συνδεδεμένα με όλες τις χαρές της οικογένειας τον αιώνα που μας πέρασε! Κι αν δεν τηρούνται πλέον κατά γράμμα αυτά τα έθιμα, τα αμυγδαλωτά εξακολουθούν να αποτελούν όχι μόνο το πιο μυρωδάτο και ταιριαστό γλυκό για τις οικογενειακές χαρές, αλλά και ένα προσφιλές γλυκό της καθημερινότητας. Τα αμυγδαλωτά συνηθίζονται σε ...
Άσπρα και μυρωδάτα γλυκά από αμύγδαλα και ζάχαρη. Για αρραβώνες, γάμους, βαφτίσια και κάθε είδους γιορτή... Τα αμυγδαλωτά είναι συνδεδεμένα με όλες τις χαρές της οικογένειας τον ...
Ένα από τα λιγοστά καφενεία του λιμανιού της Ύδρας, εκεί όπου οι πρώτοι επισκέπτες μετά τον πόλεμο έπιναν τον καφέ τους, τσιμπολογούσαν και θαύμαζαν τον οικισμό, ήταν το μεγαλοπρεπές καφεζαχαροπλαστείο "τα Κυβέλεια" του Δήμητριου Τσαγκάρη. Ιδρυτής του από το 1930 ο Αριστείδης Τσαγκάρης ο οποίος εμπορεύτηκε για πρώτη φορά υδραίικα αμυγδαλωτά που μέχρι εκείνη τη εποχή φτιαχνόταν μόνο σε σπίτια για ιδιοκατανάλωση σε γιορτές και ευχάριστα γεγονότα. ...
Ένα από τα λιγοστά καφενεία του λιμανιού της Ύδρας, εκεί όπου οι πρώτοι επισκέπτες μετά τον πόλεμο έπιναν τον καφέ τους, τσιμπολογούσαν και θαύμαζαν τον οικισμό, ήταν το ...
Μαλακό λευκό τυρί, κοκκώδους υφής, με φρέσκια, δροσερή, ελαφριά αλμυρή και υπόξινη γεύση και άρωμα, χωρίς σχήμα και περίβλημα, χωρίς τρύπες και με μαλακή μάζα, που σερβίρεται με κουτάλι. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στο Νομό Γρεβενών και στην Επαρχία Βοίου Νομού Κοζάνης, από γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή μίγματά τους.
Μαλακό λευκό τυρί, κοκκώδους υφής, με φρέσκια, δροσερή, ελαφριά αλμυρή και υπόξινη γεύση και άρωμα, χωρίς σχήμα και περίβλημα, χωρίς τρύπες και με μαλακή μάζα, που σερβίρεται με ...
Αυγοτάραχο ή Bottarga (Ιταλικά), Poutargue (Γαλλικά), Botarga (Ισπανικά), Batarekh (Αραβικά), Karasumi (Ιαπωνικά) είναι μία λιχουδιά από φυσικά αποξηραμένο και μορφοποιημένο αυγό κεφάλου ή τόνου. Στην Ελλάδα, το αυγοτάραχο παράγεται από αυγά κεφάλου, τα οποία ψαρεύονται στις ελληνικές λίμνες. Ολόκληρες οι ωοθήκες βγαίνουν από το ψάρι, ξεπλένονται με νερό, αλατίζονται με φυσικό αλάτι, στεγνώνουν κάτω από τον ήλιο και συσκευάζονται σε λιωμένο ...
Αυγοτάραχο ή Bottarga (Ιταλικά), Poutargue (Γαλλικά), Botarga (Ισπανικά), Batarekh (Αραβικά), Karasumi (Ιαπωνικά) είναι μία λιχουδιά από φυσικά αποξηραμένο και μορφοποιημένο αυγό ...
Μαλακό τυρί αλοιφώδους υφής, χωρίς επιδερμίδα, με υπόξινη, ευχάριστη, δροσερή γεύση και άρωμα. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στις περιοχές Ηπείρου και Θεσσαλίας από γάλα πρόβειο ή γίδινο ή από μίγμα αυτών.  
Μαλακό τυρί αλοιφώδους υφής, χωρίς επιδερμίδα, με υπόξινη, ευχάριστη, δροσερή γεύση και άρωμα. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στις περιοχές Ηπείρου και Θεσσαλίας ...
Σκληρό τυρί, λευκοκίτρινο, με συμπαγή ελαστική μάζα και αρκετές διάσπαρτες στρογγυλές οπές και μερικές φορές ρωγμές. Έχει ευχάριστη, πλούσια υπόγλυκη και ελαφρά αλατισμένη γεύση και πλούσιο άρωμα πρωτεϊνών γάλακτος -προπιονικής ζύμωσης. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια με επιδερμίδα σκληρή, ξηρή, η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλει στην ωρίμανση. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στην περιοχή Αγράφων Νομού ...
Σκληρό τυρί, λευκοκίτρινο, με συμπαγή ελαστική μάζα και αρκετές διάσπαρτες στρογγυλές οπές και μερικές φορές ρωγμές. Έχει ευχάριστη, πλούσια υπόγλυκη και ελαφρά αλατισμένη γεύση ...
Σκληρό τυρί, λευκοκίτρινο, με συμπαγή ελαστική μάζα και αρκετές διάσπαρτες στρογγυλές οπές και μερικές φορές ρωγμές. Έχει ευχάριστη, πλούσια υπόγλυκη και ελαφρά αλατισμένη γεύση και πλούσιο άρωμα πρωτεϊνών γάλακτος -προπιονικής ζύμωσης. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια με επιδερμίδα σκληρή, ξηρή, η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλει στην ωρίμανση. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στο νησί της Κρήτης, από γάλα ...
Σκληρό τυρί, λευκοκίτρινο, με συμπαγή ελαστική μάζα και αρκετές διάσπαρτες στρογγυλές οπές και μερικές φορές ρωγμές. Έχει ευχάριστη, πλούσια υπόγλυκη και ελαφρά αλατισμένη γεύση ...
Σκληρό τυρί, υποκίτρινο, με συμπαγή ελαστική μάζα, και αρκετές διάσπαρτες οπές, με λεπτή, εξευγενισμένη, γεμάτη και ευχάριστη γεύση βουτύρου και πρωτεϊνών γάλακτος και ελαφρά αρώματα προπιονικής ζύμωσης (καρυδιού και αμύγδαλου). Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια με επιδερμίδα λεπτή, ξηρή, η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλει στην ωρίμανση. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στο νησί της Νάξου, από γάλα αγελαδινό ...
Σκληρό τυρί, υποκίτρινο, με συμπαγή ελαστική μάζα, και αρκετές διάσπαρτες οπές, με λεπτή, εξευγενισμένη, γεμάτη και ευχάριστη γεύση βουτύρου και πρωτεϊνών γάλακτος και ελαφρά ...
Τα "Δαμάσκηνα Σκοπέλου" είναι φρούτα σαρκώδη σκούρου - μελανού χρώματος, μέτριου μεγέθους, έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση και είναι κατάλληλα για αποξήρανση. Το γένος του φυτού είναι η προύμνη της οικογένειας των αμυγδαλοειδών, της τάξης των ροδωδών. Τη Δαμασκηνιά την καλλιεργούσαν αρχικά στην πόλη Δαμασκό, όπου πήρε και το όνομά της.Τα δαμάσκηνα είναι γνωστά από τον 1ο μ.Χ. αιώνα στον ελληνικό χώρο. Μνημονεύονται από τον Διοσκουρίδη και τον ...
Τα "Δαμάσκηνα Σκοπέλου" είναι φρούτα σαρκώδη σκούρου - μελανού χρώματος, μέτριου μεγέθους, έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση και είναι κατάλληλα για αποξήρανση. Το γένος του φυτού ...
Πρόκειται για ένα είδος ψωμιού στη ζύμη του οποίου αναμειγνύονται ελιές χωρίς το κουκούτσι, με έντονο άρωμα και γεύση λαδιού, χρώματος ανοιχτού καφέ, πάχους 3-4 εκατοστά. Τα υλικά παρασκευής του είναι αλεύρι μαλακό, μαγιά, προζύμι, νερό και ελιές. Το Λιόψωμο Πηλίου είναι το παραδοσιακό ψωμί των χωριών του Πηλίου, που συνήθως ψηνόταν πριν από τα συνήθη καρβέλια ψωμιού. Ωσπού να ψηθούν τα καρβέλια έφτιαχνε το λιόψωμο ή το τυρόψωμο, που ψηνόταν πιο ...
Πρόκειται για ένα είδος ψωμιού στη ζύμη του οποίου αναμειγνύονται ελιές χωρίς το κουκούτσι, με έντονο άρωμα και γεύση λαδιού, χρώματος ανοιχτού καφέ, πάχους 3-4 εκατοστά. Τα υλικά ...
Η Θρούμπα Θάσου ή Θασίτικη, αποτελεί άριστη ύλη για την παραγωγή αλατισμένης ελιάς. Η καλλιέργεια της ελιάς στο νησί της Θάσου είναι συνυφασμένη από αρχαιοτάτων χρόνων με την ιστορία του νησιού. Καταναλώνεται ως νωπή (ξηράλατη) επιτραπέζια ελιά.
Η Θρούμπα Θάσου ή Θασίτικη, αποτελεί άριστη ύλη για την παραγωγή αλατισμένης ελιάς. Η καλλιέργεια της ελιάς στο νησί της Θάσου είναι συνυφασμένη από αρχαιοτάτων χρόνων με την ...
Λευκό τυρί, με μαλακή ως ημίσκληρη δομή, χωρίς επιδερμίδα, συμπαγές με διάσπαρτες τρύπες και σχήμα μικρού καλαθιού με ραβδώσεις από τα καλαθάκια – καλούπια σταοποία μορφοποιείται (παλιά από βούρλα ή λυγαριές, σήμερα πλαστικά. Η γεύση του μεστή, αλατισμένη και ελαφρά όξινη, με αρώματα που θυμίζουν ξύλο. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ με περιοχή παραγωγής το νησί της Λήμνου. Παράγεται από πρόβειο γάλα, που δίνει και την καλύτερη ποιότητα τυριού, ...
Λευκό τυρί, με μαλακή ως ημίσκληρη δομή, χωρίς επιδερμίδα, συμπαγές με διάσπαρτες τρύπες και σχήμα μικρού καλαθιού με ραβδώσεις από τα καλαθάκια – καλούπια σταοποία μορφοποιείται ...
Ημίσκληρο έως σκληρό τυρί, λευκοκίτρινο, με συμπαγή μάζα συνήθως χωρίς οπές. Έχει απαλή, γλυκιά γεύση και ευχάριστο άρωμα. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια ή παραλληλεπίπεδα με επιδερμίδα ημίσκληρη, συνεκτική, η οποία καλύπτεται συνήθως με παραφίνη ή άλλες κατάλληλες για τρόφιμα ύλες. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Μακεδονίας, και τους νομούς Ξάνθης και Λέσβου, από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με ...
Ημίσκληρο έως σκληρό τυρί, λευκοκίτρινο, με συμπαγή μάζα συνήθως χωρίς οπές. Έχει απαλή, γλυκιά γεύση και ευχάριστο άρωμα. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια ή παραλληλεπίπεδα με ...
Είναι φρέσκο μαλακό τυρί με γιαουρτώδη υφή, χρώματος λευκού. Η γεύση του είναι μαλακή, ελαφρά ξινή και αδιόρατα αλμυρή, με χαμηλά ελαφριά αρώματα. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ με περιοχή παραγωγής το οροπέδιο Δομοκού.Στο πλαίσιο του ελληνικού πρωινού και ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία των περιοχών παραγωγής του, το κατίκι μπορεί να σερβιριστεί ως επιτραπέζιο τυρί, συνοδεύοντας ψημένο ψωμί.
Είναι φρέσκο μαλακό τυρί με γιαουρτώδη υφή, χρώματος λευκού. Η γεύση του είναι μαλακή, ελαφρά ξινή και αδιόρατα αλμυρή, με χαμηλά ελαφριά αρώματα. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ ...
Τα κεράσια Ροδοχωρίου χαρακτηρίζονται από υψηλή και σταθερή ποιότητα. Τα κεράσια του αγροκτήματος Ροδοχωρίου κατέκτησαν όλες τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάρις στα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους (μέγεθος, χρώμα, τραγανότητα). Ποικιλίες των κερασιών αυτών είναι: Τραγανά Έδεσσας, Buarreau burlat, Πρώιμα Ιταλίας, Bigar Harry, van, Τραγανά Κομοτηνής. Ο καρπός είναι μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους με έντονο βαθύ κόκκινο χρώμα στην επιφάνεια και ...
Τα κεράσια Ροδοχωρίου χαρακτηρίζονται από υψηλή και σταθερή ποιότητα. Τα κεράσια του αγροκτήματος Ροδοχωρίου κατέκτησαν όλες τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάρις στα υψηλά ...
Σκληρό τυρί, υπόλευκο έως ανοικτό καστανό, ελαφρώς αλμυρό, με συμπαγή ελαστική μάζα και πολλές οπές. Έχει πλούσια ελαφρά αλμυρή γεύση και ευχάριστο άρωμα πρωτεϊνών γάλακτος -προπιονικής ζύμωσης. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια με επιδερμίδα σκληρή, ξηρή, η οποία καλύπτεται με κατάλληλες για τρόφιμα ύλες. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και ...
Σκληρό τυρί, υπόλευκο έως ανοικτό καστανό, ελαφρώς αλμυρό, με συμπαγή ελαστική μάζα και πολλές οπές. Έχει πλούσια ελαφρά αλμυρή γεύση και ευχάριστο άρωμα πρωτεϊνών γάλακτος ...
Το κοινότερο είδος κολοκυθιού με επιστημονική ονομασία Curcubita pepo ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθιδών. Τα κολοκύθια καλλιεργούνται στην Ελλάδα κυρίως ως καλοκαιρινά λαχανικά και σε πολύ μικρότερο βαθμό για την παραγωγή μεγάλων κολοκύθων.Το κοινό κολοκύθι κατάγεται από την Αμερική και ήρθε στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα. Είδη κολοκυθιών τα οποία ανήκουν στο είδος Curcubita Lagenaria, όπως η Λαγηνοφόρος κολοκυθιά, φαίνεται ότι υπήρχαν από τα ...
Το κοινότερο είδος κολοκυθιού με επιστημονική ονομασία Curcubita pepo ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθιδών. Τα κολοκύθια καλλιεργούνται στην Ελλάδα κυρίως ως καλοκαιρινά ...
Το εμπορικό όνομα της "Κονσερβολιάς Πηλίου Βόλου". Η ποικιλία αυτή έχει 13 τύπους ανάλογα με το μέγεθος (από 91 έως 380 καρπούς ανά κιλό). Η ελαιοκαλλιέργεια στο Πήλιο ανάγεται στους χρόνους της Τουρκοκρατίας. Το Βουνό των Κενταύρων είναι κατάφυτο από ελαιόδεντρα και είναι φημισμένοι οι ελαιώνες του Πηλίου που συνθέτουν ένα όμορφο τοπίο σε όλο το μήκος και πλάτος της οροσειράς από την κορυφογραμμή μέχρι τη θάλασσα. Ο ελαιώνας του Πηλίου ...
Το εμπορικό όνομα της "Κονσερβολιάς Πηλίου Βόλου". Η ποικιλία αυτή έχει 13 τύπους ανάλογα με το μέγεθος (από 91 έως 380 καρπούς ανά κιλό). Η ελαιοκαλλιέργεια στο Πήλιο ανάγεται ...
Μαλακό λευκό τυρί άλμης χωρίς επιδερμίδα, αλμυρό, φυσικά πιπεράτο με έντονη πικάντικη γεύση. Χρώμα κρεμώδες λευκό έως υπόφαιο -ελαφρά ροζ και μάζα συνεκτική μικρών κόκκων. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στο Νομό Κυκλάδων, από γάλα αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο ή μίγματά τους.Στην κοπανιστή είναι έντονη η γεύση του αλατιού, ενώ η έντονα πικάντικη πιπεράτη καυτή γεύση της είναι αποτέλεσμα της δράσης των ενζύμων της μικροβιακής ...
Μαλακό λευκό τυρί άλμης χωρίς επιδερμίδα, αλμυρό, φυσικά πιπεράτο με έντονη πικάντικη γεύση. Χρώμα κρεμώδες λευκό έως υπόφαιο -ελαφρά ροζ και μάζα συνεκτική μικρών κόκκων. Έχει ...
Στην αρχαία Ελλάδα σταφίδα ονόμαζαν τον αποξηραμένο καρπό της σταφιδαμπέλου και την ίδια τη σταφιδάμπελο. Οι σταφίδες συνόδευαν το κρασί στα συμπόσια και χρησιμοποιούντο σε φαγητά και γλυκά. Στα βυζαντινά χρόνια συνεχίστηκε η χρήση τους στη μαγειρική, μεγάλες ποσότητες όμως καταναλώνονταν στη διάρκεια μεγάλων νηστειών της Χριστιανοσύνης. Την εντατικοποίηση όμως της σταφίδας την προκάλεσαν οι Ενετοί, αρχικά στην Πελοπόννησο και αργότερα στα ...
Στην αρχαία Ελλάδα σταφίδα ονόμαζαν τον αποξηραμένο καρπό της σταφιδαμπέλου και την ίδια τη σταφιδάμπελο. Οι σταφίδες συνόδευαν το κρασί στα συμπόσια και χρησιμοποιούντο σε φαγητά ...
Πρόκειται για ψωμί κυκλικού σχήματος, πασπαλισμένο με σουσάμι, ένα είδος κριθαροκουλούρας (κόλλιξ στα αρχαία ελληνικά), το οποίο πωλείται στους δρόμους των αστικών κέντρων από πλανόδιους "κουλουράδες".Το κουλούρι είναι γνωστό τουλάχιστον από τους βυζαντινούς χρόνους ως "κόλλιξ" και "κολλίκιον" με το ίδιο σχήμα. "Κόλλιξ δε έστιν είδος άρτου περιφερούς (=κυκλικού) εξ ου τα παρ' ημίν κολλίκια" αναφέρει ο Γρηγόριος Κορίνθου στο έργο του "Πέρι της ...
Πρόκειται για ψωμί κυκλικού σχήματος, πασπαλισμένο με σουσάμι, ένα είδος κριθαροκουλούρας (κόλλιξ στα αρχαία ελληνικά), το οποίο πωλείται στους δρόμους των αστικών κέντρων από ...
Σκληρό τυρί, λευκό έως λευκοκίτρινο, με μικρές οπές. Έχει ευχάριστη, αλμυρή γεύση και ευχάριστο άρωμα. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια με επιδερμίδα σκληρή, ξηρή. Οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι διατηρείται μέσα σε λάδι. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στην νήσο Λέσβο, από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με κατσικίσιο, σε αναλογία του τελευταίου όχι μεγαλύτερη του 30%.
Σκληρό τυρί, λευκό έως λευκοκίτρινο, με μικρές οπές. Έχει ευχάριστη, αλμυρή γεύση και ευχάριστο άρωμα. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια με επιδερμίδα σκληρή, ξηρή. Οφείλει το ...
Η λούζα Μυκόνου ένα από τα καλύτερα ελληνικά αλλαντικά.Υπάρχουν ελληνικά προϊόντα που θα μπορούσαν να σταθούν αντάξια δίπλα σε ευρωπαϊκά εκλεκτά εδέσματα όπως το ιταλικό «προσούτο», η τρυφερή «πορκέτα» ή η «κόπα». Τα ελληνικά αλλαντοσκευάσματα, τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο ήρθαν στο προσκήνιο αλλά θεωρούνται και εδέσματα σπάνιας νοστιμιάς.Τρανταχτό δείγμα αυτής της εγχώριας πανδαισίας, η μοσχομυριστή μυκονιάτικη λούζα, με το υπέροχο ρουμπινί ...
Η λούζα Μυκόνου ένα από τα καλύτερα ελληνικά αλλαντικά.Υπάρχουν ελληνικά προϊόντα που θα μπορούσαν να σταθούν αντάξια δίπλα σε ευρωπαϊκά εκλεκτά εδέσματα όπως το ιταλικό ...
Τα πιο γνωστά αλλαντικά που συνεχίζουν να παρασκευάζονται μέχρι και σήμερα, όχι μόνο στα σπίτια αλλά και σε μεγάλες μονάδες παραγωγής αλλαντικών, σε όλη την Ελλάδα με παραλλαγές στη γέμιση ή στον συνδυασμό των μπαχαρικών και των αρωματικών.Στην Θράκη τα λουκάνικα μοιάζουν με το σουτζούκι – πολίτικης προέλευσης-, αλλά συναντώνται επίσης τα λουκάνικα με πράσα, από χοιρινό ή μίγμα χοιρινού και μοσχαρίσιουκρέατος. Στην Ανατολική Θράκη όπου υπάρχουν ...
Τα πιο γνωστά αλλαντικά που συνεχίζουν να παρασκευάζονται μέχρι και σήμερα, όχι μόνο στα σπίτια αλλά και σε μεγάλες μονάδες παραγωγής αλλαντικών, σε όλη την Ελλάδα με παραλλαγές ...
Είναι φρέσκο μαλακό τυρί με συμπαγή δομή, σχήματος κυλινδρικού χωρίς εξωτερικό περίβλημα και οπές, χρώματος λευκού με πλούσια, λιπαρή, δροσερή και γλυκειά γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα γάλακτος. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ με περιοχές παραγωγής την Θεσσαλία, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Το μανούρι, χαρακτηριστικός τύπος παχιάς μυζήθρας, παρασκευάζεται με θέρμανση πρόβειου ή κατσικίσιου τυρογάλακτος ή μίγματος αυτών, στο οποίο ...
Είναι φρέσκο μαλακό τυρί με συμπαγή δομή, σχήματος κυλινδρικού χωρίς εξωτερικό περίβλημα και οπές, χρώματος λευκού με πλούσια, λιπαρή, δροσερή και γλυκειά γεύση και χαρακτηριστικό ...
Στην Αρχαία Ελλάδα, η μέλισσα και όλα τα προϊόντα που προέρχονται απ' αυτήν βρίσκονταν ψηλά στην εκτίμηση του λαού και των κυβερνώντων. Απόδειξη αποτελούν μυθολογικές αναφορές και αναπαραστάσεις σε αρχαία ελληνικά αγγεία. Σημαντική είναι η θέση που κατείχε το μέλι στη καθημερινή ζωή των ανθρώπων όχι μόνο ως τρόφιμο αλλά και ως θεραπευτικό μέσο. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις ενώ ...
Στην Αρχαία Ελλάδα, η μέλισσα και όλα τα προϊόντα που προέρχονται απ' αυτήν βρίσκονταν ψηλά στην εκτίμηση του λαού και των κυβερνώντων. Απόδειξη αποτελούν μυθολογικές αναφορές και ...
Το μέλι "Ελάτης Μαινάλου-Βανίλια" προέρχεται κυρίως από το έλατο σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, ενώ η υπόλοιπη συμμετοχή είναι από ανθόμελο (όχι ανώτερο του 20%) από άνθη της περιοχής. Οι ποικιλίες ταυτίζονται με τις οργανοληπτικές του ιδιότητες, που εξαρτώνται κάθε φορά από την διατροφή των μελισσών (θυμόμελο, ανθόμελο κλπ). Έχει υγρασία 15% και φαινομενική ζαχάρωση μεγαλύτερη του 10% που οφείλεται στον τρισακχαρίτη μελιζιτάλη. Το μέλι Ελάτου ...
Το μέλι "Ελάτης Μαινάλου-Βανίλια" προέρχεται κυρίως από το έλατο σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, ενώ η υπόλοιπη συμμετοχή είναι από ανθόμελο (όχι ανώτερο του 20%) από άνθη της ...
Το "Μέλι Κρήτης" είναι θυμαρίσιο μέλι και ανάλογα με το άνθος προέλευσης έχει και ιδιαίτερη ονομασία π.χ. πευκόμελο, ρεικόμελο. Το μέλι αυτό έχει το μεγαλύτερο ιξώδες από τις υπόλοιπες ποικιλίες στην Ελλάδα, έχει ξανθό χρώμα και δεν περιλαμβάνει ξένες προσμίξεις (καθαρό μέλι). Η εξαγωγή του Μελιού Κρήτης γίνεται με την κλασσική μέθοδο της φυγοκέντρησης. Το μέλι αποτελεί βασική γλυκαντική ύλη στον ελληνικό χώρο από την αρχαιότητα. Η χρήση του ...
Το "Μέλι Κρήτης" είναι θυμαρίσιο μέλι και ανάλογα με το άνθος προέλευσης έχει και ιδιαίτερη ονομασία π.χ. πευκόμελο, ρεικόμελο. Το μέλι αυτό έχει το μεγαλύτερο ιξώδες από τις ...
Η μελιτζάνα με επιστημονικό όνομα Solanum Melongena φαίνεται να έχει δύο κέντρα καταγωγής, την Ινδία και την Κίνα. Στην Ευρώπη εισήχθη τον 16ο αιώνα. Διαδόθηκε σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα στις παραμεσόγειες. Από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται την Ελλάδα η Τσακώνικη μελιτζάνα, η οποία καλλιεργείται στο Λεωνίδιο και στην ευρύτερη περιοχή, είναι ονομαστή για την ποιότητα της. Χαρακτηριστική επίσης ποικιλία η οποία καλλιεργείται σε όλη την ...
Η μελιτζάνα με επιστημονικό όνομα Solanum Melongena φαίνεται να έχει δύο κέντρα καταγωγής, την Ινδία και την Κίνα. Στην Ευρώπη εισήχθη τον 16ο αιώνα. Διαδόθηκε σε όλες τις χώρες ...
Ημίσκληρο έως σκληρό τυρί, κιτρινωπό, με συμπαγή μάζα και μικρές οπές. Έχει ελαφρά αλμυρή και πικάντικη γεύση γεύση και ευχάριστο άρωμα. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια με επιδερμίδα ημίσκληρη, συνεκτική. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στην περιοχή του Μετσόβου (Ηπείρου), από γάλα πρόβειο, αγελαδινό ή κατσικίσιο ή μίγματά τους.
Ημίσκληρο έως σκληρό τυρί, κιτρινωπό, με συμπαγή μάζα και μικρές οπές. Έχει ελαφρά αλμυρή και πικάντικη γεύση γεύση και ευχάριστο άρωμα. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια με ...
Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ είναι σήμερα ο κυριότερος φορέας εμπορικής δραστηριότητας και ανάπτυξης της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου και μία από τις πιο δυναμικές πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας μας, που το 1982 ανακηρύχθηκε συνεταιρισμός "πιλότος".Ιδρύθηκε το 1916 και είναι ένας από τους πρώτους συνεταιρισμούς της χώρας, αφού Νόμος περί Συνεταιρισμών ψηφίστηκε το 1915.Στη διάρκεια της πορείας του ο Συνεταιρισμός ...
Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ είναι σήμερα ο κυριότερος φορέας εμπορικής δραστηριότητας και ανάπτυξης της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου και μία από τις πιο δυναμικές ...
Τα "Μήλα ντελίσιους- Πιλαφά" είναι γνωστά τόσο για το υπέροχο άρωμά τους όσο και για την ιδιότητα τους να διατηρούν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά και μετά τον Μάρτιο Απρίλιο. Ο φλοιός των μήλων αυτών είναι πρασινοκίτρινος με κόκκινο επίστρωμα στο μέρος που το βλέπει ο ήλιος ενώ η σάρκα τους έχει λευκό χρώμα, με συνεκτική υφή και γλυκιά γεύση.Τα "Μήλα ντελίσιους - Πιλαφά" προέρχονται από σπορόφυτο της ποικιλίας Delicious και η συγκομιδή ...
Τα "Μήλα ντελίσιους- Πιλαφά" είναι γνωστά τόσο για το υπέροχο άρωμά τους όσο και για την ιδιότητα τους να διατηρούν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά και μετά τον Μάρτιο ...
Τα μήλα Ροδοχωρίου παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, όπως σχήμα επίμηκες με εμφανείς τις ηπατοειδείς αποφύσεις, χρώμα έντονο βαθύ κόκκινο με γραμμώσεις, μέγεθος κανονικό μέσο- μεγάλο, γεύση, άρωμα ιδιαίτερης λεπτότητας. Είναι τραγανό και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ποικιλίες των μήλων Ροδο χωρίου είναι Red-Delicius, Golden- Delicius, Jona- Gold και Ojar- Gold.Οι πρώτες συντηρητικές φυτείες έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του '50 ...
Τα μήλα Ροδοχωρίου παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, όπως σχήμα επίμηκες με εμφανείς τις ηπατοειδείς αποφύσεις, χρώμα έντονο βαθύ κόκκινο με γραμμώσεις, μέγεθος κανονικό μέσο- μεγάλο, ...
Πρόκειται για τα μήλα που παράγονται στη γεωγραφική ζώνη που οριοθετείτε από τα διοικητικά όρια του Νομού Φλώρινας. Τα "Μήλα Φλώρινας" είναι γνωστά για τη γεύση και το άρωμά τους. Αυτό οφείλεται στο υψόμετρο του Νομού (600-750 μ.) και στις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής (χαμηλές θερμοκρασίες, υψηλή υγρασία, αμμοπηλώδη όξινα εδάφη κλπ). Η υφή, η γεύση και το άρωμα τους διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της διάθεσης τους. Οι ποικιλίες που ...
Πρόκειται για τα μήλα που παράγονται στη γεωγραφική ζώνη που οριοθετείτε από τα διοικητικά όρια του Νομού Φλώρινας. Τα "Μήλα Φλώρινας" είναι γνωστά για τη γεύση και το άρωμά τους. ...
Ημίσκληρο έως σκληρό λευκό τυρί άλμης, σε κομμάτια με διάσπαρτες τρύπες, με ευχάριστη υπόξινη, ελαφρά πικάντικη και πολύ αλμυρή γεύση. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, από γάλα πρόβειο (ελαφρά αποβουτυρωμένο), κατσικίσιο ή μίγματά τους. 
Ημίσκληρο έως σκληρό λευκό τυρί άλμης, σε κομμάτια με διάσπαρτες τρύπες, με ευχάριστη υπόξινη, ελαφρά πικάντικη και πολύ αλμυρή γεύση. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και ...
Το νούμπουλο είναι το τυπικό αλλαντικό της Κέρκυρας από χοιρινό κρέας που μαρινάρεται σε κόκκινο κρασί και στη συνέχεια καπνίζεται τυλιγμένο σε μπόλια πάνω από αρωματικά φυτά.Κρέας από χοιρινή μπριζόλα χωρίς κόκαλο, που καπνίζεται, καρυκεύεται με μαύρο πιπέρι και ρίγανη, περνιέται σε έντερο και ωριμάζει στον αέρα (στην περιοχή είναι γνωστό και ως κερκυραϊκό προσούτο). Το μυστικό είναι στο κάπνισμα, που διαθέτει όλη τη φρεσκάδα των αρωματικών: ...
Το νούμπουλο είναι το τυπικό αλλαντικό της Κέρκυρας από χοιρινό κρέας που μαρινάρεται σε κόκκινο κρασί και στη συνέχεια καπνίζεται τυλιγμένο σε μπόλια πάνω από αρωματικά ...
Ο Ντάκος Κάσου είναι παξιμάδι με υποκίτρινο χρώμα το οποίο παρασκευάζεται από αλεύρι σιταριού ή κριθαρίσιο.Το παξιμάδι αυτό είναι πολύ συνηθισμένο ψωμί στο Νότιο Αιγαίο, ιδιαίτερα στην Κάσο. Στα νησιά αυτά επειδή δεν διέθεταν μόνιμα επαρκή καύσιμη ύλη (ξύλα, κάρβουνα κα), το παξιμάδι αυτό παρασκευαζόταν ελάχιστες φορές το χρόνο, αλλά σε επαρκείς ποσότητες για τις ανάγκες των καταναλωτών.Παλαιότερα, ο τύπος αυτός παξιμαδιού προορίζονταν κυρίως ...
Ο Ντάκος Κάσου είναι παξιμάδι με υποκίτρινο χρώμα το οποίο παρασκευάζεται από αλεύρι σιταριού ή κριθαρίσιο.Το παξιμάδι αυτό είναι πολύ συνηθισμένο ψωμί στο Νότιο Αιγαίο, ιδιαίτερα ...
Η ξινομυζήθρα συναντάται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φρέσκο τυρί με αλοιφώδη υφή σε κόκκους, λευκό χωρίς σχήμα και περίβλημα. Γίνεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, αλλά και από αγελαδινό.Η ποικιλία της Νάξου είναι εξαιρετική, πλούσια και κρεμώδης σαν σαντιγύ, αλλά με μια ξινίλα που θυμίζει γιαούρτι. Η ξινομυζήθρα Νάξου παρασκευάζεται από φρέσκο γάλα χωρίς θέρμανση, στο οποίο προστίθεται μικρή ποσότητα φυσικής πυτιάς ...
Η ξινομυζήθρα συναντάται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φρέσκο τυρί με αλοιφώδη υφή σε κόκκους, λευκό χωρίς σχήμα και περίβλημα. Γίνεται από πρόβειο και ...
Είναι το μαλακό τυρί τυρογάλακτος, με όξινη έως υπόξινη γεύση, αλοιφώδες, με κόκκους στη μάζα του, χρώματος λευκού, χωρίς σχήμα, οπές και εξωτερικό περίβλημα. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ με περιοχή παραγωγής την Κρήτη.
Είναι το μαλακό τυρί τυρογάλακτος, με όξινη έως υπόξινη γεύση, αλοιφώδες, με κόκκους στη μάζα του, χρώματος λευκού, χωρίς σχήμα, οπές και εξωτερικό περίβλημα. Έχει χαρακτηρισθεί ...
Είναι παξιμάδι ημίγλυκο σε σχήμα παραλληλεπίπεδου με άρωμα μαστίχας, με σκούρο κίτρινο χρώμα λόγω του κριθαρίσιου αλευριού. Ζυμώνεται κριθαρίσιο με σίτινο αλεύρι, πλάθεται όπως το ψωμί και ανακατεύεται με λίγη μαστίχα. Στη συνέχεια κατά το φούρνισμα, η ζύμη χαράσσεται σε κομμάτια παραλληλεπίπεδα, που αποχωρίζονται, όταν ψηθεί. Στην τελική φάση τα κομμάτια ξαναψήνονται.Η λέξη απαντάται σε μεσαιωνικά κείμενα ως παξαμάτιον, παξαμίδα και μαξαμάδιν, ...
Είναι παξιμάδι ημίγλυκο σε σχήμα παραλληλεπίπεδου με άρωμα μαστίχας, με σκούρο κίτρινο χρώμα λόγω του κριθαρίσιου αλευριού. Ζυμώνεται κριθαρίσιο με σίτινο αλεύρι, πλάθεται όπως το ...
Το παστέλι είναι γλύκισμα από μέλι, σουσάμι ή ξηρούς καρπούς, τονωτικό και ευγονικό. Οι ρίζες του ξεκινούν από την Ιλιάδα του Ομήρου ενώ ο Ηρόδοτος είναι ο πρώτος ιστορικός, ο οποίος το αναφέρει.Η μεγάλη διατροφική αξία του παστελιού οφείλεται στα δύο βασικά συστατικά του...το μέλι και του σουσάμι...Το παστέλι βρίσκεται στον κατάλογο των προϊόντων με υψηλή διατροφική αξία και αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τις έρευνες, το παστέλι υπερέχει σε ...
Το παστέλι είναι γλύκισμα από μέλι, σουσάμι ή ξηρούς καρπούς, τονωτικό και ευγονικό. Οι ρίζες του ξεκινούν από την Ιλιάδα του Ομήρου ενώ ο Ηρόδοτος είναι ο πρώτος ιστορικός, ο ...
Το Παστό χοιρινό Αρκαδίας είναι κρέας χοίρου, κόκκινου χρώματος, βρασμένο και τοποθετημένο σε πήλινο δοχείο. Το χοιρινό κρέας, αφού βράσει, τοποθετείται σε λαγήνα (πήλινο δοχείο) και σκεπάζεται με αρκετό στρώμα λίπους. Στη συνέχεια κλείνεται το στόμιο με πανί και τοποθετείται από πάνω μια πέτρα. Σε αυτή τη μορφή διατηρείται ως το καλοκαίρι.Η διατήρηση του χοιρινού κρέαρος είναι γνωστή στον ελληνικό χώρο από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο. ...
Το Παστό χοιρινό Αρκαδίας είναι κρέας χοίρου, κόκκινου χρώματος, βρασμένο και τοποθετημένο σε πήλινο δοχείο. Το χοιρινό κρέας, αφού βράσει, τοποθετείται σε λαγήνα (πήλινο δοχείο) ...
Ο παστουρμάς, τυπικό αλλαντικό της ανατολίτικης κουζίνας, παρασκευάζεται και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας που είναι κοντά στην Τουρκία (Θράκη, νησιά Β.Α. Αιγαίου, Δωδεκάνησα). Παρασκευάζεται από μοσχαρίσιο παστό κρέας (στα Δωδεκάνησα από κατσικίσιο, παλιότερα από κρέας καμήλας)καλυμμένο από ένα στρώμα μπαχαρικών - κύμινο, πάπρικα, μπαχάρι. Το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση του το οφείλει στο κυρίαρχο μπαχαρικό με το οποίο επαλείφεται το ...
Ο παστουρμάς, τυπικό αλλαντικό της ανατολίτικης κουζίνας, παρασκευάζεται και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας που είναι κοντά στην Τουρκία (Θράκη, νησιά Β.Α. Αιγαίου, Δωδεκάνησα). ...
Ψωμί ιδιαίτερα νόστιμο εξαιτίας του σιτάλευρου και πατατάλευρου που περιέχει, στρογγυλού σχήματος με υποκίτρινο χρώμα.Οι Αρκάδες, είναι γνωστοί κατά την αρχαιότητα ως "βαλανηφάγοι", επειδή, λόγω του ορεινού του εδάφους, η παραγωγή των δημητριακών δεν επαρκούσε για την κάλυψη των αναγκών του σε άρτο και άλεθαν βελανίδια και με το αλεύρι παρασκεύασαν ψωμί. Έτσι και στην πρόσφατη κατοχή παρασκεύασαν ψωμί από πατάτα.Οι πατάτες πλένονται καλά, ...
Ψωμί ιδιαίτερα νόστιμο εξαιτίας του σιτάλευρου και πατατάλευρου που περιέχει, στρογγυλού σχήματος με υποκίτρινο χρώμα.Οι Αρκάδες, είναι γνωστοί κατά την αρχαιότητα ως ...
Η πιπεριά, Capsicum Annum, ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών. Κατάγεται από την τροπική Αμερική, από την Βραζιλία. Στη Ευρώπη εισήχθη τον 15ο αιώνα, ενώ στην Ελλάδα ήρθε αργότερα.Καλλιεργείται σε όλη την Έλλάδα για τον καρπό της, ο οποίος χρησιμοποιείται άγουρος ή ώριμος για σαλάτες, φαγητά ή για την παρασκευή κόκκινου πιπεριού στην περιοχή της Αριδαίας της Μακεδονίας. Οι καυστικοί καρποί της πιπεριάς θεωρούταν παλιά άριστο φάρμακο του ...
Η πιπεριά, Capsicum Annum, ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών. Κατάγεται από την τροπική Αμερική, από την Βραζιλία. Στη Ευρώπη εισήχθη τον 15ο αιώνα, ενώ στην Ελλάδα ήρθε ...
Το λατινικό τους όνομα είναι Citeus Aurantium. Τα "Πορτοκάλια Άρτας" είναι ιδιαίτερα νόστιμα πορτοκάλια, με πολύ χυμό. Ωριμάζουν περί τα τέλη Δεκεμβρίου και διατηρούνται σε καλή κατάσταση μέχρι το θέρος. Η καλλιέργεια των Πορτοκαλιών Άρτας άρχισε μετά τον 19ο αιώνα. Τα "Πορτοκάλια Άρτας" χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή χυμών.
Το λατινικό τους όνομα είναι Citeus Aurantium. Τα "Πορτοκάλια Άρτας" είναι ιδιαίτερα νόστιμα πορτοκάλια, με πολύ χυμό. Ωριμάζουν περί τα τέλη Δεκεμβρίου και διατηρούνται σε καλή ...
Τα "Πορτοκάλια Λακωνίας" ωριμάζουν γρηγορότερα από τις υπόλοιπες ποικιλίες της χώρας και ο χυμός τους είναι ιδιαίτερα γλυκός. Ποικιλίες των πορτοκαλιών είναι οι: Cuttee Valencia, Campell Valencia, Olinda Valencia, Frost Valencia και Ine gim gong. Η φλούδα των Πορτοκαλιών Λακωνίας είναι μέτρια σε πάχος, αρκετά γυαλιστερή και κολλημένη γερά στη σάρκα. Τα Πορτοκάλια Λακωνίας έχουν μεγάλη αντοχή στις μεταφορές και πολύ νόστιμο χυμό.Κατά τη μυθολογία ...
Τα "Πορτοκάλια Λακωνίας" ωριμάζουν γρηγορότερα από τις υπόλοιπες ποικιλίες της χώρας και ο χυμός τους είναι ιδιαίτερα γλυκός. Ποικιλίες των πορτοκαλιών είναι οι: Cuttee Valencia, ...
Τα Ροδάκινα Νάουσας είναι υψηλής ποιότητας με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που οφείλονται στο μικροκλίμα του Βερμίου, στο έδαφος, το νερό και στην τεχνική καλλιέργειας της ροδακινιάς.Τα "Ροδάκινα Νάουσας" έχουν έντονο χρώμα με ιδιαίτερη γεύση- άρωμα, μέγεθος από μέσο έως μεγάλο και αντοχή κατά την μεταφορά. Παρουσιάζουν τοπικές ιδιαιτερότητες που καθιέρωσαν τα Ελληνικά ροδάκινα στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Ποικιλίες των ...
Τα Ροδάκινα Νάουσας είναι υψηλής ποιότητας με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που οφείλονται στο μικροκλίμα του Βερμίου, στο έδαφος, το νερό και στην τεχνική καλλιέργειας της ...
Σκληρό τυρί, λευκοκίτρινο έως κίτρινο, με συμπαγή ελαστική μάζα και μικρές τρύπες, με αλμυρή και πικάντικη χαρακτηριστική γεμάτη και βουτυράτη γεύση και διακριτικά αρώματα. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια με επιδερμίδα λεπτή, ξηρή, η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλει στην ωρίμανση. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στο νησί της Σύρου, από γάλα αποκλειστικά αγελαδινό.
Σκληρό τυρί, λευκοκίτρινο έως κίτρινο, με συμπαγή ελαστική μάζα και μικρές τρύπες, με αλμυρή και πικάντικη χαρακτηριστική γεμάτη και βουτυράτη γεύση και διακριτικά αρώματα. ...
Το Σταφιδόψωμο είναι ψωμί ημίγλυκο, ζυμωμένο με σταφίδες σχήματος στρογγυλού ή οβάλ και χρώματος κίτρινου καφέ. Παρασκευάζεται με αλεύρι, μαγιά, αλάτι, ζάχαρη και σταφίδες. Τα υλικά ζυμώνονται και η ζύμη, αφού φορμαριστεί, ψήνεται σε "μέτριο" φούρνο, σε "μικρότερους" βαθμούς από αυτούς που ψήνεται το ψωμί.Η χρήση του σταφιδόψωμου σε όλη την Ελλάδα μαρτυρείται από την Τουρκοκρατία. Η πρώτη Παρασκευή, σύμφωνα με προφορική παράδοση, έγινε στην ...
Το Σταφιδόψωμο είναι ψωμί ημίγλυκο, ζυμωμένο με σταφίδες σχήματος στρογγυλού ή οβάλ και χρώματος κίτρινου καφέ. Παρασκευάζεται με αλεύρι, μαγιά, αλάτι, ζάχαρη και σταφίδες. Τα ...
Τα παλιά χρόνια στην Μάνη, πριν τα Χριστούγεννα, σφάζανε τα χοιρινά, πάστωναν το κρέας τους και το κάπνιζαν με ξύλα και αρωματικά φυτά στα τζάκια ή σε αυτοσχέδια καπνιστήρια στις αυλές των σπιτιών. Στη συνέχεια βράζανε το παστό στα χαρανιά (καζάνια) με κρασί, πορτοκάλια και μπαχαρικά. Το συντηρούσαν όλο το χρόνο μέσα σε λαήνια (μεγάλες πήλινες στάμνες) μέσα σε ελαιόλαδο, για να περάσουν μ' αυτό τον μεγάλο χειμώνα που ακολουθούσε. Με μόνο μέσο ...
Τα παλιά χρόνια στην Μάνη, πριν τα Χριστούγεννα, σφάζανε τα χοιρινά, πάστωναν το κρέας τους και το κάπνιζαν με ξύλα και αρωματικά φυτά στα τζάκια ή σε αυτοσχέδια καπνιστήρια στις ...
Ημίσκληρο λευκό τυρί άλμης, σε μακρόστενα παραλληλόγραμμα κομμάτια (λωρίδες, από όπου και το όνομά του),συμπαγές με αρκετές τρύπες, με πλούσια, πικάντικη, αλμυρή και υπόξινη γεύση. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στην περιοχή Μεσσηνίας, από γάλα πρόβειο,κατσικίσιο ή μίγματά τους.
Ημίσκληρο λευκό τυρί άλμης, σε μακρόστενα παραλληλόγραμμα κομμάτια (λωρίδες, από όπου και το όνομά του),συμπαγές με αρκετές τρύπες, με πλούσια, πικάντικη, αλμυρή και υπόξινη ...
Η τομάτα ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών και το επιστημονικό της όνομα είναι Solanum Lycopersicum ή Lycopersicum Esculentum. Κατάγεται από την τροπική ζώνη της Αμερικής απ' όπου εισήχθη στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα. Στην Ελλάδα ήρθε το 1818.Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα έχουν προσαρμοστεί στις τοπικές συνθήκες και είναι χαρακτηριστικές για διάφορες περιοχές. Υπάρχει η ροζ τομάτα της Ιθάκης με πολύ γλυκιά γεύση, η ...
Η τομάτα ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών και το επιστημονικό της όνομα είναι Solanum Lycopersicum ή Lycopersicum Esculentum. Κατάγεται από την τροπική ζώνη της Αμερικής απ' ...
Είναι το χαρακτηριστικό ελληνικό λευκό τυρί άλμης, μαλακό έως ημίσκληρο, συμπαγές ή με μικρές τρύπες, χωρίς επιδερμίδα. Η γεύση της διαφοροποιείται ανά περιοχή παραγωγής, από ήπια – υπόγλυκη έως όξινη και πλούσια – μεστή και τα αρώματά της από αρώματα βοτάνων και ξύλου έως αρώματα βουτύρου, γάλακτος αλλά και αλμύρας. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ με περιοχές παραγωγής την Θράκη, την Μακεδονία, Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Στερεά Ελλάδα, την ...
Είναι το χαρακτηριστικό ελληνικό λευκό τυρί άλμης, μαλακό έως ημίσκληρο, συμπαγές ή με μικρές τρύπες, χωρίς επιδερμίδα. Η γεύση της διαφοροποιείται ανά περιοχή παραγωγής, από ήπια ...
Το φιστίκι είναι ο καρπός της φιστικιάς (επιστ. Pistacia vera), ενός μικρού φυλλοβόλου δέντρου. Η καταγωγή του είναι από το Ιράν, το Δυτικό Αφγανιστάν και τα πρώτα του ίχνη εντοπίζονται την 7η χιλιετία π.Χ. Ο φυσιοδίφης Θεόφραστος μαθητής του Αριστοτέλη περιγράφει την φιστικιά όπως και όλα τα φυτά που έγιναν γνωστά από τις κατακτήσεις του Μέγα Αλέξανδρου. Την περίοδο του Βυζαντίου τα φιστίκια ήταν δημοφιλή και οι ταβερνιάρηδες τα πρόσφεραν μαζί ...
Το φιστίκι είναι ο καρπός της φιστικιάς (επιστ. Pistacia vera), ενός μικρού φυλλοβόλου δέντρου. Η καταγωγή του είναι από το Ιράν, το Δυτικό Αφγανιστάν και τα πρώτα του ίχνη ...
Είναι ημίσκληρο τυρί με πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωμα Η υφή του είναι συμπαγής με χρώμα υποκίτρινο. Έχει χαρακτηριστεί προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στα όρια του Δήμου Αράχωβας Παρνασσού του Νομού Βοιωτίας, από γάλα γίδινο, πρόβειο ή μίγματα αυτών.
Είναι ημίσκληρο τυρί με πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωμα Η υφή του είναι συμπαγής με χρώμα υποκίτρινο. Έχει χαρακτηριστεί προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στα όρια του Δήμου Αράχωβας ...
Είναι ένα αρωματικό φρούτο που λόγω του μικρού της μεγέθους, η ποικιλία αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη μεταφορά και συντήρηση. Οι ποικιλίες της είναι: Tiega, Gorello, Tuft, Toro και παλιές ελληνικές ποικιλίες. Η λέξη φράουλα ετυμολογικά προέρχεται από την ιταλική λέξη fragola (μεσαιωνικά: φράουλα) που σημαίνει άρωμα. Η ελληνική ονομασία "χαμοκέρασο" αναφέρεται στον Διοσκουρίδη ως χαμαικέρασος, μικρή πόα. Η γνήσια φράουλα (fragaria vesca) ...
Είναι ένα αρωματικό φρούτο που λόγω του μικρού της μεγέθους, η ποικιλία αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη μεταφορά και συντήρηση. Οι ποικιλίες της είναι: Tiega, Gorello, Tuft, ...